
Varför ska man ha en robotdammsugare? Baaam har testat Samsung JetBot 80+
Robotarna tar över våra hem. Men vad är egentligen poängen med en robotdammsugare? Blir det verkligen rent? Och är de värda ett köp? Baaam har testat nya Samsung JetBot 80+ och här är vår recension.
Robotarna är här för att stanna, är en fras man inte trodde att man skulle skriva när man för några år sedan såg filmen I, Robot och kände sig livrädd inför teknikutvecklingen. Och nog är det sunt att vara lite skeptisk, men när det handlar om robotar som kan ta över tråkiga vardagssysslor och ge en själv tid till lite mer härligt i livet väljer jag att våga vara positiv! Enter: Robotdammsugare.
Redan 2015 utsågs robotdammsugaren till Årets julklapp och enligt en ny undersökning som robotdammsugartillverkaren Neato låtit göra har över var femte svensk faktiskt en robotdammsugare i hemmet. Och det är de mellan 25-40 år som varit snabbast att hakat på trenden att robotisera sina hem. Främsta anledningen till att skaffa en är längtan efter en mer bekväm tillvaro – och att den överlägset minst populära hushållssysslan är att dammsuga. Dessutom svarade 40 procent av de som deltog i Neatos undersökning att de låter dammsugaren städa när de inte är hemma för att alltid kunna komma hem till ett rent hem.
Så, hur är det att ha en robotdammsugare? Vilka fördelar finns? Och är det värt att satsa på en? Läs Baaams test och få svaret alldeles strax!
Fakta om Samsung JetBot 80+

Pris (cirka): 7 500 kronor
Funktioner:
- Tömmer sig själv i den medföljande stationen (som du därefter behöver tömma själv var 1-3 månad)
- Sensor som lär sig rummen automatiskt och beräknar hur den ska städa mest effektivt
- Anpassar sugkraften automatiskt beroende på underlag
- Klarar lägre trösklar och dammsuger mattor
- Flerskiktsfiltreringssystemet fångar upp 99,999 % av fint damm och allergener
- Styrs över wifi med app i mobilen
- Starta städning direkt eller på schema
- Möjlighet att ställa in no go-zoner där det ej dammsugs
- Följ städningen live i mobilen om du inte är hemma
- Pratar svenska
Vissa nya robotdammsugare har inbyggd mopp utöver dammsugning. Det har INTE denna.
Baaam recenserar Samsung JetBot 80+
Så, hur fungerar en robotdammsugare i vardagen? Vad kan den ha för fördelar och bör man skaffa en? Vi har testat och här kommer vår recension.
Så har vi gjort testet
För att ge robotdammsugaren en ordentlig recension har vi låtit testa den under tre veckor. Hemmet som den testats i är en lägenhet med låga trösklar mellan rummen men ganska stora ytor (85 kvm). I hemmet finns två katter som gör sitt för att både håra ned, sopa runt damm från under möbler och få ut kattsand i badrummet.
Första intrycket av Samsung JetBot 80+
Så, hur var det att ta emot dammsugaren och få igång en första städning? Följ med!
Stationen behöver stor väggyta
När robotdammsugaren anländer blir jag förvånad över hur stor lådan är. Jag vet inte vad jag föreställt mig men det är en låda som är nästan en halvmeter hög och lite längre än det. Förklaringen kommer snabbt i att det är själva ladd- och tömningsstationen som behöver få plats – inte att robotdammsugaren i sig är särskilt stor.

Jag ska också erkänna att jag är nervös över hur jag ska lyckas installera dammsugaren. Jag har förut varit med och installerat en robotgräsklippare och det var bland det krångligaste jag gjort. Så det stressar mig något enormt. Det kommer visa sig vara onödigt att stressa över, mer om det nedan. För först uppstår ett annat problem.
Tömningsstationen behöver ha 0,5 meter utrymme på varje sida och en meter framför för att fungera optimalt. Det visar sig nästan vara omöjligt i vårt hem! Efter att ha krupit runt hemma och mätt alla möjliga väggar så finns det bara en vägg i hallen som den skulle kunna funka på, men då är den verkligen i vägen hela tiden och jag känner mig inte särskilt road av att snubbla över den varje gång jag kommer innanför dörren. Så jag bestämmer mig för att strunta i de reglerna och placerar den på ett ställe där det är knappt 0,3 meter yta på varje sida och dessutom en matta precis framför. Men det funkar hur bra som helst! Skönt! Men det vore bra att veta att det inte är så noga med avstånden.
Lite buggig installation – men gör det mesta av sig själv

