Sandra reser ensam jorden runt – vill inspirera unga tjejer att resa själva

Sandra ska besöka 10 länder på 70 dagar – helt ensam. I sin respodd vill hon inspirera unga tjejer att våga resa själva.

Sandra Stadelmann 26, ligger framför datorn på sitt rum i Sydney och knaprar medicin mot halsfluss. Hon är just nu inne på sin sjunde destination på mindre än två månader – och det är helt enligt planerna. För ett år sedan satt hon på sin stammisbar i Stockholm med en kompis och det var då en idé såg dagens ljus:

– Vi pratade om idéer, drömmar och mål och jag sa då att det som verkligen ger mig glädje är att vara ute och resa, se nya platser och träffa nya människor. Jag sa till henne att jag hade en tanke om en respodd och hon sa ”men gör det bara!” – och då tänkte jag att det är klart jag ska! berättar Sandra över en lite svajig skype-förbindelse.

Med en flygbiljett till Sri Lanka redan bokad åkte hon dit själv och spelade in ett pilotavsnitt, paxade alla sociala medier-konton och sålde in idén hos sponsorer. Ett halvår senare var allting klart för avfärd. Tanken är att Sandra med ”Respodden” ska besöka 10 destinationer i olika länder på 2,5 månad och alla ställen är sådana hon aldrig besökt förut.


DCIM101GOPROGOPR1431.JPG

Läs också: Planet som kommer ta dig till New York – mer än dubbelt så fort

Från Stockholm åkte Sandra till Havanna på Kuba, sedan blev det Costa Rica följt av Buenos Aires, Rio de Janeiro och nu är hon i Sydney. Efter Sydney är tanken att åka till Kambodja.

– Det händer ju dock alltid saker på vägen. Nu skulle jag till exempel varit i Kapstaden men när jag satt på flygplatsen i Rio på väg dit upptäckte jag att jag hade slarvat bort vaccinkortet jag behövde för att få gå på planet. Så det finns en video från när jag sitter där, med halsfluss, och gråter för att jag inte vet vad jag ska göra. Men då bokade jag om planet och åkte direkt till Sydney istället, som skulle varit destinationen efter.


Dessutom finns det tre hemliga destinationer som hon besökt på vägen men som kommer att avslöjas först när de avsnitten sänds. Podden har premiär den 3 februari och i den tar hon upp allt från tips och tricks på resmålet till vad hon själv varit med om där.

– Jag pratar mycket med lokalbefolkningen och tar pulsen på staden, vad man inte får missa och själva känslan på stället – men jag blir också mer och mer personlig under resans gång. Jag pratar också om hur det är att resa ensam som tjej och vad man kan behöva tänka på. Det är ju själva tanken med projektet, inte bara att inspirera folk att besöka de här ställena utan att inspirera unga tjejer att våga prova på att resa ensamma, säger hon och fortsätter:

– Man får väldigt mycket tankeställare när man reser själv och lite perspektiv på livet där hemma och sig själv. Jag har till exempel upptäckt att jag trivs nog allra bäst i sol och saltvatten och just nu känns det inte ett dugg lockande att bo i Stockholm.

Det kan tyckas väldigt modigt att bege sig på en resa runt jorden själv och Sandra har även tidigare rest ensam.

– Efter gymnasiet flyttade jag själv till Hamburg och det var hemskt. Första två veckorna grät jag hela tiden och ville bara hem men efter ett tag ville jag i stället aldrig åka där ifrån. Jag minns att jag insåg då att man klarar faktiskt vad som helst även om det är läskigt först.


respodden-15

Läs också: Hon blir först i världen att besöka alla länder – på kortast tid

Hon har även rest till Portugal, Bali och Nya Zeeland ensam – och Sandra skrattar när hon ser tillbaka på just Nya Zeeland.

– Jag bodde ensam på ett ashram, högst upp på ett berg utan internet och mediterade bara. Sedan drog jag till Fiji och blev kär. Det var som filmen ”Eat, pray, love” fast pray, eat och love ett bra tag senare.

Bäst med att resa själv tycker hon är alla människor man träffar på resande fot och hur snabbt man lär känna folk som också reser själva.

– Man fastnar liksom snabbt för personer och tar tag i dem och ba ”nu ska vi hänga hela tiden”. Just nu bor jag hos en tjej som jag träffade på Bali för två år sedan och vi umgås hela tiden, dygnet runt.


Hittills har Sandra fastnat för surfbyn Santa Teresa i Costa Rica och vill gärna åka tillbaka dit någon dag.

– Det är ett litet surfmekka där det bara finns en gata och efter en vecka känner man alla. Jag surfade varje dag och fick så fin kontakt med havet. Det var mäktigt.

respodden-2

Läs också: Här finns värmen i påsk – 14 solsäkra resmål

Genom projektets gång har hon överraskats av hur många unga tjejer som mejlat henne och bett om tips på hur man vågar ge sig av själv eller dra igång sina drömprojekt.

– Det är så fint och jag vill väl säga att allt går om man verkligen vill det. Och även om det tar mycket jobb och energi är det värt det om man i slutändan kan sitta på en säng i Sydney och känna att det gick. Jag försöker leva efter mitt favoritcitat som Nelson Mandela sagt: ”I never win or lose, I only learn”, för så är det. Det är svinjobbigt ibland och det var inte ett dugg kul när jag satt och grät på en flygplats med halsfluss – men nu är det en rolig historia. Och jag lever ju, eller hur?

Du kan följa Sandras respodd på Facebook och Instagram innan den släpps där poddar finns.

Läs mer: Sex sätt att maxa ledigheten 2018 redan nu
Foto: Sandra Stadelmann

Titta på fler klipp från FRIDA: