Redaktionens val: Hit reser vi 2018 – resmålen som kommer göra din sommar

Varje månad väljer Baaam-redaktionen ut sina favoriter. Den här gången är det våra absolut bästa restips inför sommaren.

Umbrien, Italien


Jennie Sandberg, chefredaktör:

Småsyskon är alltid lite roligare att hänga med och Umbrien är inget undantag. Precis som sin italienska storasyster Toscana levererar även detta område på mat så god att man svimmar och utsikt så vacker att man tar sig för pannan. Enda skillnaden är att det är lite mer space, betydligt grönare – och faktiskt rätt mycket billigare att hänga här. Ät dig genom landskapet genom att hoppa från vingård till vingård, det finns ett färdigt koncept för det: agriturismo. Eller kör en airbnb och slå till på ett klassiskt stenhus med tillhörande pool. Lägg gärna besöket samtidigt som jazzfestivalen i Perugia, då kan du bocka av kultur, shopping och svindlande utsikt samtidigt som du njuter av gelato från gudomligt goda GROM.


Lissabon, Portugal


Nathalie Mark, digital redaktör:

Staden som ingen besökte för några år sedan har seglat upp som drömresemålet nummer ett i Europa – och det är lätt att förstå varför. I Lissabon är det billigt att äta ute, nästan allt är inom gångavstånd och de pittoreska spårvagnarna som klättrar uppför kullarna kan få vem som helst att vilja sälja allt och flytta direkt. Om du vill äta ditt livs bästa musslor ska du besöka Taberna da Rua das Flores. Kom tidigt och bli inte avskräckt av det något spartanska utseendet för maten är så god att jag återvände dit flera gånger under samma resa. Du får heller inte missa att köpa riktigt fint, handgjort porslin på lösvikt (!) på Cerâmicas Na Linha i Baixa-Chiado. Här kan man fynda! Och är du sugen på att bada på en fin men ganska liten sandstrand kan du bara ta tåget till vackra Cascais ungefär 40 minuter från stan.


Kosteröarna, Bohuslän


Elsa Sjögren, digital redaktör:

En av mina allra bästa semestrar tillbringades på Nordkoster. Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad i Bohuslän och är helt förödande vackra. I Kosterhavets nationalpark finns en superfin snorkelled med större artrikedom än de flesta platser i Sverige. Öarna är till stor del fria från biltrafik, här tar du dig runt med cykel eller flakmoppe. Ett måste är att besöka badplatsen Björnsängen, starka Medelhavsvibbar med fin sandstrand, klippor och höga vågor.


Nice, Frankrike


Emma Blomberg, moderedaktör:

Jag har gått från att vara förälskad till kär i Nice. Plusen från den ganska lilla, men livliga staden möter avkopplande strandhäng och skapar enligt mig en ultimat plats att tillbringa semesterdagarna på. Dessutom är det nära till Cannes och Monaco som ligger en kort tågresa bort. Restaurangerna vittnar om att staden tillhört Italien och maten är ett blandning av det franska och italienska köket (kan det bli bättre?). Restaurang Oliviera – ett hål i väggen som ägs av en äldre man och hans fru – är ett måste! De serverar lokala råvaror med olika olivoljor till varje rätt och här åt jag de godaste tomaterna jag någonsin smakat.


Torneälven/Kukkolaforsen, Norrbotten


Unni Zetterling, videoproducent:

Att komma till Norrland på försommaren när solen aldrig går ner är helt magiskt. Vi tog flyget till Luleå och hyrde en bil med vidare färd mot Haparanda för att fortsätta upp mot Kukkolaforsen längst Torneälven. Kukkolaforsen Turist & Konferens bjuder på en campingplats utöver det vanliga, här finns en stor bastuanläggning med flera olika sorters bastuar och utsikten över den dånande Kukkolaforsen med Finland ett stenkast bort är helt fantastisk. Här är det lätt att få ro och kreativ inspiration.

Missa inte! Redaktionens val: Skönhetsprodukterna vi inte klarar oss utan i maj

Foto: Privat/IBL