Så får du ett litet badrum att kännas större

Så får du ett litet badrum att kännas större – 7 compact living-tips

Det går att få ett litet badrum att kännas både luftigt, rymligt och betydligt större än vad det egentligen är. Allt som behövs är att man tänker till en extra gång när man inreder och använder några smarta compact living-knep.
Här är trendiga duschväxterna som tar över Pinterest
0:59

Efter reklamen: Här är trendiga duschväxterna som tar över Pinterest

(0:59)

Slå på ljud


I många mindre samt i äldre lägenheter är små badrum snarare regel än undantag, vilket gör stylandet av det lilla badrummet till ett vanligt inredningsdilemma. Utmaningen ligger ofta dels i att få plats för allt utan att det blir trångt, och dels i att det fortfarande ska kännas trivsamt och snyggt.

Alla badrum är unika och det som fungerar i ett kanske inte fungerar i ett annat. Tur är väl då att det finns en mängd olika knep att ta till för att få det lilla badrummet att kännas lite luftigare och rymligare. Här listar vi sju knep att inspireras av för dig som drömmer om ett lite större badrum.


1. Maxa förvaringsutrymmet

När man har ett litet badrum måste man maxa de ytor man har för förvaring. Det finns flera smarta compact living-knep för att göra just det.

Utdragbara lådor i litet badrum från Vedum

Utdragbara lådor under tvättstället förbättrar förvaringsmöjligheterna. Foto: Vedum

Exempelvis kan man välja ett spegelskåp istället för en spegel i badrummet. Det går ofta även att sätta in skåp eller hyllor ovanför toaletten och dörrkarmen, alternativt under tvättstället om det saknas. I och med att dessa ytor inte används till annat kommer det inte kännas allt för skrymmande med förvaring.


2. Förvara smart och snyggt

När du väl har maxat allt förvaringsutrymme gäller det också att vara smart med förvaringen – särskilt den som syns.

Ha enbart det du verkligen behöver i det lilla badrummet, eftersom det snabbt känns trångt om du har för mycket saker på de öppna hyllplanen och krokarna. Ett knep är att enbart hänga upp handdukarna man använder och låta resten förvaras i ett annat rum.


Smart förvaring i ett litet badrum från Ikea

Förvara endast det du använder dagligen på de öppna hyllplanen i badrummet. Foto: Ikea Livet Hemma

3. Håll det enkelt – men glöm inte detaljerna

Att badrummet är litet betyder inte att du inte kan ha någonting framme. Några fina detaljer lyfter intrycket utan att belamra ytorna, så länge du håller dig till ett begränsat antal dekorationer. Intill handfatet räcker det exempelvis med en vacker tvål och en mindre prydnad i form av ett doftljus eller en liten vas med en kvist i för att skapa en stilfull helhet.


4. Fuska med färg

Rätt färg kan göra mycket med ett rum och så även i badrummet. Ljusa färger öppnar upp och att låta badrummets alla ytor – golv, väggar och tak – gå ton i ton bidrar till att badrummet uppfattas som större.

Litet badrum med snygga detaljer

Det krävs inte många detaljer för att sätta stilen i badrummet. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Känns enfärgat tråkigt? Lyft in mönster eller färg i en utvald del, exempelvis i kaklet på golvet. Du kan sedan plocka upp en av de ljusare nyanserna i golvet och låta den binda ihop resten av rummet.


5. Lura ögat

Speglar förstorar och öppnar upp ett rum – och är dessutom riktigt användbara i badrummet. Se till att inreda med åtminstone en spegel om du vill att badrummet ska kännas rymligare än vad det är.

Ljusa färger får det lilla badrummet att kännas större

Ljusa väggar ger ett luftigare intryck i ett litet badrum. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Du kan även lura ögat genom att välja glasväggar till duschen. Glasväggar och -dörrar släpper igenom samt reflekterar ljus och de transparenta varianterna märks knappt av.


6. Lys upp

Gott om ljus bidrar till den ljusa, luftiga känslan som ger intrycket av ett större badrummet. Se till att ha tillräckligt med ljuskällor så att det inte blir några mörka, oupplysta hörn, de får badrummet att kännas mindre.


7. Inred med compact living-lösningar

Stor rund spegel i snyggt litet badrum

En spegel bidrar till känslan av ett större badrum. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Det finns flera smarta compact living-lösningar som går att tillämpa i badrummet. Om man renoverar kan man välja att bygga in hyllor i väggen och man kan även platsbygga hyllor och skåp för att nyttja varje centimeter av badrummet.

För den som inte vill renovera finns compact living-möbler och

-detaljer med kombinerad funktion. En sminkspegel kan exempelvis kombineras med både krok och hylla, medan en liten bänk kan erbjuda både förvaring och sittplats i ett.

Läs mer:

Ett litet badrum behöver bra belysning

Ett ljust badrum känns alltid lite större. Foto: Norrgavel

Duschväxter tar över Pinterest – 11 badrum som övertygat oss

Prylarna som förvandlar ditt badrum till ett hemmaspa

Platsbyggd förvaring är ett snyggt compact living-knep i det lilla badrummet

Platsbyggd förvaring och en inbyggd hylla optimerar ytan i det lilla badrummet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg