Sanna Marin, Joe Biden och Angela Merkel

Det här jobbade världens makthavare med tidigare

Känner du att du sitter fast på ditt jobb? Att du egentligen vill göra något annat? Hoppet är inte ute! Du kan sadla om till precis vad som helst – kolla bara på de här 11 världsledarnas tidigare jobb!
5 kvinnor som förändrar världen just nu
0:60

Efter reklamen: 5 kvinnor som förändrar världen just nu

(0:60)

Slå på ljud

Visst är det bra att makthavarna har provat att leva precis som oss andra, med slitiga jobb och dåligt betalt! Här är bara ett utval av alla de jobb som världens ledare haft innan de tillträdde sina poster.

Joe Biden

USA:s president Joe Biden var en riktig hunk när man var ung. Passande nog arbetade han bland annat som badvakt vid en offentlig pool i Wilmington, Delaware, uppger The Washington Post.

Angela Merkel

Tyska Angela Merkel har suttit på posten som förbundskansler i 16 år nu. Men innan dess har hon haft andra jobb – exempelvis extraknäckte hon som servitris och bartender under studietiden, skriver New York Times.

Vladimir Putin

Ryska presidenten Vladimir Putin har, ändå inte helt oväntat, arbetat som spion inom KGB i hela 16 år, enligt The Guardian.

Justin Trudeau

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har arbetat som lärare i engelska och matte – men också som snowboardinstruktör och dörrvakt, enligt Toronto Sun!

Påven

Tro det eller ej – men även påven har arbetat som dörrvakt på nattklubb! Under studietiden hemma i Buenos Aires sopade har golv på dagarna och på nätterna stod han i dörren, berättar DN.

Volodymyr Zelensky

Det är ganska otippat när en skådis som spelar president i en av landets mest populära tv-serier får feeling och själv ställer upp i det riktiga presidentvalet – och vinner! Men det är precis vad som hände i Ukraina. Volodymyr Zelensky var stjärnan i Servant of the People, men hade inga övriga politisk meriter när han tog hem valet för några år sedan, skriver ABC News.

Nicolás Maduro

Nicolás Maduro, Venezuelas president, växte upp i arbetarklassen och arbetade under flera år som busschaufför i huvudstaden Caracas, enligt The Guardian.

Sanna Marin

Finska Sanna Marin är världens yngsta statsminister och hennes bakgrund har fått mycket uppmärksamhet. Hon är uppvuxen i en regnbågsfamilj under knappa ekonomiska förhållanden och den första i släkten som gått på universitetet. Innan hon började plugga jobbade hon dock i kassan på varuhuset Sokos. På universitetet var hon sedan engagerad partyminister i studentföreningen, enligt Yle (okej, kanske inget riktigt jobb – men det är en bra referens att ha på cv:t).

Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var tidigare journalist och kolumnist, och skrev för flera brittiska tidningar. Han har vid ett flertal tillfällen hävt ur sig högst olämpliga kommentarer, exempelvis att kvinnor i burka såg ut som "brevinkast" och "bankrånare”, skriver The Guardian.

Narendra Modi

Innan han blev Indiens premiärminister jobbade Narendra Modi som teförsäljare vid en tågstation i staden Vadnagar, enligt India Today.

Stefan Löfven

Och vår egen Stefan Löfven har arbetat på både posten och som svetsare som ung, enligt hans CV hos regeringen.

Kul kuriosa:

Även flera tidigare världsledare har haft anmärkningsvärda jobb: den tidigare italienske ledaren Silvio Berlusconi har arbetat som både dammsugarförsäljare och sångare på kryssningsfartyg. Barack Obama krängde glass på Baskin Robbins och Rysslands tidigare president Dmitry Medvedev ska ha sopat gatorna. Till och med Trump ska ha fått lära sig den hårda vägen, genom att tjäna sina första pengar på att samla tomburkar.

Foto: TT/Shutterstock

Inspirerat av: Nyheter 24, History Collector

Relaterade artiklar
12 kändisar som har riktigt häftiga utbildningar i bagaget
8 kändisar som jobbade för andra stjärnor innan de slog igenom
Hollywoodstjärnorna som blev bästisar på jobbet