Mona Lisa

Så hade våra mest kända historiska personer sett ut om de levde 2021

Hur hade egentligen da Vinci och Mona Lisa sett ut idag? Det vet vi! Bilderna är så verklighetstrogna att vi tappar hakan.
Se kändisarnas historiska look-alikes
0:58

Efter reklamen: Se kändisarnas historiska look-alikes

(0:58)

Slå på ljud

Mona Lisa, Jeanne d'Arc och Leonardo da Vinci... Ja, hur hade egentligen några av världens historiska personer sett ut med en något mer modern frisyr och kläder som följer dagens mode? Det vet den grafiska designern Becca Saladin! På sitt Instagramkonto väcker hon till liv legenderna genom att skapa porträtt på hur personerna antagligen hade sett ur idag. Alla är identiska – och en del skrämmande lika några av nutidens största kändisar.

Jane Austen

Med en något mer avslappnad frisyr och andra kläder blev helt plötsligt Jane Austen riktigt trendig – och väldigt lik en ung Jennifer Love Hewitt!

Författaren Jane Austen föddes 1775 i England och står bakom böckerna Förnuft och känsla, Stolthet och fördom samt Emma som alla har blivit klassiska litterära verk. Men Jane Austen blev bara 41 år gammal. Vad som faktiskt är hennes dödsorsak vet ingen helt säkert, än idag. Det har spekulerats om mord, cancer och hormonstörningar, men nu tror sig forskare ha kommit fram till att hon gick bort i följd av arsenikförgiftning.

Leonardo da Vinci

Porträttet av Leonardo da Vinci är skrämmande likt! Leonardo da Vinci behöver ingen vidare beskrivning – han var trots allt skaparen av bland annat Mona Lisa och Nattvarden, men var också en vetenskapsman, uppfinnare och ingenjör. Han föddes år 1452 och gick bort 1519.

Mona Lisa

Och apropå Leonardo da Vinci. Idag skulle Mona Lisa antagligen gå i busiga beach waves och en trendig sidbena! Målningen av Mona Lisa är en av världens mest kända (och dyraste!) målningar och porträttet på hennes försiktiga leende, är värderat till 100 miljoner... dollar! Vilket motsvarar över 830 miljoner svenska kronor. Idag är det den franska staten som äger oljemålningen och vill du få en skymt av tavlan ska du besöka Louvren i Paris.

Wolfgang Amadeus Mozart

Har du legat sömnlös om nätterna och undrat över hur Mozarts Tinder-bild skulle se ut? Här har du svaret! Den historiska kompositören föddes år 1756, och blev bara 35 år gammal, men hann göra över 600 verk. Dödsorsaken är inte fastställd och det finns spekulationer om att det var en annan kompositör som mördade Mozart. Däremot hade Wolfgang Amadeus Mozart ett tufft liv med mycket sjukdomar, och forskare tror idag att en inflammation i halsen ledde till njursvikt, vilket kostade honom livet.

Nefertiti

Du känner säkert igen skulpturen av den Egyptiska regenten Nefertiti (som betyder Skönheten har anlänt). Hon föddes 1370 f.kr och blev bara 35 år, men ska ha fött sex barn. Så här hade hon möjligtvis sett ut idag – är hon inte lite lik Angelina Jolie?

Jeanne d'Arc

Helgonförklarade Jeanne d'Arc föddes år 1412 och var en riktig power-kvinna. Att kvinnor var med och krigade hörde såklart inte till vanligheten under 1400-talet, men Jeanne d'Arc, som egentligen kom från en bondfamilj, var med och krigade i Hundraårskriget mellan England och Frankrike – och blev dessutom överbefälhavare. Efter flera år av tappert krigande och många framgångar blev Jeanne d'Arc tillfångatagen av England, dömd till häxa och bränd på bål, endast 19 år gammal.

Är inte porträttet skrämmande likt Maisie Williams, kanske mer känd som Arya Stark, i Game of Thrones?

Aristoteles

Den grekiska filosofen Aristoteles hade passat bra som Dressman-modell idag! Aristoteles föddes 384 år f.kr och avled 322 år f.kr och är världens genom tidernas mest ihågkomna tänkare.

Frederick Douglass

Frederick Douglass föddes som slav, men när han var 20 år lyckades han fly och spenderade sedan sitt liv med att kämpa för mänskliga rättigheter. Så här stilig hade han sett ut vid podiet idag!

Foto: TT

Relaterade artiklar
Bella Hadid och 6 andra kändisars dubbelgångare från förr
Rihanna har dubbelgångare på Tiktok och vi alla är lika golvade
Här är Meghan Markles dubbelgångare – det finns fler än en