Samsung S10+ test

Test: Samsung Galaxy S10+ – så bra är nya flaggskeppsmobilen

Samsung har lanserat sin nya premiummobil – Samsung Galaxy S10+. Men hur bra är den? Och är den värd ett köp? Baaam har testat och har svaret till dig.

Under en stor presskonferens i London och San Francisco presenterade Samsung sina nya mobiltelefoner. Störst aaah-moment fick såklart den nya vikbara telefonen Samsung Galaxy Fold, men med ett pris på goa 20 000 kronor är det knappast något gemene man kommer att äga i en nära anstående framtid.

Däremot firade samtidigt Samsungs flaggskeppsserie av mobiler 10 år med en helt ny variant som både håller ett rimligare pris och lägger krut på snygg design och en riktigt bra kamera. Så hur bra är Samsung Galaxy S10+? Och är den värd ett köp? Baaam har testat.


Generellt

Samsung Galaxy S10 + produktbild


Samsung Galaxy S10+

Pris (cirka): 10 990 kronor

Specifikationer: 3 bakre kameror och 2 främre, upp till 12 GB ram, upp till 1 TB minne, plats för 2 simkort, minneskort samt hörlursuttag.

Den nya Galaxytelefonen kommer i tre modeller: Galaxy S10e för 8 490 kronor, Galaxy S10 för 9 990 kronor och Galaxy S10+ för 10 990 kronor. Som en jämförelse ligger Samsungs lite billigare A-serie på antingen 3 890 kronor eller 6 490 kronor. Vi har testat dem också – läs mer här!

Skillnaden mellan de olika S-modellerna här handlar främst om ett par saker (utöver skillnad i minneskapacitet och skärmstorlek): Galaxy S10e har ”bara” en selfiekamera och två kameror baktill, Galaxy S10 har tre kameror bak men bara en fram – och i S10+ finns alla innovationer med. Den mobil vi har testat är den senare.

Samsung Galaxy S10 kommer i tre modeller: S10e, S10 och S10+

Till sommaren kommer även en 5G-version av mobilen att släppas på den svenska marknaden. Den kommer då, liksom Samsung A9, ha 4 kameror baktill.


Utseende och design

Alla tre modeller kommer i tre olika färger – men om lite färg syntes en hel del under höstens lanseringar är det mer monokromt här. S10e och S10 kommer båda i nyanserna Prism White, Prism Black och Prism Green, som just nu är den enda färgen som når den nordiska marknaden.

Samsung Galaxy S10e kommer i tre färger
Samsung Galaxy S10 kommer i tre färger

S10+ finns bara i Prism White och Prism Black men även i Ceramic Black, som är en mer helsvart, matt färg.

Samsung Galaxy S10+ kommer i tre färger

Telefonen vi testat är i Prism White – och alltså, det är en SNYGG jäkla telefon, pardon my french. Den välvda glasdesignen framtill är mycket trevlig att titta på, telefonen är oväntat lätt att hålla i och att fingeravtrycksläsaren placerats under glaset på framsidan känns klockrent. Överlag är designen bara en slam dunk – kort och gott.

Men precis som med Samsung A9 är den glansiga baksidan ett problem eftersom det dels väldigt lätt blir fingeravtryck på den och dels gör den oerhört hal. Jag vet inte ens hur många gånger mobilen bara glidit av bord, soffor eller tja, var jag än lägger den. Detta är såklart lätt åtgärdat med ett skal men när det är en så snygg design så vill man ju ogärna täcka över den. Tur att den är stöttålig i alla fall!


Första intrycket

När jag slår på telefonen första gången startar jag Samsung Smart Switch-appen och för så över allt från min gamla Androidmobil till denna. Det går på riktigt så sjukt smidigt och enkelt och med följer en sladd som kopplar ihop telefonerna fysiskt och gör att det dessutom går himla snabbt. Allt kommer över från mobilen – inklusive kontakter, bilder, Google-konton och till och med min bakgrundsbild och ordningen på alla appar. Bara att tuta och köra! Har du en Iphone är det lite meckigare, men har du ett Google-konto kan du ändå föra över det mesta och vara snabbt på banan.

