Alla pratar om växter – här är 11 plantor till och med du kan få att överleva

Kallas du för "plantdödaren" av dina vänner? Lugn, du är inte ensam. Men det finns massor med växter som kräver minimalt med kärlek för maximal grönska – och vi vet vilka!

Läs mer: Det här är Baaam

Vi vet hur det kan vara. Man sitter och blickar ut över sin lägenhet och inser att överallt står torra, döda, ledsna växter långt bortom räddning. Hur kunde det hända igen? Du som vattnat varje… månad? Lugn, du är i gott sällskap och många växter är faktiskt väldigt svåra att ta hand om – så strunta bara i dem! Det finns massor med växter som kräver minimalt med kärlek för att ge maximal grönska. Och vi vet precis vilka!

Kaktus

Kaktus är ju en klassiker för den som har lite svårt med det där att komma ihåg vattningen. Dessutom finns det så många olika sorters kaktusar att du med lätthet kan fylla upp hela lägenheten och ändå inte ha två av samma sort. Typiskt för de flesta är att de, såklart, tål torka väldigt bra (dvs. skäms inte för att du inte vattnar) men gärna står i solen på sommaren. Det är dock inte ett krav och många gillar att stå lagom ljust men inte i direkt solsken. Rumstemperatur är dessutom perfekt för växten så de kan bli trogna tjänare under många år framåt.

Dracena

Den här palmliknande lilla växten finns i både mönstrade och helt gröna varianter. De gröna klarar dåligt ljus rätt bra, även om de växer långsamt, och vill faktiskt inte alls stå i direkt solljus. Dessutom gillar de rumstemperatur och jorden kan vara fuktig och får därtill gärna torka helt innan den vattnas – fritt fram att dra på charter utan dåligt samvete!

Garderobsblomma

Garderobsblomman, eller zamiakalla som den egentligen heter, är även den en riktig vän för dig utan gröna fingrar. Den klarar dåligt ljus och lite vatten – det var så den fick smeknamnet eftersom den i stort sett skulle kunna bo i en garderob och må bra. Står den mörkt vill den dessutom ha ännu mindre vatten. Garderobsblomman vill hänga i rumstemperatur och torkar gärna ut då och då eftersom den i sig själv lagrar vatten och portionerar ut. Skulle din blomma få gula blad nedtill har du vattnat den för mycket och kan till sist ruttna. Så sluta vattna och behandla den lite som en trulig tonåring – lagom med kärlek men mycket space.

Porslinsblomma

Har du mörkt hemma är det en porslinsblomma du ska ha – den blir nämligen vackrare då men kommer nog inte att blomma, för det krävs ljus. Men vem behöver blommor? Dessutom växer den snabbt och tål torka bra och vill också ha det torrt mellan vattningarna. På vintern står den dessutom gärna kallt så har du drag vid fönstren hemma är detta en blomma som är guld värd.

Monstera

Modeväxten nummer ett måste ju vara 70-talets gamla monstera. Vill du ha en riktigt stor växt som kan stå inne i ett rum, långt från fönster och bara behöver vattning lite då och då är det dessutom perfekt. Den vill inte ha det helt torrt men behöver inte någon större omsorg. Bladen kan dock bli riktigt enorma så se till att du har gott om plats.

Elefantöra

Och om monsteran är eftertraktad råder det en smärre besatthet kring elefantöra – så pass att skott från växten säljs dyrt på diverse köp- och sälj-sajter runt om i Sverige. Kanske är det för att den är så lätt att ta hand om! Ju mindre ljus den får, desto större blir bladen och den behöver heller inte vattnas särskilt ofta – tvärt om. Låt den torka ut ordentligt så kommer du på kort tid att få ett charmigt, litet krokigt mini-träd.

Aloe vera

Aloe vera är kanske hälsoplantan nummer ett – men det är också en riktigt bra och dekorativ krukväxt. Den får i stort sett aldrig skadedjur eller sjukdomar och behöver knappt något vatten alls eftersom den kan lagra det själv. Dessutom förbättrar den luften inomhus genom att utsöndra syre och absorbera koldioxid, något som gör den till en perfekt sovrumsplanta. Den gillar dock sol men vill då ha bra med vatten – men inte för mycket! Den kan dock klara temperaturer ned till fem grader och kan stå utomhus under sommaren – bara den inte får för mycket regn på sig.

Paradisträd

Ännu en tålig växt är paradisträdet som kan må bra i allt mellan 30 plus och nollgradigt och i halvskugga. Även den här plantan får gärna torka ut innan den vattnas och kan även ställas ut på sommaren om man vill det.

Gullranka

Vill du ha en lättskött men fin växt att planera i din nyinköpa ampel så är gullrankan rätt växt för dig. Den växer snabbt, står emot många skadedjur och mår bäst i halvskugga – varför inte i ditt lite mörka sovrumsfönster? Den får gärna torka innan den vattnas men då vill den vattnas ordentligt – men oroa dig inte, den klarar sig fint på lite vatten ganska sällan.

Peperomia

Det finns många sorters peperomiaväxter som kan se väldigt olika ut och bladen kan variera i både färg, storlek och mönster. Den är dock tacksam att ta hand om eftersom den klarar sig i lite ljus och vattnas, precis som gullrankan, rikligt men sällan så att den blir helt torr. Eftersom de är så olika kan du med fördel ha många olika sorter hemma och låta dem bölja ut över fönsterbräderna.

Svärmors tunga

Växten med det ocharmiga namnet är både lättskött och tålig. Den mår inte dåligt av torka och tål både sol och mörker samt får sällan sjukdomar och skadedjur. Det enda den inte vill ha är för kallt och för mycket vatten, då kan den bli gul och ruttna. Men i övrigt mår den bra av nästan lite vad som helst och ser fin ut då också.


Inte fått nog än? Här är lite generella råd:

1. Vattna inte för ofta.

Det är faktiskt väldigt vanligt att man i ett försök till ömhet vattnar ihjäl sina växter. Försök lära dig hur ofta de behöver mer vätska och känn på jorden – är den fuktig är det nog bra som det är.
2. Växtnäring!

Detta underbara lilla dopningskit som blandas ut i vattnet innan du ger det till blommorna är som knark för plantor. Hur ofta man kan ge det beror lite på växten men ge dem verkligen näring under åtminstone sommarhalvåret. Se det som en grön c-vitamininjektion.
3. Sluta nojja.

Var inte så orolig bara för att växten ser lite hängig ut – ibland gör växter bara det. Kanske vill de stå på en annan plats, få mindre eller mer vatten eller så gillar de inte heller vintern. Vattna på och ge inte upp förrän allt som återstår är en torr pinne.
4. Ingen ångest!

Så du dödade ännu en planta? Big deal, låt den gå till de sälla gräsmarkerna och ta sticklingar och odla fram en ny – värre än så är det inte.

Källa: odla.nu, plantagen.se
Bildkälla: IBL