Ikea och Sonos släpper designsamarbete med högtalare i inredning

Spana in Symfonisk – Sonos samarbete med Ikea

Audiojätten har slagit sig samman med det svenska möbelföretaget för att skapa högtalare integrerade i inredningen.

 

Det har länge tisslat och tasslats om att Ikea och Sonos ska släppa en kollektion med högtalare, integrerade på ett eller annat sätt i inredningen. I dag, den 8 april, släpper man officiellt kollektionen för allmänheten, som kommer börja säljas i augusti – enbart på Ikeas varuhus.

”Produkter ingen kunnat göra på egen hand”

– Vi visste från början att vi ville utmana den traditionella hightech-estetiken. Lamphögtalaren är delvis inspirerad av eldstaden som företeelse – en enskild komponent som sprider ett varmt ljus och även ljud, säger Iina Vuorivirta på Ikea, som varit med och formgett bordslampan som välsignats med en wifi-högtalare.

Och den där integrerade känslan är genomgripande för hela Symfonisk-kollektionen. Ikea och Sonos har verkligen tänkt flera extra varv för exakt i vilka typer av inredningsobjekt vi saknar högtalare i dag, och hur högtalarna på bästa sätt kan integreras. Frågan är bara hur kvaliteten på högtalarna står sig, med tanke på Ikeas filosofi om att göra så mycket som möjligt tillgängligt för så många som möjligt? Sonos är kända för att ha bland de bästa ljuden på marknaden, och när priset sjunker lär man behöva kompromissa någonstans.

Samarbetet med Sonos är ett stort kliv i riktningen som Ikea tidigare varit tydliga med – ett smartare hem. Hittills har man sålt produkter som trådlösa laddare samt smarta glödlampor. Symfonisk består av en bordslampa med wifi-högtalare och Symfonisk bokhyllehögtalare, samt tillbehör som högtalarställ och högtalarkrokar. Och, för alla som hittills undrat så, ja, dessa är kompatibla med Sonos vanliga högtalarutbud och kan alla styras via Sonos-appen.

Läs mer:

Ikea släpper limiterad kollektion med formgivare och modeskapare

Granit lanserar sommarens nyheter för balkong och uteplats

11 budgetmöbler som gör din balkong mysig och redo för sommaren