Vänster: En tecknad person som sparar pengar. Höger: En spargris

Så många svenskar klarar inte av en oförutsedd utgift

Nästan en tiondel av alla svenskar skulle inte klara av att betala en lite större oförutsedd utgift, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ICA Banken. Baaam har samlat de bästa tipsen på hur du bygger upp en ekonomisk buffert.
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen
3:08

Efter reklamen: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

(3:08)

Slå på ljud

I undersökningen framkommer det att 8 procent, vilket motsvarar en halv miljon, av alla svenskar inte skulle klara av att betala en oförutsedd utgift på 20 000 kronor utan att ta ett lån eller att sälja något.
– Buffertsparande borde vara av högsta prioritet för alla. Det ger en psykologisk trygghet och gör att din ekonomi står emot konsekvenserna av en oförutsedd utgift, säger Magnus Hjelmér som är ICA Bankens vardagsekonom.

Trots att nästan en tiondel saknar en ekonomisk buffert så uppger åtta av tio att de sparar regelbundet. Att så många sparar pengar men att nästan en halv miljon saknar buffert tror Magnus Hjelmér kan bero på felaktiga prioriteringar samt bristande kunskap och självsäkerhet.
– Jag brukar rekommendera att sparbufferten är stor nog att täcka minst tre månadsutgifter. Det säkrar att du inte hamnar i en akut ekonomisk kris även om du exempelvis skulle bli av med ditt arbete. När man har säkrat sin buffert är det minst lika viktigt att prioritera sitt lång- och kortsiktiga sparande, säger han.

Tips för att få ihop en buffert:

  • Tänk över hur stor buffert du behöver ha. Det är ingen idé att ha för stor buffert heller eftersom pengarna kanske gör mer nytta i annat sparande som ger högre avkastning.

  • Gör en budget. Se över vad du har för fasta samt rörliga kostnader och kolla om det kanske finns något du kan spara in på.

  • Starta ett eget sparkonto för din buffert istället för att ha kvar pengarna på ditt lönekonto. På detta sätt försäkrar du dig om att du inte blandar ihop pengarna och dessutom blir det alltid ett extra steg att komma åt bufferten. Ha ett konto som varken har restriktioner på uttag eller bunden ränta, detta gör att du inte kommer att behöva betala en avgift om du behöver ta ut pengarna i “förtid”.

  • Ha en stående överföring från ditt lönekonto till sparkontot, se till att pengarna dras samma dag som din lön.

Källa: Aftonbladet

Relaterade artiklar
6 enkla spartips – och misstagen du till varje pris bör undvika
Unga kvinnor oroliga för ekonomin under coronakrisen: ”Rädd för att hamna i skuld”