Så använder du Instagram stories som ett proffs – 5 tips du inte kände till

Ta dina stories till nästa nivå med bakgrundfärger, selfiestickers och regnsbågsfärger. Baaam visar fem funktioner på Instagram som gör dina stories ännu snyggare.

Läs mer: Så döljer du att du är online på Facebook Messenger

Sedan lanseringen av Instagram stories har funktionen vunnit allt mer mark. Stories fick först kritik för att vara en blek kopia av Snapchat men drygt ett år efter lanseringen visade siffror att Instagram stories har betydligt fler användare än Snapchat – och att gapet växer.

Kanske beror det på att du på Instagram når ut till många fler, kanske beror det på bekvämligheten i att använda färre appar. Oavsett anledning så är en sak säker – stories är här för att stanna. Och det finns många knep, kända och mindre kända, för att göra dina stories riktigt snygga och personliga.

Hitta ännu fler färger

Du behöver inte vara begränsad till de små färdigvalda små cirklarna med färger som dyker upp när du använder pensel- och textverktyget. För att få fram hela färgspektrat tycker du på en av färgcirklarna och håller inne för att få upp färgreglaget. Välj och vraka bland färger. Vill du plocka upp en färg från fotot? Tryck på pipetten till vänster om färgcirklarna och tryck på bilden för att plocka upp färgen.

Skapa skugga på texten

Få till en snygg skuggeffekt på din text genom att lägga två lager text på varandra. Börja med att skriva texten du vill ha i färgen du vill ha som skugga, vitt, grått och svart är ofta snyggt. Tryck på klart. Gör sedan ett nytt textlager och skriv exakt samma text men i en en annan färg, se till att den har samma storlek som den första. Dra den översta texten så att den ligger lite halv ovanpå skuggtexten för att skapa rätt effekt.

Skapa en helfärgad bakgrund

Vill du fokusera på text och skippa bilden för att få fram ditt budskap? Det finns ett enkelt sätt att skapa en helfärgad bakgrund. Börja med att ta en bild (den kommer inte att synas sen, så vad bilden är spelar ingen roll). Välj sedan penselverktyget och färgen du vill ha som bakgrund. Sen trycker du på bilden och håller inne, då kommer hela bilden att ersättas med färgen du har valt. Välj olika typer av penslar för olika effekter.

Gör en regnbågsfärgad text

Den här är lite överkurs men blir riktigt fint. Öppna Instagram stories, ta en bild och skriv den text du vill ha, markera sedan hela texten. Vänd telefonen vågrät för nästa moment, det blir lite enklare. Skärmen kommer dock inte att vridas, och det är inte heller meningen. Håll ett finger på slutet av texten och ett annat håller inne på den lila färgcirkeln så att du får upp hela färgreglaget. Det är lättast att använda tummarna. Håll båda fingrar inne och dra de samtidigt och långsamt nedåt över resten av texten och färgerna. (alltså åt vänster om du skulle hålla telefonen som vanligt). Voila! En regnbåge. Den här funktionen kräver ofta ett par försök för att få till ordentligt.

Gör din selfie till ett klistermärke

Alltid känt att fotot blir bättre när ditt huvud flyter runt i det? Det här knepet är något för dig. Ta en bild i stories och tryck på klisterlapp-ikonen (där även emojis finns). Välj den lilla ikonen som ser ut som en kamera, den öppnar selfiekameran. Ta en selfie och placera klistermärket där du vill ha det.