Så mycket har Chanel-väskan ökat i pris på 50 år

En Chanel-väska kanske inte är det billigaste köpet du kan göra, men vet du hur mycket den faktiskt har ökat i pris sedan den lanserades år 1955? En hel del. Kanske kan den till och med vara en bra investering? Vi undersöker saken.

Historien bakom Chanel-väskan
Coco Chanel lanserade sin klassiska väska 1955 då hon ville ha något praktiskt att bära omkring på. Väskan såldes först i USA för $220, ungefär 1 800 svenska kronor, vilket var en ganska saftig summa på den tiden.

Detaljerna och de personliga banden till Chanel är det som sägs göra väskan så speciell. Den vinröda linningen är inspirerad av hennes barndom – rättare sagt från uniformerna vid det kloster Chanel själv växte upp i. I en av fickorna med dragkedja ryktas designern också ha förvarat sina kärleksbrev. Väskan blev en stor succé efter lanseringen och har släppts i ett otal versioner och sedan dess.

Läs även:
Det innehöll goodiebagen (värde 185 000 kr!) på Grammy Awards
Tommy Hilfiger säljer penthouse på Manhattan för 612 miljoner! 
Kristen Stewart är Chanels nya ansikte utåt!

25.E0R1KN

Gabrielle ”Coco” Chanel 1957.

Varför Chanel har höjt priserna? 

Det finns givetvis en hel del förklaringar till att Chanel har höjt sina priser så dramatiskt de senaste åren. Inflation är en av dem, arbetskraft är en annan. Chanel producerar fortfarande sina väskor i Frankrike och Italien (de äger till exempel själva en av fabrikerna där väskorna tillverkas).

Väldigt få lyxmärken producerar fortfarande sina varor i Europa och eftersom kostnaden för arbetskraft har ökat så mycket har de flesta flyttat över produktionen till Asien. Priserna har också höjts för att Chanel helt enkelt kan höja dem. Strategin kallas ofta för ”prestige pricing” och tanken bakom den är att en vara får högre värde och status genom en hög prissättning.

En bra investering?

Numera kostar en klassisk Chanel 2.55 ungefär 30 000 kronor i butik, beroende på vilket utförande du väljer. Om du har i åtanke att du kommer att bära väskan varje dag i ett år, innebär det enligt Stylecaster att du kommer att gå back cirka 100 kronor per dag det året.

Inte så hemskt med tanke på att du kanske spenderar den summan på kaffe och lunch ute, men om du vill att det ska gå runt bör du använda väskan väldigt mycket. Allt är också relativt. En Hermès Birkin-väska kostar till exempel minst 40 000 kronor i butik, så om du jämför med den är Chanel-väskan ett fynd.

Läs även:
Chanels klassiska nagellack utgår ur sortimentet 
Sex nya it-tjejer att inspireras av under våren 2016
Baaam listar vårens hetaste trender 2016

Av: Malin Ny

Foto: All Over Press