Den 15 oktober i år släpptes röstfunktionen Google Assistant på svenska och knappt två veckor senare lanserades Google Home och Google Home Mini på den svenska marknaden.
Google Assistant är en artificiell intelligens som fungerar genom maskininlärning, vilket innebär att den lär sig ju mer man använder den. Tekniken har såklart funnits på engelska tidigare men utan möjlighet att förstå svenska har heller inte den svenska marknaden fått en egen lansering. Nu är tiden mogen och Google hoppas att det smarta hemmet vi drömt om sedan ”Tillbaka till framtiden 2” äntligen är här.
Men är framtiden här? Baaam har testat Google Home Mini med svenska röstassistenten och detta är vad vi tycker.
Generellt
Pris (cirka): 549 kronor för Google Home Mini och 1 500 kronor för Google Home.
Kräver: Google Home-appen i telefonen, vilken finns tillgänglig för både Android och Apple.
Fungerar med: Många digitala funktioner i hemmet, såsom Chromecast och smarta lampor från Philips Hue och Ikea Trådfri. Några svenska företag har också anslutit funktioner till tjänsten, bland andra SJ, Ica, SR, Acast, SAS och H&M Home.
Här kan du läsa ännu mer om Google Home.
Utseende och design
Vi på Baaam har testat Google Home Mini. Det är en väldigt diskret liten puck i grått och vitt (finns även i grått och svart och korall och vitt). Den behöver tillgång till ett eluttag i närheten men utöver det kan den placeras var som helst i hemmet. Jag testade att ha en i köket och en i vardagsrummet. Eftersom den inte är större än en handflata syns den knappt, något som är positivt eftersom man vill åt funktionerna snarare än designen. Den är dock rätt snygg faktiskt och passar nog väl in i alla hem.
På sidorna av den finns touch-knappar där man kan sänka och höja ljudet. De har lite dålig respons och ofta behöver jag trycka flera gånger för att få dem att fungera ordentligt. Undertill finns också en spak där man kan stänga av mikrofonen. Antagligen har detta att göra med att Google spelar in allt man säger för att kunna reagera när man väcker den genom att säga ”Hej Google” eller ”Okej Google”. Google har dock understrukit att Google Home inte sparar något den spelar in – läs mer här.
Användarvänlighet
När man slår på den första gången behöver man ladda ned appen Google Home (om man inte redan har den) och genom appen koppla upp sig mot enheterna. Allt detta går väldigt smidigt och enkelt och man är igång på nolltid. Via appen kan man sedan döpa sina enheter, ställa in hur man vill att de fungerar och vilka olika appar de i sin tur ska ha tillgång till.
Det startar även automatiskt en mini-guide som berättar lite om vad man kan använda röstassistenten till och vad man kan fråga. Jag bestämmer mig för att koppla upp Google Home mot Spotify, Chromecast och Netflix. Inga konstigheter där heller, förutom att det snart går upp för mig att den visserligen kan starta Netflix på Chromecasten åt mig men om jag inte sätter på tv:n och aktiverar Chromecast händer ingenting. Alltså, om du i dag tittar på vanlig tv och vill starta Netflix behöver du först sätta på Chromecast, byta till rätt kanal och sedan säga till Google att starta Netflix. Minst sagt omständigt. Har du dessutom en smart-tv, men inbyggda appar, så är Chromecast och den funktionen på Google Home helt onödig och tar mer tid att använda än att bara starta appen direkt.
Däremot går det smidigt att be Google att sätta på Spotify. Om man säger ”Hej Google, spela Robyn” så sätter den automatiskt på Spotifys mest spelade låtar med Robyn. Ett litet problem är bara att högtalaren i Minin inte är särskilt bra. Diskanten är alldeles för hög och det finns ingen bas alls, så vill du använda den som ljudkälla bör du satsa på den större varianten. Men om du bara vill lyssna på en podd eller ha lite musik medan du lagar mat går minin suveränt!
Efter att ha testat runt en hel del har jag kommit fram till två funktioner som är de allra bästa på Google Home. För det första, att be den ta tid när man lagar mat. Det går smidigt att säga ”Hej Google, ta tid 5 minuter på riset” och kort efteråt ”Hej Google, sätt alarm på 3 minuter på brödet”. Ett litet knussel är dock att man inte vet vilken av alarmklockorna som ringer när det väl är dags, men enkelt är det!
Det andra är underhållningsfaktorn. Google Home är perfekt om du har barn. Att be den spela upp djur-ljud (”Hur låter en ko”) eller dra skämt är knappast en del av visionen om det smarta hemmet – men rätt roligt i alla fall. Dock varnas det för riktigt kass pappa-humor.
Det händer att Google Home aktiveras av att Elgigantens reklam för sagda produkt går igång på tv:n. Det är egentligen inget problem. Men ibland undrar jag lite hur mycket den faktiskt lyssnar. När jag exempelvis satt i tystnad och tittade på Netflix sattes den plötligt igång och från ingenstans ropade den ”DET ÄR LUGNT!” på högsta volym. Oklart varför men det är något oroväckande. Ingen hade sagt ”Hej Google”, bör tilläggas. Det händer också att jag försöker prata med köks-minin men får svar från vardagsrummet. Det går dock att ordna och är inget större problem.
Hur är den svenska röstigenkänningen?
Här måste jag ge stående ovationer. Det är nästan otäckt hur bra den förstår svenska. Man kan slarva lite med uttalet och prata som vanligt och den förstår nästan alltid precis vad man menar. Den är verkligen galet bra. Om du någon gång försökte prata med SJ:s talsvarstjänst när den fanns vet du hur dåliga sådana funktioner kan vara. Den här är i världsklass.
Utvärdering – är Google Home värd ett köp?
Det beror helt på. Det bästa användningsområdet jag kommit på är alarmfunktionen – men vill man ha en äggklocka för nästan 600 kronor? Tveksamt. Är du däremot en sådan person som alltid har din chromecast på, redan har ett uppkopplat hem med smarta lampor och barn som tycker om att prata så är kanske detta mer en produkt för dig. Och råkar du bo i ett slott utan intercom-funktion kan du pluppa in Google Home i alla rum och använda dem som smarta walkie-talkies! Ändå drömmen, ska bara köpa ett slott först.
Skämt åsido, det smarta hemmet bygger trots allt på att apparater kan prata med varandra men har du inga produkter Google Home kan prata med så blir det snabbt rätt onödigt. Visst, det är roligt att kunna fråga rätt ut i luften vad det är för väder (man kan också titta ut genom fönstret) eller sätta på lite bakgrundsmusik. Men det är ungefär det. I dagsläget är det mer en rolig sak man kan skryta om att man har snarare än en hjälp i vardagen.
Men i takt med att allt fler produkter kopplar upp sig kommer användningsområdena såklart att öka. Kanske är bara Google lite före sin tid?
Läs ännu fler av Baaams tech-tester:
Test: Samsung Galaxy Watch – en smartwatch med analog design
Baaam testar: Så bra är nya Iphone XS Max
Hudvård anpassad för dig – Baaam har testat Luna fofo
Foto: Google/Baaam