Samsung Galaxy Watch – Baaam testar den nya smartklockan från Samsung

Test: Samsung Galaxy Watch – en smartwatch med analog design

Smartklockor har kommit starkt de senaste åren. En av de allra senaste lanseringarna är Samsung Galaxy Watch som ser ut som en riktig klocka, är helt vattentät och samtidigt går att använda helt utan en mobil kopplad till den. Baaam har testat – och detta är vad vi tycker.

Vill man ha en smartwatch? Jag vet inte, jag har nog faktiskt aldrig funderat på saken men det verkar ju onekligen populärt. Så när vi fick möjligheten att testa en Samsung senaste lansering Samsung Galaxy Watch blev jag intresserad. Är detta något som faktiskt kommer underlätta i min vardag – eller är det ytterligare en teknikpryl man ska bära runt på.

Här är domen.


Generellt

Pris (cirka): 3 790 kronor (för den lilla) och 3 990 kronor (för den större modellen)

Operativsystem: Tizen 4.0

Fungerar med: Android och Iphone. Med Samsungs egna telefoner fungerar vissa funktioner något bättre.

Den är vattentät och stöttålig.

Har eSIM och Samsung Pay.

Utseende och design

Samsung Galaxy Watch i färgen Rose Gold

Samsung Galaxy Watch i färgen Rose Gold.

Samsung Galaxy Watch kommer i tre olika färger och två olika storlekar. I storleken 42 mm finns färgerna Midnight Black och Rose Gold och i den större varianten på 46 mm finns enbart färgen Silver.

Samsung Galaxy Watch i färgerna Midnight Black och Silver

Färgerna Midnight Black (42 mm) och Silver (46 mm).

Bandet på klockan går lätt att byta med en liten snäppfunktion och här finns mängder av varianter i silikon, läder och textil att välja bland. Och eftersom klockan dessutom har vanliga klockstorlekar kan du egentligen köpa vilket 20 mm-klockarmband som helst från vilken affär som helst.

Designen i övrigt är väldigt stilren och enkel – den ser kort och gott ut som en vanlig, analog klocka. Vi på Baaam har fått testa Rose Gold-klockan med ett ljusrosa silikonband och det har flera gånger hänt att folk frågat var jag köpt min klocka, utan att inse att det är en smartwatch. Det tycker jag är ett gott betyg eftersom min generella åsikt om smartklockor är att de mer ser ut som ett larm från hemtjänsten än klockor. Så är alltså inte fallet här, det ser ut och känns i stort som en klocka.

Samsung Galaxy Watch med funktionen Always on Display aktiverad

Till vänster: När klockan är inaktiv, med Always on Display aktiverad. Till höger: När klockan är aktiv .

Funktionen Always on Display gör att när klockan är inaktiv visas en analog klocka. Detta drar lite mer batterier men jag har märkt att det är så skönt att använda den som en vanlig klocka det hade känts tråkigt om skärmen bara slocknade och blev svart. Det går också att aktivera att klockan slås på när du höjer upp armen, men det kändes lite onödigt. När du sedan interagerar med klockan lyses den upp och visar ett annat skärmtema (se bilden ovan). Du kan dock ladda ned vilken klocka du vill och det finns ett tusental olika (både gratis- och betalversioner) att välja på. Så du lär hitta något du gillar!


Användarvänlighet

När man slår på den första gången startas en guide som visar hur du använder klockan och man behöver även installera några appar på telefonen. Om man inte redan har en Samsung-telefon, för då finns de inbyggda.

Galaxy Watchen har en roterande boettring samt en touchscreen som du navigerar på din klocka med. Det känns intuitivt bra att snurra på ringen för att bläddra och det är en rörelse som snabbt sätter sig. Upptill till höger finns en bakåt-knapp och nertill en hem-knapp. Med hemknappen kan du också med ett tryck öppna menyn för alla program, det vill säga de som du inte lagt in som widgets.

När du får notiser vibererar klockan till. I början är det lite ovant men snabbt blir det rätt smidigt. Särskilt bra är funktionen att välja vilka av telefonens alla notiser som syns på klockan. På så sätt kan man välja att bara få ”viktig” information, som samtal och Messenger, men slippa notiser om likes på Instagram.

Eftersom du får sms och andra meddelanden till din klocka kan du såklart också svara på dem. Det är något osmidigt och det är nog ingen som tänkt att man ska skriva romaner på en klocka. Dock är systemet bekant – det är gamla, goda T9!

Du kan dessutom välja bland en rad snabbsvar, där du kan välja själv vilka du vill ha. Så en snabb tumme upp eller ”på väg!” går på en sekund att skicka iväg.


Batteri och hållbarhet

Den större varianten av klockan har betydligt bättre batteritid än den mindre (3-4 dagar vid normal användning jämför med 2-3 dagar) men det går att påverka batteritiden genom att stänga av olika funktioner som kanske är roliga men onödiga, som att klockan aktiveras när du lyfter upp armen.

När vi testat klockan har den dock inte hållit alls så länge. Om man tar en fulladdad klocka på morgonen och använder den normalt mycket har den ungefär 50 procent batteri kvar när det är dags att sova igen. Så vår batteritid ligger mer på 1-2 dagar, men då ska det sägas att Always on Display också drar mer batteritid. Detta har gjort att jag laddat klockan varje natt, men det är egentligen inget problem alls. Den trådlösa laddningen är så smidig och med en liten magnet lägger man bara dit klockan och låter den ladda och sedan plockar upp den igen. Men värt att tänka på i alla fall och om man överväger att köpa den större varianten kan detta vara ett gott skäl.

