I början av februari i år visade Samsung upp en ny vikbar telefon – Samsung Galaxy Z Flip. I denna nya mobil ville man visa att man kunde göra en flip phone för den moderna tiden och samtidigt en produkt som skulle tilltala många användare bortom de mest technördiga.
– Galaxy Z Flip, med sin vikbara glasdisplay och nya formfaktor, tänjer verkligen på gränserna för vad en mobiltelefon kan göra. Vi tror den kommer att tilltala designmedvetna, kreativa och sociala användare, sa Andreas Bergqvist, produktchef mobiltelefoner på Samsung i Norden, under pressträffen.
Men hur bra är Samsung Galaxy Z Flip, egentligen? Och är den värd ett köp? Baaam fick chansen att under 7 dagar testa mobilen och vi har nu svaret till dig.
Samsung Galaxy Z Flip – Pris och specifikationer
Samsung Galaxy Z Flip
Pris (cirka): 16 300 kronor
Specifikationer: 1 främre kamera och 2 bakre kameror (12 MP kamera ultravidvinkel och vanlig 12MP)
Filmar 4K med båda kamerorna
Använder supersteady som med mjukvara stabiliserar filmer
8 GB ram
256 gb lagringsutrymme i telefonen.
Hörlursuttag via Type-C
Plats för 2 simkort
Fingeravtrycksläsare på sidan.
Eftersom telefonen är vikbar har den ingen IP-klassning alls – det vill säga att den inte räknas som vattentålig. Detta är alltså inte telefonen du råkar ha i fickan när du trillar i från bryggan. För att skydda själva gångjärnsmekanismen finns dock en innovation som ska hindra damm från att ta sig in under gångjärnet och förstöra telefonen. På en vecka kan vi såklart inte se huruvida det funkar eller ej, så vi utvärderar inte det här.
På framsidan av telefonen är det världens första ultratunna glas – alltså inte plast som i Motorolas vikbara telefon. Det är dock därtill en plastfilm över glaset för att skydda det från att gå sönder när den fälls ihop.
Utseende och design
Galaxy Z Flip kommer i två olika färger: Mirror Black och Mirror Purple. Det finns även en variant i Mirror GOld, men den är inte tillgänglig i Sverige.
Telefonen vi testat är i Mirror Purple – och den är ruggigt snygg måste jag säga. Den är nästan mer rosa än lila och det finns en viss ”oljefläcksaura” på färgen som gör att den ändrar ton beroende på vad som reflekteras i den. Den är onekligen en showstopper. Men precis som med Samsungs senaste mobilsläpp är den glansiga ytan ett problem. Det blir helt enkelt oerhört lätt fingeravtryck på den. Och det känns tråkigt när en del av designen ju bygger på att ytan ska vara reflekterande.
På framsidan av mobilen finns ett aviseringsfönster som kan användas till att ta emot notiser från olika appar, se tid och datum, se batteristatus, styra musiken du lyssnar på och även förhandsgranska bilder som tas med den bakre kameran. Om du får en avisering när telefonen är ihopfälld kan du dubbelklicka på den och när du sedan fäller upp mobilen öppnas den appen direkt.
Den stora frågan är såklart om den här flipphone-designen går att använda som under det tidiga 00-talet. Det vill säga: Går det att slänga på i örat på någon genom att fälla ihop mobilen? Svaret är ja (om du aktiverar den funktionen i inställningar). Då kan du öppna genom att fälla upp mobilen och helt sonika lägga på genom att slå ihop den.
Första intrycket
Den känns mycket lättare än jag trodde och den ligger väldigt bra i handen. Den är ungefär lika bred som en vanlig smartphone men något högre. Den är också mycket tunnare när den är ihopfälld än vad jag trodde att den skulle vara. Jag var lite rädd att jag skulle få flashbacks till min gamla Sony Ericsson-lur som var ungefär lika tjock som två telefoner som klistrats ihop med ett gångjärn. Men så är alltså inte fallet – den känns oväntat smidig!
I hopvikt läge upptäcker jag dessutom något alldeles revolutionernade – för första gången sedan smartphonens intåg på mobilmarknaden kan jag få plats med den i fickan på mina jeans. Det är faktiskt helt sjukt och något jag redan känner är ett stort jäkla plus!
Själva vikmekanismen är annars något seg, skulle jag säga. Det går inte så lätt som på min gamla Nokia att fälla ihop den med en enkel snärt. Här krävs nästan en tvåhandsfattning för att få till det så om du drömt om att faktiskt kunna slänga på i örat på någon kan det bli lite mindre effektivt än förväntat.
Hur funkar det då med en vikbar skärm? Jo, men bra! Den känns skarp och bra att titta på. Om man drar med fingret över över kanten där telefonen viks känns det som en inbuckling, men det är inte mer än så. Själva skarven är inget som stör mig nämnvärt och fördelarna med att kunna ha den hopfälld överväger nackdelarna med skarven. Däremot är jag oroad för hur bra skärmen håller i längden. Det säger ju sig själv att om man fäller ihop glas mot glas under en längre tid borde det kunna bli konsekvenser. Men detta är såklart inget jag kan svara på under den korta testperioden.
Hur bra är batteritiden?
När Samsung frågade sina Twitter-följare vad som vad viktigast när de köper en ny mobil svarade de ”batteriet”. Det är förståeligt. Med tanke på hur mycket vi i dag använder våra mobiltelefoner behöver verkligen batteriet hålla länge. I Galaxy Z Flip har man valt att ha ett batteri som ska räcka ett dygn utan att laddas. Ganska standard, med andra ord. Däremot har man lagt mycket krut på en supersnabb laddning. Telefonen kan laddas upp till 100 procent på mindre än en timme – det är onekligen imponerande!
