Oneplus 7 Pro – Baaam testar och recenserar

Test: Oneplus 7 Pro – så bra är Oneplus nya flaggskeppsmobil

Oneplus har lanserat sin första premiummobil – Oneplus 7 Pro. Men hur bra är den? Och är den värd ett köp? Baaam har testat och har svaret till dig.

Att det vårats för Android efter en lång Applevinter har vi känt länge. Men nu lanserar mobiljättarna en efter en sina nya flaggskeppstelefoner – och det ser ut som att sommaren också går i Androidmobilens tecken. Senast i raden av lanseringar är den kinesisk-svenska mobiltillverkaren Oneplus och deras Oneplus 7 Pro.

Så hur bra är Oneplus 7 Pro? Och är den värd ett köp? Baaam har testat.


Generellt

Oneplus 7 Pro

Pris (cirka): från 7 900 kronor

Specifikationer: Tre bakre kameror och en selfiekamera i popup-modell, upp till 12 GB arbetsminne, upp till 256 GB lagringsutrymme, plats för två simkort. Inget hörlursuttag eller plats för minneskort.

Den nya Oneplustelefonen kommer i tre modeller: Oneplus 7 för 6 200 kronor, Oneplus 7 Pro för 7 900 kronor och Oneplus 7 Pro 5G som inte släppts på den svenska marknaden än.

Där Oneplus 7 Pro är premiummodellen är Oneplus 7 det billigare alternativet. Den påminner i mångt och mycket om sin föregångare Oneplus 6T fast med lite bättre prestanda. Och till skillnad från Oneplus 7 Pro så har sjuan två kameror på baksidan (men ingen vidvinkel eller optisk zoom) och en selfiekamera som syns som en droppformad infällning i mobilens framsida.


Utseende och design

Oneplus 7 finns bara i en färg, svart, men Oneplus 7 pro kommer i två olika färger – Mirror Gray och Nebula Blue.

Telefonen vi testat är i Nebula Blue och det är en riktigt fin och djup färg. Den välvda glasframsidan påminner mycket om Samsung S10 och ingen skam för det – det är en bra design! Skärmen i sig är också riktigt skarp och trevlig att titta på.

Jag kan tycka att telefonen i sig är lite för stor för att ligga hela bekvämt i min hand, men det tycker jag om nästan alla flaggskeppsmodeller just nu. Det känns helt enkelt som att de är gjorda för en manshand. Därtill är mobilen i tyngsta laget och landar på strax över 200 gram. Det är ungefär lika mycket som den större modellen av Samsung S10+, men då fick man å andra sidan fyra gånger så mycket minne som på Oneplus.

Däremot är jag så kär i popup-kameran. Det är något särskilt med att inte ha någonting alls som stör skärmen på framsidan (inga kamerahål eller tråkiga kanter) och kameran rör sig verkligen sömlöst upp ur mobilen på nolltid! Du behöver inte vänta alls. Överlag gör detta att mobilen känns lyxigare och mer clean, och det gillar man ju! Däremot gör detta det väldigt osmidigt att använda ansiktsigenkänning för att öppna mobilen.

Pluspoäng för att det följer med ett genomskinligt skal till mobilen! Det borde alltid vara standard kan jag tycka.


Första intrycket

Precis som med andra Androidmobiler så går det genom en app väldigt smidigt att föra över allt sitt innehåll från den gamla mobilen till den nya. Även bakgrundsbilder följer med och alla appar installerar sig automatiskt. Så härligt!

Fingeravtrycksläsaren ligger i den här modellen under glaset i skärmens framsida och jag måste säga att jag är oerhört imponerad av den. Med Samsungs liknande lösning hade jag ofta problem med att låsa upp mobilen och slutade till sist helt använda fingeravtrycksläsaren. Men här är den riktigt bra och är så snabb på att känna av mitt finger och låsa upp mobilen att det nästan är läskigt. Dessutom är det en väldigt tydlig animering som dyker upp när man lägger på fingret och allt känns bara smidigt. Underbart!

Oneplus 7 Pro Fingeravtrycksläsare ligger under glaset

I Oneplus 7 Pro ligger fingeravtrycksläsaren under glaset på framsidan.

När det kommer till operativsystemet är mycket sig likt om du är van vid Androidmobiler. Oneplus använder ett något anpassat Androidsystem (Oxygen OS) och det är i sammanhanget bara ett plus! Menyerna är ljusa, snygga och smidiga, det går enkelt att scrolla i programfältet och om du sveper till vänster på startskärmen öppnas något som kallas Never Settle-menyn. Här kan du enkelt skriva en anteckning, starta en timer eller markera var du parkerat bilen. Jag tycker den menyn är bättre än exempelvis Bixby-menyn Samsung använder. Dock saknar jag att kunna lägga programmen i mappar, det känns bara dumt att den funktionen inte finns. Du kan såklart bara ladda ned ett eget startprogram, som Nova Launcher, så får du den funktionen ändå men det borde finnas inbyggt från början.