Utöver batteriet är klockan helt vattentät och kan klara ned till 50 meters djup. Den har Gorilla Glass (som typ inte kan repas) och den har genomgått en militärcertifierad tålighetsgrad 7 – det betyder i stort sett att du inte behöver tänka på hur du använder den. Den håller. Det har vi även själva märkt. Det var lite ovant i början att till exempel diska med klockan på eller träna och råka smälla in den i en hantel – men när man inser att inget händer är det också himla skönt.


eSIM – vad är det?

Samsung Galaxy Watch kommer med en ny innovation som heter eSIM. Det är alltså inte tt fysiskt simkort du stoppar in i klockan utan ett digitalt som du kan aktivera genom att kontakta din operatör. Under 2018/2019 kommer Telenor, Telia, Tre och Tele2 att släppa funktionen för sina användare och det innebär helt enkelt att du inte behöver ha med din mobilen för att klockans ring- och sms-funktioner ska fungera.

När kan det vara användbart? Tänk att du är ute och joggar med bara klockan och trådlösa hörlurar och någon försöker nå dig. Har du inte eSIM kommer inga samtal fram eftersom klockan då fungerar som en vanlig, digital klocka. Men med eSIM kan du ta samtalet precis där du är via 4G-nätet. Smidigt!


Träning

Samsung Galaxy Watch mäter din träning och håller koll på din hälsa

Klockan kan mäta stressnivåer, steg och puls samt ta din puls när du vill.

Smartklockor är ju i mångt och mycket perfekta för träning och det är även nog ofta därför man väljer att köpa en. Samsung trycker dock själva på att de vill fokusera på Health snarare än Fitness och har laddat klockan med en rad funktioner: den tar din puls, håller koll på dina steg och loggar din träning. Du kan också välja att mäta hur mycket kaffe du dricker eller vad du äter, men det kräver en hel del av användaren.

Det är lite kul att se hur många steg man går en dag – och det har peppat mig att gå mer och faktiskt tänka på min vardagsmotion. När man promenerat i 10 minuter får man en liten pepp-notis om att man gör en bra grej. Och tvärt om, om man suttit ned för länge påminner den en om att röra på sig. I början blev jag lite kränkt eftersom den alltid föreslog ”bålvridning”, vilket lät HEMSKT! Som tortyr! Men när jag väl testade visade det sig bara vara att man roterar och aktiverar överkroppen.

Den ska även kunna känna av din stressnivå men den funktionen har vi inte alls fått att fungera. Oavsett hur stressad jag varit har jag haft en låg nivå. Men det är ändå en bra idé eftersom man kan slå på andningsövningar om man känner att man behöver det.

Klockan följer dessutom din sömn – om du vill sova med den alltså, något inte vi har testat. Men gör man det för den statistik över REM-cyklar och tipsar om hur man kan göra för att sova bättre. En annan smart grej är att klockan kan ringa upp SOS åt dig om du trycker tre gånger snabbt på hemknappen. Det går även att ställa in att ens nödkontakter rings upp automatiskt då.

Men över till träningen! Pulsmätaren känns väldigt snabb och korrekt och det är ett roligt sätt att följa träningen under passet. Du kan antingen välja att starta en av de 39 träningsformerna – som att låta den ta dig igenom ett push up-pass – eller slå på löpning och ge dig ut i spåret. Väl där följer en GPS hur du springer, hur snabbt det går och klockar mellantider. När vi jämfört med mobilens GPS verkar de dock visa rätt olika distanser, så lite svårt att helt lita på den funktionen.

En bra grej är dock Spotify offline! Så även om du inte aktiverat eSIM kan du lämna mobilen hemma och lyssna på Spotify under träningen. Väldigt smidigt och borta är alla mobilhållare man svettats ned genom åren.


Efter en månad – hur lyder domen?

Nu har jag testat klockan varenda dag under en månads tid – och det gick verkligen fort att vänja sig vid den! Jag måste säga att jag gillar den skarpt. Kanske mest av allt för att den är och ser ut som en vanlig, analog klocka. Det kanske låter banalt men det är en big deal hur snygg en smartwatch är och att denna inte känns tech-ig är verkligen en fördel.

Dessutom tycker jag mycket om att logga min aktivitet under dagen, att veta att jag aldrig missar en viktig notis (men gärna missar värdelösa pingar från Twitter) och att faktiskt bara kunna kolla vad klockan är utan att behöva plocka upp mobilen.

Den är enkel att träna med, väger i stort sett ingenting och tränger sig inte på. Hur du vill använda den kan du styra nästan hur du vill, något som ökar användarupplevelsen. Vilken bakgrund vill du ha? Vilket klockarmband? Vilka notiser? Vilka appar vill du se? Vill du att den ska låta eller vara tyst? Påminna om motion eller bara låta dig vara. Allt går att påverka och är helt upp till dig.

Kommer jag att fortsätta använda klockan?

Svaret är: Ja. Absolut. Den känns redan som en naturlig del i vardagen och den är riktigt snygg. Jag hade verkligen kunnat önska lite bättre batteritid, för det känns trist att behöva ladda den så ofta, men utöver det har jag inte noterat något som stör mig med den. Jag som var rädd att jag skulle få fler notiser än jag redan får har istället märkt att jag faktiskt får färre. För så länge inte klockan vibrerar vet jag att det inte är något viktigt som jag behöver bry mig om eller agera på. Och det är en smart klocka.

Läs ännu fler av Baaams tester:

Baaam testar: Så bra är nya Iphone XS Max
Glamlin vill ge dig skräddarsydd skönhet – Baaam har testat
Hudvård anpassad för dig – Baaam har testat Luna fofo
Baaam har testat Pease – ett nytt veganskt protein gjort på ärtor