helena af sandeberg bianca kronlöf svt deg

Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf om nya SVT-serien "Deg"

Nya SVT-serien Deg har premiär den 30 augusti. Här är allt vi vet om den omtalade, svenska thrillern som handlar om jakten på yta, status och klass.
1:60

Efter reklamen: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot

(1:60)

Den 30 augusti har SVT-serien Deg premiär. Deg är en dramathriller som handlar om två kvinnor från helt olika delar av samhället som spelas av Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf.

Vad handlar SVT-serien Deg om?

Helena af Sandeberg spelar rollen som Malou, en kvinna på Lidingö vars lyckade fasad är på väg att rämna. När hon kommer över ett rånbyte på 47 miljoner kronor i kontanter öppnar hon ett bageri för att tvätta pengarna.

Bianca Kronlöf spelar den ensamstående, skuldsatta mamman Liana som blivit lämnad i sticket av sitt ex när han åkte fast för ett rån, där bytet var 47 miljoner kronor. Liana blir ofrivilligt indragen i jakten på pengarna och snart korsas de två kvinnornas väg.

SVT-serien Deg: Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg i huvudrollerna

Sandeberg har tidigare sagt att rollen som Malou är hennes drömroll, mycket på grund av att karaktären har så många bottnar.

– Malou är lite allt, hon är besatt av fasaden, lite störig, panikslagen, har dåligt självförtroende i sin familj och älskar sitt barn men är definitivt inte världens bästa mamma. Hon är kaotisk och tramsig och jag älskar det för jag tycker att det är väldigt mänskligt, och jag tycker att det är så lätt att vi gör kvinnoroller som är en sak och Malou får verkligen vara allt, berättar hon för Baaam.

Bianca Kronlöf brinner för sin roll som Liana och säger att hon kan relatera mycket till sin karaktär, även om Bianca inte har likadan bakgrund som henne.

– Liana är en person som har fått kämpa väldigt mycket och väldigt hårt och hon har blivit väldigt ensam och sviken. I hennes värld är inte samhället där för att hjälpa henne utan hon ser det som ett hot. Hon tänker inte att någon kommer att hjälpa henne att ta hand om hennes barn, utan att "någon kommer att ta barnet ifrån mig", säger hon till Baaam och fortsätter:

– Hennes kille sitter i fängelse och hon är extremt skuldsatt på grund av honom. Det är som att hon hela tiden är på väg att drunkna, hon lever från hand till mun hela tiden.

Levan Akin står för regi

Tv-serien är skapad av regissören Levan Akin och Mattias J. Skoglund, de har också skrivit manus till serien tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. De första avsnitten regisseras av Levan Akin och resten av Mattias J. Skoglund och Måns Månsson.

– Jag och Mattias Skoglund började prata mycket om pengar runt 2017 eftersom vi båda hade ont om det just då, och då framförallt om rånbyten. Ibland kan man läsa i tidningar att någon har hittat en säck med pengar och då kommer ju pengarna från en plats som är ganska mörk. Det är inte som att vinna på lotto där man vet var pengarna kommer ifrån. Sedan började vi spåna kring vilka karaktärer som skulle vara intressanta och följa och varför. Vi pratade mycket om yta, status och klass och hur vi alla strävar efter det, säger Levan Akin till Baaam.

– Malou, till exempel, lever på väldigt lösa boliner och över sina tillgångar och som har den här fasaden som är väldigt viktig för henne. Sedan å andra sidan har vi en karaktär som Liana. Om Malou är mer pank är Liana direkt fattig, och vi tyckte att det skulle vara intressant att två sådana karaktärers vägar korsas, fortsätter han.

Levan Akin berättar att det var väldigt inspirerande att arbeta med Bianca och Helena, och att karaktärerna Malou och Liana specialskrevs för dem.

– Vi hade dem i huvudet när vi skrev. Jag kände inte Helena innan men som regissör har man lite känsla för människor och jag hade inte sett henne i en sådan här roll innan. Jag tycker att båda verkligen är duktiga i serien, säger han.

Foto: SVT

Relaterade artiklar

61 (!) biofilmer att se fram emot i höst – här är alla premiärer

Oväntade detaljer om våra favoritkaraktärers död – som gör allt ännu mer ledsamt