Ta sticklingar i dag – fixa nya växter för inga pengar alls

Vill du ha gröna växter men har inga pengar att köpa dem för? Vi har lösningen. För Baaam berättar Sandra Hjort hur du kan få ett hem fullt av växter – utan att spendera en förmögenhet på det.

Läs mer: Så gör du balkongen till den mysigaste platsen – även om den är pytteliten

Sandra Hjort driver sedan ett par år tillbaka bloggen atilio.se där hon bland annat delar med sig av alla sina råd när det kommer till växter. I sin lägenhet driver hon upp alla möjliga – och omöjliga växter. För Baaam delar hon med sig av sina bästa tips som gör att även du kan lyckas få ett hem fullt av växter – utan att spendera en förmögenhet på det.

– Egentligen var jag själv inte ens intresserad av växter men när jag flyttade hemifrån fick jag för mig att jag bara ville ha vita orkidéer hemma. Så jag köpte, och de dog, jag köpte nya, de dog – de är ju så svåra att ta hand om! säger Sandra till Baaam.

Vändningen kom när hennes mormor till slut tröttnade på hennes slit och släng-beteende och sa att hon skulle ta med sig lite sticklingar av sina växter när hon hälsade på nästa gång.

– Då blev jag nyfiken och började söka på växterna och insåg först då att ”gud, jag kan inte bara ställa en blomma i ett fönster och vattna ibland så mår den bra” – jag kunde ingenting! Så då tänkte jag att nu gör jag om och gör rätt och lär mig hur jag tar hand om växterna.

Så kom det sig att Sandra insåg att nästan alla växter mår bättre av att man tar sticklingar på dem och det blev starten på ett nytt växt-liv.

– Och det bästa av allt är att det är superbilligt – du behöver ju inte köpa några nya växter när du kan få nya hemifrån! Och det är ett roligt sätt att byta växter med andra och få hem helt nya växter med en historia gratis, säger hon och fortsätter:

– Tar man hand om växter kan man ha samma en hel livstid. Tänk vad häftigt att kuna tänka tillbaka på deras historia och vad de varit med om istället för att slänga och köpa nya.


När det kommer till att som nybörjare ta sticklingar är vissa växter bättre än andra.

– En del växter ger sticklingar helt automatiskt. Då finns en moderplanta i krukan och runt den kommer det upp små skott. Då kan man försiktigt lirka upp

miniplantorna och sätta dem i vatten eller direkt i jord. Ett exempel på en sådan växt är det superpopulära elefantörat.

Läs också: Alla pratar om växter – här är 11 plantor till och med du kan få att överleva

Andra behöver man knipsa av en bit av plantan när man vill ta en stickling – men inte heller det är särskilt svårt.

– Det viktigaste att tänka på är att man alltid klipper ovanför ett bladpar och helst har 3-4 blad kvar på den lilla sticklingen, annars kan den ha svårt att klara sig. Och innan man sätter den i vatten eller jord kan man bryta av det nedersta bladparet för då kommer det ofta att bildas rötter ur såret, säger hon och fortsätter:

– Några växter som är lättskötta och som man gör precis så med är exempelvis palettblad, gullranka och murgröna. Murgröna kan vara svåra att ta hand om i kruka men de får rötter snabbt i vatten och kan stå kvar i vasen, då behöver man inte tänka på den alls förutom att ge vatten ibland. Och gullrankor är superlättskötta och och trivs även i

de mörkaste vrårna. De är guld värda!


Sedan finns även fetbladiga växter med vaxartade blad som aloe vera, succulenter och prickig begonia – och de kan inte sättas i vatten för då ruttnar de.

– Du tar sticklingarna på samma sätt som med elefantörat men sätt dem istället direkt i jorden.

Och vill du ta sticklingar på dina växter hemma så gör det snart.

– Alla växter får en spurt på våren och efter sommaren. Och är du lite rädd för att misslyckas så testa med murgröna eller gullranka och sätt i vatten. Då ser du när de får rötter och kanske får lite självförtroende att fortsätta våga ta fler. Och kolla upp hur växterna vill ha det så de mår bra hemma, runt om på nätet finns massvis med information om alla växter.

Foto: Sandra Hjort