Rosésorbet – så gör du sommarens godaste efterrättsdrink

Rosésorbet – så gör du sommarens godaste efterrättsdrink

Vad sägs om en god sorbet med smak av rosé? Rosésorbet kan bli sommarens nya trend och självklart har Baaam receptet på hur du lyckas med efterrättsdrinken.

Rosé är nästan synonymt med svensk sommar och nu när allas vår favoritårstid äntligen är igång gläds vi åt att det finns fler sätt att svalka sig på, än att bara dricka ett glas. Wienercaféet på Biblioteksgatan i Stockholm har tagit fram ett recept på rosésorbet och serverar även efterrättsdrinken under hela sommaren.

– Rosésorbeten är en drink och dessert i ett. Antingen äter man den som sorbet enbart eller så lyxar man till det och beställer den toppad med rosévin – vilket lyfter bärsmakerna ytterligare ett snäpp. Somrigare än sorbet och rosé blir det inte, säger Per Bäckström, konditor och driftchef för Wienercaféet.

Rosésorbeten är gjord på blodapelsin, hallon, citron och smultron toppat med rosévin. Och om du inte har vägarna förbi har Baaam receptet på hur du gör sorbeten hemma.


Recept: Rosésorbet

Räcker till cirka fem personer

Du behöver:

100g blodapelsinpuré

100g hallonpuré

130g smultronpuré

1.1 dl rosé

1 st pressad citron

65g sockerlag

1g gelatinblad

Gör så här:

Mixa bären så att det blir en puré. Smält gelatinet och koka upp sockerlaget. Tillsätt lite av puréblandningen i det smälta gelatinet. Blanda sockerlaget, purén och rosévinet och rör sedan ner gelatinet och citronsaften. Låt svalna i kylen. Kör sedan till fast konsistens i glassmaskinen, har du ingen glassmaskin bör det stå i frysen minst ett dygn. Servera i ett vinglas och spetsa gärna till det med lite bär och en skvätt rosé.

Läs även:
Godis med smak av rosévin är allt du behöver i sommar
Så gör du bellini med champagne och hallonsorbet
Isbitar av champagne – perfekta i sommardrinken

Foto: Linus Morales