Ost gör att vin smakar bättre – och det finns en naturlig förklaring till det

Ost gör att vin smakar bättre – och det finns en naturlig förklaring till det

Vem gillar inte att ta ett glas vin med lite ost till. Och enligt en ny studie är det för att ost på riktigt gör vinet bättre.

En ny fransk studie, som publicerades i vetenskapsjournalen Food Science, har funnit att ost faktiskt gör att vinet smakar bättre. I studien ombads 31 vinkännare att testa en rad vinsorter med och utan ost samt uppskatta hur goda de tyckte att produkterna var.

Bland vinerna återfanns allt från en söt Pacherenc, en torr Sancerre, en fyllig Bourgogne och en fruktig Madiran – samt epoisse, comté, blåmögelost och en hård getost. Efter att ha fått smaka osten och dricka lite vin fick deltagarna fylla i vilka smaker de uppfattade. Sedan fick de smaka på en annan ost till samma vin och det upprepades tills dess att allting hade provsmakats.

Läs även: Lösgodis utan gelatin – 25 sorter du hittar i mataffären

Och resultatet visade tydligt att alla viner smakade bättre – och lite annorlunda – med ost.

– I korthet handlar det om att om man har en ostbricka till vinet kommer det att smaka bättre oavsett vilken ost det handlar om, säger forskningsledaren Mara Galmarini till Telegraph.

Osten såg också till att minska den torra känslan man kan få i munnen efter ett glas vin – något som gjorde vinet ännu bättre.

Bildkälla: IBL