Sandy Stadelmann lever som digital nomad

Sandy sålde allt hon ägde och blev digital nomad: ”Det är ett äventyr”

Sandy Stadelmann hade ett vanligt jobb, bostad och liv. Men en dag fick hon nog. I dag lever hon världen över som digital nomad.

För några år sedan levde Sandy Stadelmann, 29, ett vanligt liv med sitt jobb hon gick till mellan nio och fem och om kvällarna satt hon hemma på sin husbåt och gjorde det folk gör mest. Men så en dag bestämde hon sig för att testa ett annat sätt att leva. Hon sa upp sig från jobbet, sålde bostaden och gav sig ut i världen för att leva som digital nomad.

– Det finns många uppfattningar om vad det innebär att vara digital nomad, och människor har mycket åsikter om det. Men för mig betyder det att jag med olika tekniska verktyg och hjälpmedel – främst dator, iPad och mobiltelefon – inte behöver vara på en viss plats för att klara mitt jobb.


Sandy Stadelmann kan i sitt liv dom digital nomad jobba från hela världen

Som digital nomad kan Sandy jobba från hela världen – bara hon har sin utrustning.

Men vi backar bandet lite. 2017 skulle Sandy göra en respodd där hon ensam skulle besöka 10 länder på 60 dagar. Under resan satt hon en kväll på ett hostel i Nicaragua och klippte sin podd då hon stötte på en kille från Holland.

– Han berättade för mig att han var en digital nomad. Hon jobbade som grafisk designer åt holländska företag men bodde där i Nicaragua. Och då insåg jag att jag ju gjorde samma sak, jag gjorde en svensk podd men spelade in, klippte och publicerade på plats från Sydamerika. Det gjorde att jag började fundera över mitt liv.

Sandy Stadelmann sålde allt för att leva som digital nomad

En dag fick Sandy nog, sa upp sig från jobbet och sålde bostaden. Nu lever hon på resande fot.

Jag insåg att hur jag ville leva var mycket viktigare än vad jag jobbade med.

Väl hemma igen började hon känna att hennes vanliga jobb allt mer tyngde ned henne. Hon började utveckla utmattningssyndrom, fick hjärtklappning och låg nätterna igenom och gnisslade tänder.

– Till sist sa min kropp bara ”nej”. Då sa jag upp mig från jobbet och bestämde mig för att börja frilansa istället. Som tur var dök det snabbt upp ett uppdrag att jobba för Rosa bussarna och resa genom Afrika. När de trodde på mig så fick jag en push att tro på mig själv också. Jag insåg att hur jag ville leva var mycket viktigare än vad jag jobbade med.


Det blev startskottet på livet som digital nomad. I dag jobbar Sandy med olika samarbeten, skriver resereportage och har två fasta klienter hon gör material åt. Gemensamt för alla jobb är att hon kan bo var som helst i världen och ändå sköta dem. Det enda som behövs är en bra wifi-uppkoppling.

Sandy Stadelmann bodde under en period i Barcelona

Men det är inte bara omkringresande – i 9 månader bodde hon i Barcelona.

Sedan dess har Sandy bott med munkar på ett berg i Nya Zeeland, blivit blodförgiftad i Kina och nästan blivit avkastad i djungel på ett nattåg i Indien. Men även om hon reser runt mycket har hon också hittat baser i världen där hon trivts och stannat kvar på.

– Många tänker kanske att man måste flytta hela tiden, så är det ju inte. Förra året bodde jag i Barcelona i 9 månader och hade det som bas. Innan dess bodde jag ett tag i Costa Rica och jobbade vid sidan om också på en spansktalande skola.


På många sätt är det en drömtillvaro. Sandy kan nu leva precis som hon vill utan att vara hindrad av yttre omständigheter. Men såklart har inte allting varit lätt. En sak som varit knepig är att få ekonomin att gå ihop.

– Det har varit kämpigt att hitta någon slags rutin och få in pengar. Och sedan är det svårt att orka stå emot normen. Det är så många som ifrågasatt mig, tycker att jag bara ”lallar runt” och inte förstår hur jag kan leva på det här sättet. Det gör att jag själv också tvivlar och funderar på om jag borde gå tillbaka till ett ”riktigt jobb” igen. Men jag vill ju inte det. Inte nu.

Sandy Stadelmann har bland annat rest själv på ett nattåg i Indien

Många äventyr blir det – som den gången hon reste ensam på nattåg i Indien och nästan blev avkastad mitt i djungeln.

Hon säger att det också kan vara ensamt – men att det finns sätt att bryta upp ensamheten.

– Liksom alla frilansare är man både sin egen kollega, kompis och mamma och om något skiter sig är det jobbigt att vara själv. Samtidigt inser man att man klarar det och varje gång man gör det växer man sig lite starkare. Men man är ju inte ensam om att leva såhär och det gäller att hitta andra som också jobbar globalt och kontexter där man passar in. I Barcelona kunde det vara på kaféer där man bara börjar prata med folk.

Sandy Stadelmann bryter upp ensamheten genom att hitta folk som lever som hon

I världen finns dock många som lever som hon – och att hitta dem är ett sätt att vara mindre ensam.

Och nu väntar nästa äventyr. Först Kina och sedan drömmer Sandy om att segla över Atlanten till Costa Rica.

– Den 5 september reser jag från Stockholm till Beijing via den transmongoliska järnvägen. Det känns helt galet att åka tåg så långt helt ensam men också fantastiskt! Tänk vilket äventyr! Om jag klarar detta kommer inget att stoppa mig!


Sandys 3 tips till dig som vill testa livet som digital nomad:

1. Se till att ha så lite fasta kostnader så möjligt. Jag har ingen fast hyra, inga lån att betala, ingen bil och har sett till att minska alla mina fasta kostnader.
2. Se över utbildningar som finns för digitala jobb och skapa dig en plattform. För det kan vara värt att gå en sådan utbildning i digital fotografi, projektledning så du har en grund att stå på. Exempelvis har Hyper Island bra kurser och utbildningar.
3. Ta kontakt med andra digitala nomader på den plats du vill vara på, till exempel på co-working hubs. Våga prata med folk!

Läs mer:

Sandra reser ensam jorden runt – vill inspirera unga tjejer att resa själva
Emma, 28, reste själv i 12 månader – här är hennes bästa tips
Res med tåg i Europa – tips och saker att tänka på

Foto: Sandy Stadelmann