DIY-tips på Ikea Billy bokhylla

Så stajlar du Ikeas klassiska bokhylla Billy på 9 trendiga sätt

Om det finns en möbel som förkroppsligar Ikea så är det bokhyllan Billy. Med oändliga kombinationsmöjligheter är här 9 bilder som visar att den har en plats i ditt hem.

Läs också: Så ser våren 2018 ut på Ikea – här är snyggaste nyheterna

Att tänka sig ett svenskt hem utan en enda Ikea-möbel känns nästan som en omöjlighet. Tack vare varuhuset har vi i årtionden bjudit in prisvärda klassiker och trendiga detaljer i våra hem – från minsta sked till stora hörnsoffor. Men få möbler från Ikea har blivit så klassiska som bokhyllan Billy.

Bakom hyllan står möbeldesignern Gillis Lundgren. Han har även skapat ett hundratal andra Ikea-möbler och var dessutom den som kom på de nu ikoniska platta paketen. Idén till dem fick han när han försökte få in ett bord i bilen men var tvungen att såga av benen på det. Just Billy-hyllan har funnits hos Ikea sedan 1979 och är en av deras största bästsäljare någonsin.

Tack vare att hyllan finns i mängder av höjder, bredder, färger och träslag ges man i dag oändliga möjligheter att bygga ihop just sin perfekta hylla. Och oavsett om du bor i ett korridorsrum utan toalett eller i en tvåvåningsvilla finns en Billyhylla som passar dig.

Tror du oss inte? Här är 9 bilder som visar att Billy-bokhyllan passar överallt.

Läs också: 9 smarta Ikea-hacks du kommer vilja göra i dag


Foto

Bor du lite mindre och är orolig för att en hyllvägg kanske gör att hemmet känns trängre är den mindre Billyhyllan perfekt. Ställer du upp ett par bredvid varandra får du bra förvaringsyta utan att det känns för påträngande. Dessutom är det perfekt att ställa krukor eller andra dekorationer ovanpå. Hur snyggt som helst!

Foto

Ton i ton är en av de största inredningstrenderna just nu. Varför inte måla Billyhyllan i en färg som matchar din vägg och på så sätt få ett mer enhetligt intryck? Ser garanterat också lyxigare ut och eftersom Billy nu säljs i obehandlat trä är det lättare än någonsin att måla om hyllan.

Foto

Platsbyggda bokhyllor är knappast billiga men ger direkt ett mer sammanhållet intryck. Tur då att Billybokhyllan med lite kanter runt om ser ut som om den vore platsbyggd utan att du behöver riva upp en hel vägg. Lättare, billigare och enkelt att ändra på om du ångrar dig.

Foto

När du sätter ihop din Billyhylla kan du passa på att måla eller tapetsera baksidan. Vips har du en helt unik möbel utan att ha spenderat många kronor.

Foto

Eller varför inte köpa en stor hylla och måla på frihand? Då blir bokhyllan i sig en del av konsten och det gör inget om du inte har så många böcker att fylla den med – låt baksidan synas.

Foto

En helt vit hylla kanske kan kännas lite väl enkel ibland. Till Billy går det att köpa till dörrar och om du passar på att måla dem i sobert svart får du direkt en helt ny bokhylla. I den här utformningen passar hyllan dessutom perfekt i köket eftersom den påminner om ett gammeldags serveringsskåp.

Foto

Har du fina fönster hemma du inte vill täcka för men behöver fortfarande förvaring? Placera låga Billyhyllor längs hela väggen för att både släppa in ljus och skapa bra förvaringsytor. Varför inte slänga på en pläd och använda som läshörna också?

Foto

Billyhyllan finns i flera bredder och det är lätt att tänka att man bör välja den bredaste för att maximera förvaringsytan. Men tänk om, ifall du köper många smalare och placerar dem bredvid varandra kan du få en riktigt varierad förvaring som dessutom ser ut att kosta väldigt mycket mer.

Foto

I ett stort vardagsrum kan du med fördel använda låga Billyhyllor även som en tavelvägg. Ställ tavlorna lite omlott och varva med stilleben för att balansera känslan.

Läs också: Budgetknepen som får dina Ikea-möbler att se dyrare ut

Relaterade artiklar

Gör din egen ljusslinga och 11 andra inredningsdetaljer du kan göra själv

Mysigt, festligt och personligt – här är 11 diy-tips som räddar kräftskivan

5 fina DIY-projekt – som passar perfekt i höst