Febrilt börjar jag sedan leta efter en snabbstartguide men hittar ingen. Efter en hel del fipplande inser jag att guiden startar i telefonen när man laddat ned appen man styr robotdammsugaren med (samma app som används till alla Samsungprodukter, så har du något annat från dem hemma lär du redan ha den) och lägger till dammsugaren genom att läsa av en QR-kod. Men direkt dyker ännu ett problem upp.
Jag hittar inte knappen man ska trycka på för att börja? Den verkar gömd? Är dammsugaren helt urladdad? Kanske är det som är problemet? Måste Googla runt ett tag utan att hitta något svar. Efter tio försök med att starta om appen, lägga till dammsugaren igen och repetera får jag det att funka till slut. Är fortfarande högst oklart vad som var fel eftersom jag gjorde på samma sätt hela tiden men till slut gick det bara. Kanske är jag lite dum? Kanske borde det varit ännu mer info om hur man ska göra.
Läser av rummen och klarar (nästan) alla trösklar
Så, nu är vi igång!
Dammsugaren börjar med att åka runt och scanna rummen och gör allt fortsatt jobb med installationen helt själv. Faktiskt oerhört smidigt när jag väl fick igång den! Blir lite förvånad över att den faktiskt låter ganska högt. Min enda referens jag har att jämföra mot är en robotgräsklippare och den låter nästan ingenting. Men det här är såklart en dammsugare och om jag tänker att den ska jämföras mot andra dammsugare så låter den nog i själva verket ganska lite.
Ser också snabbt att den klarar trösklar och mattor utan problem! Blir imponerad! Tills jag ser att när den åkt runt och läst in en väldigt precis karta av vår lägenhet (man kan följa den i appen och se vad den hittar) så har den helt missat en sak. Badrummet.
Det visar sig att tröskeln till badrummet är lite för hög och den kan inte åka in och städa där. Så besviken! Det är ju där kattlådorna och allt damm hamnar! Jag tror att om man skaffar en sådan här robot på riktigt behöver man sätta in en liten list mot kanten till tröskeln så klarar den säkert av att dammsuga där också men för nu får jag strunta i det.
Dammsuger svåra hörn och fluffiga mattor
Jag hör också dammsugaren prata svenska och blir positivt överraskad. Det känns smidigt att den berättar vad den gör och hur den kommer att rengöra (”i ett sicksackmönster”).

När den sedan börjar städa på riktigt och inte bara skannar av så ser jag att den klarar av att dammsuga även ställen där jag tänkt att jag ska behöva flytta undan saker. Som mellan stolarna i köket, de behöver inte lyftas upp utan dammsugaren åker runt och dammsuger väldigt bra. Även överkastet på sängen som hänger ned på marken klaras av och ett fårskinn som ligger på golvet kan den åka upp på och dammsuga utan problem.
Däremot lyckas den välta ut alla kattmatskålar över golvet. Men när jag testar att rita in en liten no go-zon i appen just där skålarna står, vilket är enkelt att se på kartan, så åker den bara runt dem istället. Skönt!
Det man direkt ser är ändå att den har lite svårt att få upp katthår från mattan. Kan vara så att om man använder den kontinuerligt kommer det inte att hinna samlas så mycket hår på mattan som det är nu, men det återstår att se.
Stort minus: Ofattbart högt ljud vid tömning
Då är det bara den första tömningen kvar (som den berättar att den behöver göra och åker mot stationen). Men nu kommer en chock. Efter att den dockat sig och ska tömma ur dammet från dammsugaren till behållaren startar ett helt SINNESSJUKT ljud?! Nej, men på riktigt låter det som en jäkla jetmotor!
Börjar skratta hysteriskt och blir samtidigt rädd att våra grannar ska komma upp och fråga vad fasen vi håller på med. Jag kan inte nog förklara hur HÖGT det här ljudet är. Det är inget du kan dra igång kl 22 en vardag, om vi säger så. Eller ens kl 10 utan att någon som hör det råkar spilla ut kaffekoppen den har i handen.
Att använda en robotdammsugare i vardagen
Frågan vi försöker besvara i den här recensionen är ju också hur mycket det förenklar och bidrar i vardagen att ha en robotdammsugare istället för att dammsuga manuellt. Här kommer lite glimtar från veckorna som gått.
Styra på distans – bra och dåligt
Den stora fördelen med en robotdammsugare är såklart att du själv faktiskt slipper dammsuga. Du kan dessutom be den dammsuga när du inte ens är hemma och då komma hem till en nystädad lägenhet. Det går också att be den åka och städa bara ett visst rum. Om man ställt in rummen tydligt i appen vill säga. Det görs automatiskt men vi behövde dra lite streck på kartan för att visa att köket slutar här fastän det inte är en tröskel. Av någon anledning vill den inte att vår hall ska vara ett eget rum, försöker rita det flera gånger men hallen ska promt hänga ihop med arbetsrummet. Något irriterande men inte ett så stort problem egentligen.
Men det sker såklart också lite missöden, som med all teknik.
När jag skulle be roboten att städa vardagsrummet medan jag var på jobbet inne i stan råkade dammsugaren missförstå och började dammsuga hela lägenheten. Även det rum min sambo har som kontor och sitter i möten i. Det var inte uppskattat.