Jag gillar också att mobilen har en switch på sidan där du ställer in om du vill ha helt tyst läge, vibratonsläge eller ljud på. Det är så bra och det är lite konstigt att nästan alla andra mobiltillverkare prioriterat bort det. En sak som Oneplus också gör väldigt bra är sin gest för att skärmdumpa. Med ett snabbt svep med tre fingrar tas en skärmavbild och det är verkligen den bästa gesten av alla mobiler jag testat hittills. Dock stör det mig att man tagit bort hörlursuttaget, men jag är nog lite gammeldags.


Kameran

Oneplus 7 Pro har tre kameror på baksidan för att du enkelt ska kunna hitta den lins som passar för just det fotot du vill ta. Här finns en telelins, en vanlig lins och en vidvinkellins. Telefotoläget måste jag säga är överraskande bra. Här hålls bilden skarp och snygg och det är en rejäl zoom man kan göra. Verkligen ett läge att räkna med! I kameraläget kan du dessutom själv välja vilka lägen du vill se och var de ska ligga, så du kan anpassa kameran efter dina behov.

Oneplus 7 Pro har tre linser baktill på kameran

Här är tre bilder tagna från samma punkt men med olika linser: 1) vidvinkel, 2) vanlig och 3) telelins

Därtill finns ett nattläge som med ny teknik ska göra det lättare att ta bättre bilder i mörka miljöer. Och det är något jag under testperioden märkt verkligen stämmer. Det blir både bättre färgåtergivning och mindre brus än jag är van vid så fort ljuset minskar. Riktigt kul! Däremot tycker jag att porträttläget är för inzoomat för att vara helt effektivt, vilket är synd.

Oneplus 7 Pro Kameratest: Nattläge

Nattläget ger riktigt bra bilder i dåligt ljus – även när motivet är en katt som rör på sig hela tiden.

Framtill finns så den hajpade popupkameran. Så fort du vill ta en selfie så åker kameran snabbt och smidigt upp. Den har testats för att klara att öppna och stängas 150 gånger om dagen i fem års tid utan att slitas ut – så ingen oro här! Och eftersom den inte är infälld i skärmen ska den också kunna ta bättre bilder. Det har jag dock lite svårt att avgöra, jag har inget att invända mot bildkvaliteten i sig men däremot tycker jag ibland att färgerna blir lite dassigt återgivna. Det kan bero på att andra kameramodeller tvärtom boostar färgerna och konstrasten, vilket gör att de landar längre från verkligheten. Men just när det kommer till selfies kanske inte det gör så mycket?


Oneplus 7 Pro Kameratest: Selfie

Selfiekameran åker fram när den behövs – men ger ibland lite tråkig (läs: korrekt) färgåtergivning.

Så hur lyder domen?

Nu har jag i drygt en månad haft möjlighet att ge mobilen ett riktigt test och jag måste säga att den lever upp till förväntningarna! Allt flyter på smidigt och det är sällan jag noterar något jag stör mig på. Förutom att den är tung. För den är lite väl tung emellanåt, det är tråkigt. Kameran känns dock riktigt stabil men jag kan tycka att ett ordentligt bra porträttläge med oskarp bakgrund är det som saknas för att ge full pott här. Men det är verkligen en petitess i sammanhanget.

Att fingeravtrycksläsaren fungerar så snabbt och bra låter kanske också som en tråkig detalj – men gud vad smidigt det är! Jag låser säkert upp mobilen hundra gånger om dagen och en sådan teknisk funktion ger då verkligen mervärde i tillvaron. Dessutom kan batteriet laddas till 50 procent på bara 20 minuter, något som också är ett plus.

Så sammantaget måste jag säga att detta är en riktig toppmobil. Att Oneplus på bara några år gått från att inte ens finnas som varumärke till att skapa en mobil som på allvar kan slåss mot både Samsung S10+ och Iphone X är verkligt imponerande. Deras USP (unique selling point) har tidigare varit att producera riktigt billiga OCH bra mobiler, här landar ju Oneplus 7 Pro något högre i pris men det är också en helt annan nivå av kvalitet. Kort och gott, detta är en grym mobil. Det är inget snack som saken. Det ska bli spännande att se vad Oneplus hittar på härnäst.

Läs ännu fler av Baaams tester:

Test: Samsung Galaxy S10+ – så bra är nya flaggskeppsmobilen
Samsung Galaxy Watch – en smartwatch med analog design
Baaam testar: Så bra är nya Iphone XS Max
Samsung A9 – första mobilen med fyra kameror
Så bra är nya Huawei Mate 20 Pro