Ikeas höstkollektion 2019

Så ser höst- och vinternyheterna ut på Ikea 2019

Ledorden för höst- och vinternyheterna på Ikea i år är hållbarhet och tradition, och många av nyheterna har influerats av skandinavisk hemslöjd och hantverk – helt i tiden. Här är några av höjdpunkterna i kollektionerna.

Nej, ännu är inte den ”riktiga” julkollektionen här. Och tur är väl ändå det. Men i väntan på tomten och julnyheterna lanserar Ikea en hel del andra fina produkter under hösten. Inspirationsbilderna bjuder på olika stilar, men traditionell hantverkskänsla – i en modern tappning – är genomgående i flera av kollektionerna.

Mycket av tonerna sätts med hjälp av textilier. Broderier och mönster inspirerade av skandinavisk hemslöjd och kurbits mixas med klassiskt randigt och enfärgat i rödrosa och klara blåa toner. Men med de starka färgerna flörtar Ikea inte bara med hemslöjd, utan även en aning med nittiotalet i sitt bildspråk. Nedan den lökformade lampnyheten Risbyn i rispapper med ett diskret storbladigt mönster.

En annan nyhet som lyser upp i vintermörkret är Ramsele taklampa som bygger på en geometrisk form med blad av textil eller filt. Lampan dimras med hjälp av ett snöre som även transformerar lampans form på ett spännande sätt.


Porslin och vaser med hantverkskänsla

Även porslin och vaser bjuder på mycket hantverkskänsla. I keramikserien Godtagbar fångas hantverksteknikernas uttryck i formerna och lever kvar i massproduktionen.

Den stilrena servisen Strimmig har potential att bli en ny favorit hos många. Finns i flera färger.


Kök med hållbarhetstänk

Grönt är fortsatt en stor trend, och efter att Ikea lanserade köket Metod/Bodbyn i en grön version i nya katalogen, följs det nu av den stilrena luckan Bodarp i en ljusare grön kulör. Bodarp är dessutom ett kök med hållbarhetstänk – luckan tillverkas i en folie som baseras på återvunna PET-flaskor.


Förvaringsserie i traditionell stil

I grönt kommer även den fina förvaringsserien serien Lommarp, inspirerad av traditionellt snickeri, men i samtida mörkgrön färgsättning. 

I serien, som släpps i december, ingår skåp, skrivbord och hylla. Serien släpps även i en crémefärgad version.

Nordkisa, Ikeas nya skåp/garderob i bambu, är charmig och stilren på samma gång och kan nog väntas bli en storsäljare.

Även på barnavdelningen hittar vi lite nyheter. Rödhake är en ny textilserie för babyn med mönsterinspiration hämtad från svenska sagor. Medan Upptåg textilserie tar med de lite äldre barnen på fantasifulla äventyr i olika farkoster.

Bilder: Ikea

Läs mer:

Så stylar du Ikeas bokhylleklassiker Billy på 9 trendiga sätt

11 snygga favoriter ur Ikeakatalogen 2019