Samsung Galaxy S10 gif

Själva skärmen är väldigt skarpt och trevlig att titta på och det första man märker är såklart kameran som sitter som ett litet hål i displayen istället för infälld i en ram. Det är snyggt och gör att skärmen får mer yta av telefonen. Och i enlighet med de senaste Galaxy-telefonerna har även denna en böjd kant på skärmen som skapar infinity-känsla. Tidigare tycker jag att man kan ha råkat komma åt knappar bara genom att hålla i den men något måste de gjort åt det för märker inte alls av det nu. Snarare är det nu bara najs att inte se en kant när man tittar på filmklipp.

Färgtonen i skärmen är dock något annorlunda mot tidigare och beror på en utveckling Samsung gjort som ska minska det blå ljuset vi nås av via skärmen. Det gör att tonerna är lite mattare men det är också mycket skönare för ögonen att titta på skärmen – även i mörkret! Och färgåtergivningen är därtill väldigt bra och krispig.

Något jag är oerhört tacksam över är att man även i denna modell valt att ha kvar hörlursuttaget. Det är verkligen guld värt när bluetooth-lurar strular och man bara vill ploppa in de medföljande (och riktigt bra!) AKG-lurarna.

Samsung Galaxy S10 fingeravtrycksläsare

Till skillnad från tidigare Galaxy-telefoner ligger här fingeravtrycksläsaren under skärmen. Den använder också ultraljud för att läsa av ditt fingeravtryck vilket dels gör att man inte kan använda en bild på din tumme för att låsa upp den – alltså högre säkerhet – men också att du inte behöver väcka mobilen och sedan lägga på tummen. Den känner av den ändå och låser upp sig när du lägger den mot skärmen. Jag hade lite problem att ställa in avtrycket till en början men när jag gjorde om det en gång och var noggrann med att trycka lite när jag ville låsa upp började det funka bra.


Batteri och laddning

När Samsung frågade sina Twitter-följare vad som vad viktigast när de köper en ny mobil svarade de ”batteriet”. Det är förståeligt. Med tanke på hur mycket vi i dag använder våra mobiltelefoner behöver verkligen batteriet hålla länge. I S10 har man satsat på ett mer effektivt batteri och när prylsajten M3 gjorde ett test höll batteriet för över 17 timmars strömmad hd-video från Youtube och Netflix med fullt ljus på skärmen. Om du dock börjar fota och använda gps:en dras nästa dubbelt så mycket ström. Men vi snackar bra batteritider här, du kommer behöva ladda telefonen kanske varannan dag vilket är ett sjukt bra betyg.

Dessutom finns en ny AI-mjukvara som automatiskt lär sig hur du använder din mobil och sedan jobbar för att optimera batteri, RAM-minne och temperatur genom att lägga vissa appar i viloläge och se till att de du använder ofta snabbstartas. Ska bli spännande att se hur detta funkar över tid.

Kompisladda med Samsung S10+

Mobilen stöjder också trådlös laddning – men därtill har de lagt in funktionen med omvänd laddning som Huawei också satsade på i sin nyaste flaggskeppstelefon. Det innebär alltså att du kan dela med dig av din batteritid genom att låte en vän kompisladda från din telefon eller så kan du ladda de nya trådlösa hörlurarna direkt från mobilen. Smidigaste användningen här kanske är att du på natten kan plugga in mobilen i laddaren och bara lägga lurarna på för att ladda båda två. Inga extra laddare behövs!


