skilda världar rederiet

Såporna vi var besatta av på 90-talet

Vi doftade Date-parfym, bar Buffalo-skor och tittade på Tre Kronor och Rederiet. Här är tv-såporna du var besatt av på 90-talet!
TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung
1:24

Efter reklamen: TV: 5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

(1:24)

Slå på ljud

Innan Netflix tog över slog vi oss ner i tv-soffan på fasta tider. På onsdagar satt vi bänkade för att se Tre Kronor, torsdagar var det dags för Rederiet och Skilda Världar sändes som tur var hela fem dagar i veckan.

Här är såporna du garanterat älskade på 90-talet!

Skilda världar

Dramaserien Skilda världar var den första i svensk tv-historia att sändas fem dagar i veckan, och totalt sändes sex säsonger med 500 avsnitt under åren 1996-2002. Serien, som var en svensk version av den australiska såpoperan Sons and Daughters från 1982, handlade om de två familjerna Bovallius och Toivonen och spänningen mellan över- och arbetarklass.

Seriens start, att tvillingarna Daniel Toivonen och Sandra Bovallius inledde en incestuös kärleksaffär utan att veta om att de faktiskt var tvillingar, känns lite skum än i dag.

Rederiet

Helt otroligt nog gjordes det hela 20 säsonger av succéserien Rederiet, mellan åren 1992-2002, vilket gör den till den längsta dramaserien som producerats i svensk TV-historia. Såpan handlade om familjen Dahlén och deras rederi Dahlénrederiet, dagligen kallat Dahléns.

Till största delen utspelade sig handlingen på redare Dahléns och dess närmaste konkurrents kontor samt ombord på fartyget M/S Freja, och genom åren fick bjöds vi tv-tittare på en mängd spännande karaktärer. Vem kan till exempel någonsin glömma skämtsamma Joker, skurkaktiga Uno och onda Vera Bengtsson?

Våra bästa år

"Like sand through the hour glass, so are the days of our lives" löd introt till den världskända såpan Våra bästa år, som faktiskt pågår än i dag. Dock är det många svenskar som förknippar den med 90-tal då den sändes från och med 1997 på TV3.

Tre Kronor

På onsdagar satt vi som tidigare nämnt bänkade framför Tre Kronor, som sammanlagt sändes i tio säsonger och 123 avsnitt. Den handlade om familjen Wästberg i villaförorten Mälarviken och sändes i tio säsonger mellan 1994 och 1999. Många kommer framförallt ihåg det brutala slutet, då den psykopatiske pastorn Sten Frisk hade sprängladdningar runt kroppen och utförde ett självmordsattentat mot idrottshallen och restaurangen Tre Kronor.

Beverly Hills

Beverly Hills började spelas in 1990 och sändes fram till år 2000, och handlade om familjen Walsh som flyttade till Beverly Hills i Kalifornien. Ungdomarna i familjen, Brenda och Brandon Walsh, börjar high school där och blir vänner med en grupp kids som vi alla älskade att följa.

Melrose Place

Melrose Place, en dramaserie i sju säsonger om livet och kärleken hos en grupp unga människor som bor i Melrose Place, Kalifornien. Serien var en spin off av Beverly Hills men blev snabbt så populär att även den har nått kultstatus.

Foto: TT

TV: Minns du dessa klassiska filmcitat?
1:60

Efter reklamen: TV: Minns du dessa klassiska filmcitat?

(1:60)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Kristen Stewart ÄR prinsessan Diana – se nya bilderna (och trailern!) från Spencer
MTV-programmen du var besatt av på högstadiet