Hur ofta borde du städa allt i ditt hem? Här är guiden du behöver

Hur ofta borde du städa allt i ditt hem? Här är guiden du behöver

Hur ofta städar du egentligen? Antagligen inte tillräckligt. Från sängkläder till ugn – här är guiden till hur ofta du bör rengöra allt i din bostad.

Läs mer: Rensa hela ditt hem – 7 enkla steg med omtalade KonMari-metoden

Oavsett om du är en städälskande pedant eller en skitig slarver så behöver vi alla då och då städa hemmet. Att dra ett varv med damsugaren och torka bort damm från bokhyllan klarar vi alla av, men när var senast du städade ugnen? Eller rengjorde din laptop? Good Housekeeping har sammanställt en lista på hur ofta vi faktiskt behöver städa hela hemmet – och det är antagligen oftare än du tror.

Det här är generella tips att gå efter men det är självklart upp till var och hur ofta man vill städa. Du hamnar trots allt inte i helvetet för att du inte har damsugit på fyra veckor.

Varje dag

Diska

Det är lätt hänt att disken samlas på hög men ha för vana att diska lite varje dag. När matresterna inte hinner gro fast är den lättare att få bort och det tar inte många minuter av din dag.

Torka av köksbänken

Dra ett varv med disktrasan på köksbänken minst en gång per dag, särskilt om du har lagat mat.

Torka av badrumsytor

Sminkrester, hårstrån och tandkrämsrester samlas snabbt på badrumsytor som handfat och bänkar. Håll området rent och fräsch genom att torka av en gång per dag.


Varje vecka

Tvätta handdukar

Någonstans mellan varje dag och en gång i vecka bör du byta handduk i badrummet – ungefär var tredje dag. Även badlakan bör du använda tre gånger innan du tvättar eller byter till ett rent. De döda hudcellerna som fastnar i den fuktiga frottén är en grogrund för bakterier.

Damma

Det här är särskilt bra om du, som många andra, är känslig för eller allergisk mot damm. Det samlas snabbt på bord, bänkar, bokhyllor och alla andra ytor. Glöm inte de ytor som är svåra att komma åt eller lätta att missa vid en första anblick, som till exempel lister, höga hyllor och element.

Läs mer: Är du medberoende till din partners slarv? Här är 8 sätt att släppa taget

Damsug

Har du ett husdjur som fäller, barn som spiller eller för vana att dra in smuts i hemmet? Då är det extra bra att damsuga varje vecka.

Byt sängkläder

Dina lakan kan bli smutsiga ganska snabbt, särskilt om du har en svettig natt eller ägnar dig åt andra aktiviteter i sängen. Om du har problem med akne i ansiktet eller på rygg och bröstkorg är det extra viktigt att regelbundet byta ut sängkläderna mot rena.

Städa ut kyl och skafferi

Den där biten ingefära som ligger längst in i kylen har garanterat passerat sitt bäst före datum. Håll ditt kylskåp och skafferi fritt från mögel och dålig mat genom att en gång i veckan rensa ut det som blivit dåligt.

Tvätta golven

Passa på att ge golven en omgång med moppen efter damsugningen. Förutom rena golv får du även en härlig doft i lägenheten som gör att det faktiskt känns extra rent.

Torka av elektronik

Din laptop, padda och telefon kommer i kontakt med dina (ofta lite smutsiga) händer och ansikte. Det samlas med andra ord en del smuts på din favoritteknik. Ha för vana att torka av prylarna med en allt-i-allo-rengöring.

Varje månad

Rengör ventiler

De kan vara svåra att komma åt men ventiler har för vana att samla på sig damm och andra, möjligen allergiframkallande ämnen. Rengör i och runt med en trasa varje månad.

Tvätta fönster

Bor du nära en väg? Då fastnar det troligen extra mycket smuts och avgaser på dina fönster. Tvätta med fönsterrengöring, trasor och eventuellt en skrapa för att få in maximalt med ljus i bostaden.

Rengör madrassen

Byt ut ditt vanliga munstycke på damsugaren till ett mindre och få bort damm, hårstrån och annan smuts. Se till att rengöra eventuella fläckar så snabbt som möjligt med fläckborttagning.


Var 3:e till 6:e månad

Städa ugn, kyl och frys

Gör en ordentlig rengöring av ugnen, på utsidan och insidan, och skrubba bort envisa matrester. Likaså med kylskåpet och frysen.

Tvätta kuddar och täcken

Du kan faktiskt tvätta kuddar och täcken i en vanlig tvättmaskin och torktumlare. Om du tvättar kuddar och täcken med dun i – tänk på att alltid torktumla dem efter tvätt tillsammans med några rena tennisbollar för genomluftade fjädrar.

Varje år

Rengör fönsterramar

Torka av fönsterramar och lister med en fuktig trasa drygt en gång per år.

Tvätta gardiner

Släng in dina gardiner i tvättmaskinen för att bli av med damm och smutsrester.

Foto: IBL/Shutterstock