Stör chefen dig under semestern? Då bryter din arbetsgivare mot lagen

Stör chefen dig under semestern? Då bryter din arbetsgivare mot lagen

Känner du pressen att vara tillgänglig under semestern? Då kan du vara lugn! Din chef kan nämligen bli skadeståndsskyldig om hen stör dig när du är ledig.

Semester är en tid för återhämtning, sol, bad och grillkvällar – inte jobbmejl, telefonsamtal eller att behöva svara på sms. Ändå upplever många svenskar att de blir störda under semestern. Men visste du att det faktiskt kan bryta mot lagen?

Relaterat: Så lyckas du koppla av på semestern – och slippa stressen

En chef som avbryter din semester gör ett brott mot semesterlagen. Detta skriver Sydsvenskan. I Sverige är semestern så pass skyddad att din chef kan bi skyldig till skadestånd, samt ekonomisk kompensation för eventuella kostnader den avbrutna semestern innebär.

En chef som tydligt avbryter din semester bryter mot lagen.

En chef som tydligt avbryter din semester bryter mot lagen.

Vad som däremot anses vara ett brott mot lagen är dock lite luddigt. Ett kort telefonsamtal är kanske inte ett brott mot lagen, men en klar och tydlig beordran från chefen är det. Dessutom finns det undantag för arbetstagare på väldigt små företag, som trots allt kan behöva vara tillgängliga på semestern.

Såvida du inte jobbar på ett väldigt litet företag är i alla fall en sak säker: du är aldrig skyldig att vara tillgänglig via mejl eller telefon under semestern. Semestern är din tid för att koppla av, så se till att göra det bästa av den!

Läs även:
Packa smart: 8 plagg är det enda du behöver på semestern
Så blir du uppgraderad på flyget – tipsen som funkar
Modellens geniala trick för att inte packa för mycket på semestern

Foto: Fox 2000 Pictures