Så rensar du garderoben på nolltid – gör vårt supertest

Så rensar du garderoben på nolltid – gör vårt supertest

Ser det ut som kaos i din garderob? Har du svårt för att hitta dina älsklingsplagg? Då är det hög tid för att rensa din garderob.

Läs också: Rensa hela ditt hem – 7 enkla steg med omtalade KonMari-metoden

Hyllorna i garderoben bågnar. Klädstången är så tätt packad att galgarna är svåra att ta ut. I byrån har plaggen inte varit vikta sedan du satte in den för fem år sedan. Med andra ord, det är dags för en garderobsrensning!

Det kan vara en smärtsam process att göra sig av med en gång älskade plagg. Enligt en studie från Göteborgs Universitet så mår många av oss dåligt av att rensa ut gamla kläder. Vi tröttnar på formen och färgen på plaggen snabbare än vad textilierna håller och mår sedan dåligt av att slänga kläder som det faktiskt inte är något fel på. Tidstypiska plagg och accessoarer och sina barns första kläder är svårast att göra sig av med, visar studien.

Konsumtionen är en del av förklaringen till vårt dåliga mående. De som säljer kläderna på sajter som Blocket och Tradera mår oftast bättre. Vi kan också välja att skänka våra gamla kläder till välgörande ändamål.

Läs också: Små fötter? 20 snygga sommarskor i storlek 35


Så rensar du bäst garderoben 2018

Det finns många beprövade arbetssätt när det handlar om garderobsrensning. Det kan handla om att du ska ställa dig frågor i stil med ”Kommer jag använda det här plagget i framtiden?” Eller bara göra dig av med skor du redan ser att det ligger ett dammlager på.

Men ibland kan det vara svårt att vara rationell när känslor och nostalgi blandar sig i. Därför har vi gjort det busenkelt för dig!

Följ pilarna i rensningsguiden nedan så kommer de att leda fram till att du antingen ska behålla plagget eller skänka, sälja eller återvinna det. Nu gäller det att vara ärlig mot dig själv – och vips så har du en garderob med kläder du gillar och vill använda.


Återvinn, skänk eller sälj

Efter att du är klar med rensningen är det dags att ta itu med högen av kläder du inte ska behålla.

Dela upp klädhögen i tre nya högar. I en hög hamnar kläder som är smutsiga och trasiga som inte duger mycket till. Flera affärer har i dag insamlingar med den typen av kläder och återvinner dem till nya.

I den andra högen lägger du de plagg som du själv vill försöka sälja på sajter som exempelvis Tradera eller Blocket. Eller varför inte sätta upp ett bord och sälja på loppis? Ibland kan man få sig en liten slant för varje plagg om de är i gott skick – och många bäckar små!

I den tredje högen hamnar det som du vill skänka till välgörenhet. Många organisationer och föreningar tar emot kläder för att sedan skänka vinsten till goda ändamål.

Självklart kan du också bara slå ihop ”sälj”-högen med ”skänk”-högen och voilà så har du gjort en riktigt god gärning!

Läs också: 20 snygga kjolar din sommargarderob kommer älska


Tips: Låt galgarna visa vägen

Nu gäller det att hålla garderoben i det goda skick som du har den i.

Här kan garderobens galgar vara till stor nytta på många fler sätt än att bara hålla dina plagg snygga och någorlunda skrynkelfria.

De fyller bäst funktion när de agerar som ditt minne. Börja med att hänga alla galgarna åt ”fel” håll i garderoben, alltså det håller du inte brukar hänga dem på. När du sen har använt ett plagg hänger du galgen på det håller du brukar, på ”rätt” håll. Efter en tid ser du klart och tydligt vilka kläder du inte använder och det är hög tid att sälja, skänka eller återvinna dem.

Du kan också använda en galge av en speciell färg eller markera en galge med en rosett som du hänger längs till vänster i garderoben. För varje nytt plagg du använder så placera det till vänster om den markerade galgen. Ge det några månader och snart ser du vilka kläder du aldrig använder.

Läs också: Så bygger du en basgarderob (länk till ELLE)

Källa: Metro, Femalefirst, Elle

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Galgarna kan hjälpa dig att rensa i garderoben – tips.

Galgarna kan spela en mycket större roll i garderoben än vad du kanske tror. Bild: IBL