Artikeln innehåller reklamlänkar
Så fixar du mysigaste vardagsrummet – sju smarta inredningstips

Så fixar du mysigaste vardagsrummet – sju smarta inredningstips

Det är inte helt lätt att inreda allting rätt från början – vilken tur att det går att ändra! Här är sju sätt att få ditt vardagsrum lite hemtrevligare.
Här är trendiga duschväxterna som tar över Pinterest
0:59

Efter reklamen: Här är trendiga duschväxterna som tar över Pinterest

(0:59)

Slå på ljud

Läs mer: Guide: Viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet

Jobba med ljuset – och inte bara uppifrån

Ett vardagsrum är faktiskt inte ett omklädningsrum och det är inte nödvändigt att satsa stenhårt på stark belysning rakt i huvudet. En trevligare slags belysning är den som är uppmixad, helst med både golvlampor (länk till butik) och lampor som kan placeras ut på möbler. Och så supertipset – installera en dimmer så att du får lite varm mysbelysning.

Våga blanda material och tidsepoker

Är man lite rädd för att köpa fel är det ofta man istället köper möbler som alla är så lika varandra att det är löjligt. Försök istället att blanda material, storlek på möblerna och tidsepoken de kommer från eller är inspirerade av. Så länge proportionerna fungerar och de går i en harmonisk färgskala kommer vardagsrummet kännas mer enhetligt.

Läs också: Gör din egen ljusslinga och 11 andra inredningsdetaljer du kan göra själv

Satsa på färg

Vi vet att det är lätt att fastna i vitt och fräscht-tänket när du inreder hemma. Men för lite färg kan faktiskt gör att det ser både tråkigt och sterilt ut. Lösningen stavas att ta små steg och introducera färg bit för bit hemma. Varför inte slänga på en kudde i en rolig färg (länk till butik) på soffan eller sätta upp en färgglad tavla på väggen? Det gör direkt att rummet känns roligare.

Placera möbler i grupper

När man försöker skapa en illusion av mer golvyta är det ofta man placerar alla möbler längst väggarna – men det ger snabbt ett stelt intryck. Testa istället att placera dem i små grupper och var inte rätt att visa soffryggen från en vinkel, det kan bara ge rummet än mer känsla.

Häng tavlor i ögonhöjd

Att hänga upp tavlor på en bra höjd är inte lätt och det är vanligt att överskatta hur högt upp de måste sitta för att det ska se naturligt ut. Tänk istället på att hänga dem i ögonhöjd, ungefär så att tavlans underkant hamnar 1,5 meter över golvet.

Läs också: Inredningsdetaljerna som gör din lägenhet ännu mysigare

Stora mattor – ja, tack!

Ja, mattor är dyra men det finns tillräckligt många budgetalternativ (länk till butik) (så som många billigare inredningsbutiker och second hand) för att det inte ska vara nödvändigt att placera en liten hallmatta mitt i vardagsrummet. En sådan placering gör bara att hela rummet känns fel. Regeln att följa är i stället att mattan helst ska vara så stor att den når de främre benen på alla möbler som är runt den – men gärna ännu större för det gör bara att det känns ombonat.

Tänk funktion – inte bara form

Det kanske kändes fint att ha ett litet skrivbord i ena hörnet men du har egentligen aldrig använt det annat till att placera papper och glas på. Gör då dig av med det och köp hellre möbler du använder och inred runt dem.

Foto: IBL