Så sparar du 10 000 kronor till semestern - utan att märka det

Så sparar du 10 000 kronor till semestern - utan att märka det

10 000 kronor i semesterkassan i juni utan att behöva anstränga dig? Ja, det kan bli din verklighet efter att du läst den här artikeln.

Läs mer: Så gör du för att snabbt få dina skattepengar

10 000 kronor att resa för. Låter det inte drömmigt att kunna unna sig en tripp lagom till semestern? Det kan du också.

Knepet är att spara undan en liten summa varje dag fram till sommaren, utan att du märker det.

För att få ihop 10 000 kronor innan sommarsemestern börjar i juni behöver du helt enkelt spara 67 kronor om dagen i fem månader. Om du börjar spara i januari har du alltså 10 000 kronor på ditt semesterkonto i juni.


Såhär går du till väga:

Skapa konto

Skapa ett nytt konto på din bank som heter ”semester”. Det gör du enkelt genom din banks app och ett bank-id i din mobil. Viktigt här är att sätta autogiro på kontot med summan 67 kronor om dagen. I början av varje dag förs pengarna automatiskt över till ditt semestersparande.

Spara före konsumtion – inte efter

Det är lätt att tänka ”nu köpte jag en dyr väska”, nu måste jag leva på vatten och bröd resten av månaden. Tänk tvärtom. De pengar som finns kvar av din lön varje månad EFTER att du sparat 67 kronor om dagen kan du göra vad du vill med. Spara inte det du har kvar efter att ha konsumerat, utan konsumera det du har kvar efter att ha sparat.

Läs mer: Tjäna pengar! Klädmärkena som är lättast att sälja på Tradera

Tänk om

Nu kanske du tänker: ”men jag konsumerar inte 67 kronor dagligen på något onödigt”. Nej, kanske inte. Men den där dubbelt så dyra utematen på helgen då? Den nya klänningen? Ytterligare ett paket tuggummi eller en godispåse? Tänk att de 67 kronorna inte bara symboliserar köp på vardagar utan är ett medelbelopp utslaget över alla månadens dagar.

Överdriv inte (om du inte gärna vill)

Du behöver inte hoppa över middagen, börja cykla till jobbet eller sluta shoppa för att få ihop 10 000 spänn innan sommaren. De flesta har 67 kronor över om dagen, även om de inte sparat medvetet den senaste månaden. Självklart är det superbra om du får en tankeställare av ditt nya semestersparande, men låt det inte gå ut över din levnadsstandard.

BONUS: Bli automatiskt miljonär på kuppen!

När experter pratar om sparande nämner de ofta att du bör spara minst 10 procent av din lön varje månad (cirka 67 kronor om dagen om du tjänar runt 20 000). Vilket innebär att om du lyckas spara 10 procent av din lön i dag, alltså 1800-2000 kronor i månaden är du miljonär på 24 år, utan att ha ansträngt dig!


Tre andra sätt att spara ihop 10 000 kronor på:


Appen Dreams. En ganska nylanserad app som hjälper dig att spara. Du skriver ner din dröm i appen: en resa, en pryl eller annan upplevelse. Sparandet till drömmen bryts ner i mindre belopp som sedan automatiskt dras från ditt konto vid olika tillfällen, utan att du märker det.


Ta ut pengar. Det må låta omodernt, men visst minns du väl känslan när du som liten sparade tjugolappar bara för att kunna fladdra med dem som en solfjäder? På kontot är pengar bara siffror, riktiga pengar i handen växer i höjd när de blir fler. Ta ut 500 kronor i veckan och lägg i en fin ask och njut av synen av att se dem växa.


Avrunda uppåt. Det finns många bra appar att använda när det kommer till sparande. En av dem är appen Klirr. Den fungerar som så att varje gång du handlar avrundas ditt köp uppåt till ett jämnt belopp. De kronor som blir mellanskillnaden förs automatiskt över till ditt sparande. Ju mer du handlar, desto mer sparar du helt enkelt.

Foto: IBL