Snabb och enkel bjudmat att imponera på gästerna med

Bloggaren Susanne Histrup tipsar här om snabb och enkel bjudmat med hög imponeringsfaktor. Lättlagat och perfekt för alla slags fester!
Snabb och enkel bjudmat.

Snabb och enkel bjudmat. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Bloggaren Susanne Histrup tipsar här om snabb och enkel bjudmat med hög imponeringsfaktor. Lättlagat och perfekt för alla slags fester och mingel!

Soppa i shotsglas

Tillagningstid: 5 min

Färdigköpt Kelda Sparrissoppa som man värmer. Häll upp i mindre glas. Garnera med Crème Fraîche, en liten färsk räka (finns på burk om man är lat och inte vill skala), toppa med löjrom eller stenbitsrom och en liten dillkvist.

Fikonbåtar
Tillagningstid: 10 min

Dela fikonet i fyra delar, lägg på en bit chèvre på varje bit och linda Bresaola eller Prosciutto runt.

Vattenmelonsstubbar
Tillagningstid: 10 min

Skär tärningsstora bitar ur vattenmelonen, sätt på lite fetaost och ett halvt basilikablad. Fäst allt med en tandpetare. Dutta ut droppar med Crema di Balsamico på ett fat/tallrik och sätt ut stubbarna i dem. Färgglatt och gott!

Laxblommor
Tillagningstid: 10 min

Kallrökt lax som jag köper i skivor. Gör små snurror som ska se ut som blommor. Lägg på dillkvistar och lime/citroner mellan ”blommorna”.

Sommarsallad
Tillagningstid: 5-7 min

Köp en färdig påse med din favoritsallad. Skiva jordgubbar, dela fikon och lägg på. Även röda äpplen är vackert att ha i. Jag gjorde även kanderade valnötter och hackade över.

Kanderade nötter
Tillagningstid: 5-7 min

Smält socker i en panna och häll i valfria nötter. Vänd runt, när alla har socker på sig och sockret är gyllenbrunt och lite segt, ta av från pannan. Kan göras dagen innan om de ligger förslutna. Hacka nötterna och lägg på salladen.

Om du har lite mer tid över:

Minirårakor (12 st)
Tillagningstid: ca 15-20 minuter beroende på hur många man gör

Skala 4-5 potatisar, riv dem på de ”stora hålen” på rivjärnet. Lägg ner allt i ett durkslag och pressa ut vattnet. Salta. Smält rikligt med smör i en stekpanna på ganska hög värme. Ta en liten mängd och gör till en boll, lägg ut bollarna i stekpannan och platta till dem. Stek ca 2-3 minuter på ena sida (tills rårakan är gyllenbrun) vänd dem försiktigt med en smal stekspade. Stek ytterligare 2-3 minuter. Lägg upp på ett fat, och garnera med gräddfil, rödlök och löjrom.

Spenat- och fårosttarteletter

Tillagningstid: 40 min (dessa gjorde jag ett par dagar innan när jag hade tid och frös in. De fick tina i kylskåpet och sedan in i ugnen för att bli krispiga)

1 rulle färdig smördeg, (250 gram) eller frysta smördegsplattor 250 gram

Fryst bladspenat

200 gram hård finriven fårost (jag valde Manchego), går lika bra med getost, typ caprinel

2 ägg

2 dl mjölk

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk salt

50 gram pinjenötter

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten. Rulla ut degen och skär i 20 rutor (5 x 8 cm). Smörj folieformarna och tryck ner degen i formarna. Krama ur spenaten och lägg sedan i formarna. Vispa ihop, ägg, mjölk, pressade vitlöksklyftor och salta och fördela jämnt på spenaten. Toppa med grovriven hård getost och till sist lägg på pinjenötterna. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg och äggstanningen har stelnat.

Susanne Histrup tipsar om snabb och enkel bjudmat.

Susanne Histrup tipsar om snabb och enkel bjudmat.