Porslin och skinnjacka – plus 6 andra saker du alltid ska köpa begagnat

Sprillans nytt och helt oanvänt? Glöm det! Här är prylarna du gör bäst i att köpa begagnat.

Läs mer: Vårmode 2018: Allt om säsongens hetaste trender

Det är trendigt, miljövänligt och schysst mot ditt kontokort. Att shoppa begagnat är det nya svarta och charmiga bakluckeloppisar, välfyllda second hand-butiker och köp- och säljsajter som Tradera och Blocket gör det enkelt att fynda.

Visst finns det en tjusning i att köpa en sprillans ny soffa, eller en ny snygg väska, men vissa saker eller plagg blir bara bättre och vackrare med tiden. Vi listar åtta saker du alltid bör köpa begagnat!

Porslin

Istället för Ikea-porslinet som finns i vartannat svenskt hem kan du fynda gamla, vackra serviser på Blocket eller loppis. För max ett par tusenlappar kan du hitta kompletta serviser. Kan du dessutom tänka dig att mixa udda porslin (så snyggt) kommer du ner ännu mer i pris. Bestick? Det kan du få för en tjuga på Myrornas eller Stadsmissionen.

Stekpannor

Låt oss stanna i köket. Stryk teflonpannan på inköpslistan och ersätt med en begagnad gjutjärnspanna. Gjutjärnspanna är hållbar och därmed mycket snällare mot miljön. Dessutom kan den hjälpa dig hålla järnvärdet på en bra nivå. När du lagar mat med syrliga ingredienser, som tomat eller pressad citron, löses järn från grytan och gör maten järnrikare. Ser pannan rostig och ingrodd ut? Hetta upp grovsalt i pannan under 25 minuter. Ruska om då och då, och skrubba sedan bort det sista. Skölj ur och torka för att sedan smörja pannan med matolja. Värm försiktigt på plattan i ungefär en kvart tills oljan sugits upp. Torka till sist med hushållspapper.

Kurslitteratur

Att lägga halva studiebidraget på kurslitteratur, när du istället hade kunnat lägga det på öl, kläder och lyxigare mat än nudlar känns som en dålig idé. De flesta universitet och högskolor brukar ha köp- och säljsidor på sina hemsidor där du kan köpa begagnade böcker till hälften (eller ännu mindre!) av priset. Även om utsidan är något avskavd gör innehållet dig precis lika klok som en ny bok.

Skinnjackan

Skinn är ett material som definitivt åldras med värdighet. En lagom sliten skinnjacka med vintage-känsla kan vara det perfekta plagget att köpa second hand. Betydligt billigare än den där nya du har spanat in.

Designerkläder

Med tanke på att många i dag lever efter mottot ”shop ’til you drop”, är det inte ovanligt att folk säljer kläder som knappt, eller kanske inte alls, är använda. Inte sällan sitter till och med prislappen kvar på plagget. Med andra ord – här kan du spara en hel del pengar på att spana in second hand-utbudet innan du slår till på en ny dyrgrip.

Matbord och stolar

Du kan hitta möbler för halva priset på Blocket eller Tradera. Medan många drar sig för att köpa tygklädda möbler så som soffa och säng, går trendiga pinnstolar eller ett vackert robust matbord lätt att målas om eller slipas till för att kännas fräscht.

Smycken

Guldsmycken, vackra ädelstenar och diamanter går lätt att putsa upp så de ser skinande nya ut igen. Här kan du absolut spara en slant på att välja begagnat. Desinficera dina begagnade smycken med bakteriedödande sprit innan du använder dem.

Verktyg

Visste du att verktyg är dyra? Om inte kommer du bli varse så fort du behöver ett. Ett gammalt verktyg är ofta av bra kvalité, det är snällare mot miljön och det är billigare. Så slå till på ett begagnat alternativ om du får chansen!

Foto: IBL, Mondadori, Jessica Ruscello/Unsplash, Ryan Riggins/Unsplash,