Timbuktu och Sverigedemokraterna möts i tingsrätten.

Timbuktu har stämt Sverigedemokraterna – nu börjar rättegången

Timbuktu har stämt Sverigedemokraterna för att de har använt strofen "Alla vill till himlen men ingen vill dö". Nu möts parterna i rätten för att avgöra om Timbuktu äger upphovsrätten till strofen eller om SD hade rätt att använda den.

Är ”Alla vill till himlen med ingen vill dö” tillräckligt tätt förknippat med artisten Timbuktu för att ingen annan ska kunna använda det i till exempel en annonskampanj? Det här ska Stockholms tingsrätt nu ta ställning till när Sverigedemokraterna och Jason Timbuktu Diakté möts i rätten.

Det var under valrörelsen 2018 som Sverigedemokraterna Stockholm i en affischkampanj använde frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön”, ett tilltag som fick Timbuktu att reagera starkt.

SD hävdar att strofen inte är unik

”Jason är upphovsperson till låten och den är förlagd på Universal music publishing. Den är upphovsrättsligt skyddad och SD har använt den utan att inhämta erforderligt tillstånd”, skriver Martin Ingeström, vd på Universal music publishing till Kulturnyheterna på SVT.

Sverigedemokraterna å sin sida säger att frasen inte är unik och till exempel har använts av andra artister som Joakim Thåström och Loretta Lynn.

Det här, menar Timbuktus advokater, är bara bortförklaringar och att Sverigedemokraterna medvetet har använt en fras som är tätt förknippad till just Timbuktu som flera gånger gått i polemik mot partiet och är en välkänd motståndare till SD.

Nu ska Stockholms tingsrätt gå till djupet i den här frågan och se om det går att hävda skydd av upphovsrätten när det gäller fraser. Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson säger att det är just det här som är pudelns kärna – kan någon hävda sig ha upphovsrätt till frasen, och är det i så fall Timbuktu eftersom frasen faktiskt även använts i andra sammanhang?


Tidigare fall är till Timbuktus fördel

Hur det går i tingsrätten får framtiden avgöra, men upphovsrättsexperten Merima Bruncevic har tidigare sagt till SVT att hon tror att Timbuktu har stor chans att gå vinnande ur konflikten. Det finns nämligen tidigare fall då Vänsterpartiet i sin valkampanj 2014 använde strofer ur låtar av Kent, Dolly Parton och Beyoncé. Den gången gick det aldrig så långt att det prövades i rätten, utan Vänsterpartiet tog bort citaten när rättighetshavarna hörde av sig eftersom alla parter insåg att det rörde sig om ett intrång i upphovsrätten.

Foto: TT

Läs mer:

Molly Sandén avslöjade stjärnans sexlögn och fick upprättelse

Musikhjälpen i våra hjärtan – 8 ögonblick vi minns