Kameran

Samsung Galaxy S10 har tre kameror bak

Som nämnt ovan har den här modellen av Samsung S10 hela tre kameror på baksidan (telelins, vanlig lins och en ultravidvinkel som ser ungefär så mycket som du ser med dina ögon) och två kameror framtill (en vanlig och en mer vinvinkel). Det är väldigt smidigt och går snabbt att kunna växla mellan linserna och välja det utsnitt som passar bäst. Bilderna blir riktigt bra och även i mörkret märks att kameran är skarp. Det finns även en AI-funktion som kallas Livefokus och gör att du kan ta bilder med oskarp bakgrund och den funkar också oväntat bra. Allt som oftast läser den av formen du vill ha skarp rätt och lägger oskärpan fint i bakgrunden.

Kameran på Samsung S10 tar bra bilder

Här har AI-läget använts för att få bakgrunden oskarp – och den läste av vad jag ville ha i fokus på bilden väldigt bra.

Dessutom finns en funktion som du kan slå på och som gör att kameran tipsar dig om bästa kompositionen av bilden. Den är lite sådär, går inte alltid på när man vill men är såklart ett smart sätt att lära sig ta bättre bilder.

Samsung S10 ger hjälp med kompositionen

Kameran ger användaren hjälp att komponera bilden bra.

Selfiekamerans två linser gör att det är lättare att ta bilder tillsammans med andra och även här kan man få till en snygg, oskarp bakgrund! För dig som filmar finns också en inbyggd videostabilisering som gör att du kan filma proffsigare videos utan stativ och on the go. En lite mer rolig utveckling är AR-emojiläget där du kan skapa en animerad version av dig själv och stoppa in den i livevideos. Ärligt funkar det inte helt hundra, oftast är det svårt att lägga in emojin och jämfört med A9-modellen blir emojin också mycket mindre lik dig nu.


Samsung S10 AR

Så hur lyder domen?

Efter en dryg månads testande kan jag konstatera att jag inte tänker på mobilen alls – och det är en bra sak. Allting flyter på smidigt, helt enkelt. När jag vill plåta något slår jag på kameran, byter lins till den som passar bäst och knäpper en bild. Bilderna blir skarpa och snygga (väsentligt bättre än på Samsung A9 som vi testat tidigare, särskilt i mörker!) och jag hakar inte upp mig på något i användningen. Alla appar laddar snabbt, mobilbatteriet håller gott och väl hela dagen och det mesta bara rullar. Det finns inte mycket grus i maskineriet alls och det är väl precis så en ny mobil ska kännas. Som något som blir en förlängd arm i vardagen!

Samsung S10 Bixby Rutiner

En funktion som jag dock först inte tänkte på så mycket men som visat sig vara väldigt smart är Bixby Rutiner. Det är en funktion som du kan slå på och som anpassar mobilens olika inställningar efter om du är hemma, på väg till jobbet, i ett möte etc. När jag går till jobbet startar exempelvis Spotify-appen snabbt eftersom jag brukar lyssna på podd på vägen, när jag kommer till jobbet känner den igen det och slår på ljudlöst på mobilen. Rutinerna synkas mot min kalender och har jag ett möte går mobilen automatiskt in i mötes-läget och när jag är hemma sätts ljudet på igen. Det är en så enkel grej men det funkar så bra! Så här vill jag att AI ska vara!

Det enda jag har att invända är att baksidans glansighet verkligen är ett problem. Min mobil rasar i backen hela tiden och det är bara störande. Utöver det är det såklart priset – för det är i saftigaste laget även om detta rör sig om en flaggskeppstelefon. Visserligen kostar mobiler allt mer i och med att de verkligen är små datorer med oerhört hög prestanda men det finns ändå en smärtgräns för vad man vill betala. Jag tycker denna tangerar den gränsen. Men med det sagt är det en toppentelefon som jag med glädje tar med mig på allt från konsert till en regning löparrunda.

Läs ännu fler av Baaams tester:

Samsung Galaxy Watch – en smartwatch med analog design
Baaam testar: Så bra är nya Iphone XS Max
Samsung A9 – första mobilen med fyra kameror
Så bra är nya Huawei Mate 20 Pro