Artikeln innehåller reklamlänkar

Jag flög till USA och sov 8 timmar i sträck – så gjorde jag

Fasar du inför den långa resan över Atlanten? Ställer du in dig på noll sömn och dagar av trötthet? Det gjorde jag också, sen gjorde jag en plan – och sov 8 timmar på flyget. Så här gjorde jag.

Läs också: Här finns värmen i påsk – 14 solsäkra resmål

Nyligen skulle jag åka på en resa tvärs över Atlanten och därtill tvärs över USA till San Francisco. Det är en flygtur på härliga 16 timmar varav 10 timmar på ett och samma plan – och i vanlig ekonomiklass, ingen satans businesslyx här inte. Jag, som är en väldigt sömnberoende person, blev direkt orolig. Hur sjutton skulle jag palla resan om jag inte lyckades sova på planet? Det skulle jag inte. Så jag bestämde mig för att jag mot alla odds skulle lyckas sova.

Jag läste alla möjliga tänkbara artiklar, gick igenom spaltmeter med tester av nackkuddar och efter att ha sovit med olika öronproppar för att hitta det perfekta paret var jag redo. När flygturen så kom slog jag mig ned, gjorde allt jag planerat och lyckas slumra till. När jag vaknade hörde jag kaptenen i högtalaren meddela att vi snart ska landa. Jag kunde knappt tro det, jag hade sovit i åtta timmar i sträck.

Det ska nu tilläggas att jag är en person som är bra på att sova – men det var inte mitt resesällskap. Han är en tvättäkta nattuggla som knappt sover i sin egen säng om det inte är ljudisoleringstyst i rummet. Men när även han följde tipsen och också sov i åtta timmar insåg jag att jag kanske snubblat över den magiska formeln. Kan han, kan du och om du inte sover i åtta timmar kan jag nästan lova att du åtminstone kan fördubbla din flygplanssömn.

Men nu ska jag inte hålla dig på halster längre – så här gjorde jag.

Läs också: Bloggarna vi älskade, hatade och följde slaviskt – det gör de idag


Förbered dig mentalt

Det första steget kanske kommer att låta lite motsägelsefullt men tro mig när jag säger att det är viktigare än man kan tro. Det handlar nämligen om att bli mentalt inställd på att du inte kommer att få sova. Om du accepterar det blir du nämligen automatiskt mer avslappnad eftersom du inte stressar upp dig över minsta timme sömn du förlorar. Och förhoppningsvis leder detta till att du, helt bakvänt, somnar lättare.

Kitta upp dig


1. Nackkudde ”Cabeau Evolution Pillow”, från Naturkompaniet 2. Sovmask i siden, från Siden Selma 3. Öronproppar, från Apoteket (länk till Apprl).

Eftersom jag har läst säkert hundratals tester och provat en rad olika varianter vill jag hävda att dessa tre produkter inte bara är bra – de är nödvändiga för att du ska lyckas somna.

Det första du behöver är en riktigt bra nackkudde som gör att du slipper tappa ned huvudet mot hakan och få ont överallt. Och då menar jag inte en sån nackkudde de säljer på Ica som ser ut som en liten blank mask utan en rejäl sådan. Den här från Naturkompaniet är den bästa marknaden har att erbjuda eftersom den sitter ihop framtill, formas efter ditt huvud så du kan luta huvudet åt alla håll bekvämt och därtill har en mobilficka om du vill lyssna på musik. Dessutom kan den rullas ihop så den blir pytteliten, så den tar ingen plats i packningen.

Sedan behöver du en skön ansiktsmask som täcker ögonen bra och inte en sådan med ståltrådar i som ska nypas på näsan. Den idén låter kanske bra i teorin men ger en blåmärken i praktiken. Denna i siden är mjuk och len och håller dig dessutom sval.

Sist men inte minst ska du ha ett par galet bra öronproppar som skyddar mot allt från motordånande till bebisskrik. Jag har lite trånga hörselgångar (sånt man lär sig när man testar många öronproppar) men oavsett hur dina öron ser ut är de här öronpropparna från Apoteket (länk till Apprl)de bästa som gjorts. De finns bara i en storlek och när de trycks ihop blir de lite hårda som gör att man kan stoppa dem låååångt in i örat. Du blir på riktigt typ döv med dem på och du kommer aldrig prova några andra öronproppar igen.

Ha sköna kläder


1. Leggings i bomull, från Nike (länk till Apprl). 2. T-shirt i bomull, från Monki (länk till Apprl). 3. Hoodie med dragkedja, från Adidas (länk till Apprl).

Detta kan inte understrykas nog. Visst att man kan vilja resa i stil – om man ska typ till Köpenhamn! – men inte om du ska åka i många, långa timmar. Det jag satsade på var ett par mjuka leggings (länk till Apprl), en t-shirt i bomull (länk till Apprl), en tjocktröja med dragkedja (länk till Apprl) fram så man kan anpassa temperaturen och en sjal att vira om sig. Och snälla, ta av dig skorna. Det går inte att sova skönt med skor på. Vill du kan du också lägga den lilla kudden man får från personalen i ryggslutet för att få mindre ont – har du nackkudde behöver du den ändå inte.

Plus! Det kanske osexigaste men viktigaste tipset av allaha på dig stödstrumpor (länk till Adtraction). Jag vet att det låter töntigt men det är verkligen så skönt och känns som att någon kramar om dina ben. Dessutom ser de till att du undviker blodproppar och håller nere svullnader på samma gång. Jag kommer aldrig flyga utan stödstrumpor igen nu när jag känt hur stor skillnad de gör.

Ta en grogg

Det här är kanske ett tips som inte är så politiskt korrekt men jag vill kalla det för nyckeln till min framgång. På många långflygningar ingår gratis alkohol och jag skulle starkt rekommendera att dra två snabba GT direkt efter första matserveringen. Alkohol gör en ju som bekant trött och är det något du vill vara nu så är det lite sömning. Jag gjorde i alla fall precis så och lutade mig sedan tillbaka och lät alkoholen göra jobbet.

Det var allt! Hoppas detta kan hjälpa dig att få några timmars härlig sömn även på ett bullrigt plan. Och är du en av de utvalda få som får flyga business kan du glömma allt ovan och bara leva på i ditt göttiga liv.

Läs också: Stor reseguide: Allt du måste veta om it-staden Palma

Foto: IBL