Och likt de andra nya släppen har Galaxy Z Flip trådlös batteridelning, det gör att man exempelvis kan ladda sina Galaxy buds eller smartklocka genom att lägga på dem på telefonen. Det innebär alltså att du också kan dela med dig av din batteritid genom att låta en vän kompisladda från din telefon. Som vi konstaterat i tidigare tester är den smidigaste användningen av den här funktionen att man på natten kan plugga in mobilen och lägga lurarna på för att ladda båda två med ett uttag.
Så bra är kameran på Galaxy Z FLip
Som nämnt ovan har Samsung Galaxy Z Flip två bakre kameror och en främre selfiekamera. Det vill säga något mindre än man blivit van vid från företagets andra flaggskeppstelefoner. Men om ditt syfte är att ta bra vardagsbilder kommer detta såklart räcka himla långt ändå.
Det går smidigt att växla mellan de två bakre kamerorna – en vanlig och en med vidvinkellins. De två ger en bra bredd för att ta bilder i olika utsnitt men som syns på testbilden ovan har vidvinkelkamernan något sämre bländare. Den är med andra ord inte riktigt lika ljuskänslig.
Ska man ta selfies finns här tre olika vägar att gå. Antingen använder du den vanliga selfiekameran på mobilens framsida och den finns då i antingen ett vanlig utsnitt eller ett mer vidvinkelutsnitt. Men du kan här också nyttja mobilens möjlighet att fällas ihop.
På framsidan av mobilen finns ju nämligen det lilla notisfönstret vi nämt tidigare. Om du slår ihop mobilen och dubbelklickar på sidoknappen får du i det en förhandsgranskning av hur du ser ut i mobilens (ju mycket bättre) bakre kamera. Det är verkligen en liten förhandsgranskning, det är väldigt svårt att se hur bilden kommer att beskäras och om det är soligt ute är det nästintill omöjligt att se något alls. Men du kan hålla ut mobilen, hålla upp din handflata mot den och så tas en bild. Det må vara krångligt men som det går att se i testbilden ovan blir den bilden verkligen otroligt mycket skarpare och bättre än de som tas med selfiekameran. Så det kan trots allt vara värt ett försök!
Eftersom mobilen är vikbar finns det ett läge som kallas för flexläge. Detta bygger på att du kan fälla mobilen till 90-graders ihopfällning och när det görs anpassas en rad appar för att visa en bild på övre delen av skärmen och en del på den undre.
För kameran är detta extra användbart då man dels kan se visningsläget upptill och inställningar nedtill. Men framförallt är ju detta ett sätt att använda mobilen som ett inbyggt stativ och faktiskt bara ställa den på en hylla när du vill ta selfies. Eller om du enkelt vill ha ett videosamtal utan att hålla i telefonen. Eller om du ska spela in en ny viral TikTok-video. Eller när du vill sätta den på en säker plats och ta långtidsexponeringar nattetid. Det går i det här läget att använda kamerorna som vanligt – det vill säga att både fota och filma i 4K! Perfekt för vloggare, SOME-stjärnor och youtubers? Ja, det tror jag verkligen! Det är riktigt smidigt och bra att bara ställa ned mobilen. Alla som har försökt ta en gruppbild genom att luta mobilen mot något bara för att den ska ramla en sekund innan bilden tas kan redan se vinningen i det.
Efter en vecka – så bra är Samsung Galaxy Z Flip
Efter knappt en veckas testande kan jag konstatera att jag är imponerad av mobilen. För några år sedan hade jag aldrig trott att flipphones skulle göra en comeback – men här är vi nu. Och jag är glad för det! Det finns något väldigt trevligt i att kunna fälla ihop mobilen och bara se en liten indikation på att det finns en notis som väntar på mig. Det känns väldigt i tiden och skönt att slippa se hela skärmen lysa upp när något händer och det är på riktigt sjukt bra att kunna få plats med mobilen i fickan. Så banalt, men så bra.
För den som använder mobilen som substitut för en systemkamera finns dock en del kvar att önska. Detta är inte den vassaste kameramobilen på marknaden och jag som tycker om att fotografera kan sakna att ha fler linser att växla mellan samt en bättre selfiekamera. Däremot har Samsung en gedigen kameragrund ändå och bilderna blir riktigt skarpa och bra. För TikTok kan jag redan se att detta kommer bli den nya mobilen alla vill ha när de försöker göra karriär i viralvärlden.
Men frågan är ju om den här mobilen är värd den höga prislappen på 16 000 kronor? Nja. Om det är design och en wow-faktor du är ute efter är det garanterat något som kommer att få folk på gatan att stoppa dig och undra var du fått tag i den mobilen. Men om det är en flaggskeppsmobil med alla de bästa funktionaliteterna du söker så finns det både bra mycket billigare och bättre alternativ. Trots det är detta verkligen lovande! Med lite mer teknikutveckling och pressade priser kan jag verkligen se en framtid där det coolaste som finns är att återigen ha en flip phone.
Läs ännu fler av Baaams tester:
Varför har mobilen en penna? Baaam har testat Samsung Galaxy Note 10
Ulitamte Ears släpper nya partyhögtalaren Hyperboom
Test: Oneplus 7 Pro – så bra är Oneplus nya flaggskeppsmobil
Foto: Samsung/Baaam