Det hände också några gånger att den fastnade i sladdar och är man då inte hemma och kan lyfta bort dem så dammsuger den inte klart utan väntar tills man kommit hem. Vilket är bra! Men det kan vara smart att plocka undan det man tror kan vara i vägen innan man går hemifrån och ber den städa.
Lite fyrkantig i var den städar
Om man också startar en dammsugning där man råkat klicka ur att ett rum ska dammsugas så går det inte att ändra utan att först be roboten åka tillbaka och docka sig och sen ställa in en ny dammsugning. Ett exempel från vardagen är att jag inte tänkte dammsuga hallen men sen när dammsugningen redan var igång klev vi in med massa grus där. Då gick det inte att lägga till hallen direkt utan vi behövde låta dammsugaren köra klart rummet, be den åka tillbaka och sedan starta en ny dammsugning av hallen plus rummen som var kvar. Detta är faktiskt lite störigt och jag vet inte varför man inte bara kan byta rummen medan dammsugningen pågår.
Skönt att komma hem till nystädad lägenhet
Men allt som oftast funkar det väldigt bra! Man får en rapport i mobilen när städningen är klar och kan se precis hur den åkt runt och dammsugit. Jag tycker att den är väldigt noggrann och tar både hörn och kluriga ytor bra. Däremot är den lite sämre på att få upp skräp från mattor. Smulor i vår lite ulliga matta blir lätt kvar och det hade ju inte hänt om man dammsugit manuellt. Men jag kan inte nog understryka hur skönt det är att ha en robot som dammsuger medan man själv äter chips och kollar på tv.
Minus: Klarar inte badrummet
Det som är vårt stora problem är att den inte kan dammsuga vårt badrum då tröskeln är för hög. Det är ett minus eftersom vi behöver dammsuga där då kattlådorna står där inne. Hade vi köpt en egen robotdammsugare skulle vi behöva montera in en enklare list så den kan köra ut från badrummet utan att fastna. Vi har ändå låtit den dammsuga badrummet genom att lyfta in den dit, men det gillar den inte. Dammsugarens inre karta verkar bli helt förvirrad av att lyftas och efteråt hittar den inte hem direkt utan behöver åka runt i cirklar och snurra för att till slut förstå var den är någonstans. Lite gulligt, i och för sig.
Så, behöver man en robotdammsugare?
Behöver är ett väldigt starkt ord. Ingen behöver en robotdammsugare. Men om vi istället förhåller oss till frågan som så: Om man har råd, är det trevligt att ha en robotdammsugare?
Tveklöst, ja!
Fördelarna är flera
Jag har inte dammsugit hemma på tre veckor nu men har ändå haft en ren lägenhet. Jag har kunnat åka till jobbet och lämna en dammig lägenhet och komma hem till en helt ren sådan. Jag har kunnat laga mat och samtidigt fått hela hemmet dammsuget utan att jag ens behövt lämna spisen. Det är SÅ SKÖNT!
Det är LYX och inget annat.
Men det finns billigare och (kanske!) bättre varianter
Jag tycker däremot att oljudet tömningsstationen gör är så pass högt att jag ibland drar mig för att sätta på dammsugaren. Dessutom drar stationen upp priset med flera tusen kronor. Det går alltså att hitta bra robotdammsugare där enda skillnaden är att du behöver tömma den själv någon eller några gånger i veckan (det vill säga: lyfta upp en behållare, hälla ut i soporna och sätta tillbaka den igen) och därtill spara tusentals kronor. För en tömningsstation måste ju faktiskt också tömmas, om än max en gång i månaden. Det är värt att fundera över om man behöver en station eller inte.
Om jag hade köpt en egen robotdammsugare hade jag nog också slagit till på en med moppfunktion. För det går inte att komma ifrån att det inte blir lika rent om man inte också moppar golven och ska man ändå köpa något dyrt och lyxigt kan man lika gärna ha en robot som faktiskt både dammsuger OCH moppar. Och det finns varianter här som fått bra betyg och inte kostar mer än 4-5 000 kronor.
Så, summa sumarum. Ingen behöver en robotdammsugare men om man har råd är det en sjujäkla trevlig grej att ha. Men jag skulle ta en utan station, med moppfunktion och därtill kanske en som kostar mindre än denna.
Foto: Samsung/Nathalie Mark