Bebis

Topplista: Populäraste bebisnamnen 2019

Namninspiration för alla blivande föräldrar! Här är de populäraste flick- och pojknamnen bland nyfödda 2019.

Varje år släpper Statistiska centralbyrån listan över de mest populära namnen för nyfödda under förgående år. Är du gravid hittar du alltså massor med tips och namninspiration för din bebis, och för andra kan det vara kul att följa sitt eget eller sina barns namn.

Alice är för tredje året i rad det populäraste flicknamnet medan Lucas är nytt på toppen som det populäraste pojknamnet. 688 flickor fick namnet Alice under 2019, och 768 pojkar fick namnet Lucas. Lucas har dock legat på topp 10-listan sedan år 2000. Tvåa och trea bland flicknamnen var Olivia och Astrid och på pojksidan intog Liam och förra årets etta William plats två och tre. Alice och William toppade namnlistorna både 2018 och 2017.

Nya namn på topplistorna

Helt nya namn på topp tio är bland annat Vera på plats fem och Bonnie, Wilda, Bella, Millie och Victoria är nya på flickornas topp 100 lista. Namnen som fick lämna plats för de nya var Zoe, Belle, Penny och Greta.

På pojksidan klev Matteo in på topp tio medan Alexander fick lämna. Nya namn på pojkarnas topp 100 är Dante, Algot, Alve och Ibrahim. Namnen Jonathan, Milian, Maximilian och Lias lämnade topp 100 listan.

De namn som ökat mest i popularitet under 2019 är Hedda och Frans, medan de namn som minskat mest är Felicia och Viktor.

Här är de populäraste barnnamnen 2019 (förra årets placering inom parantes)

Populäraste flicknamnen 2019

 1. Alice (1)
 2. Olivia (7)
 3. Astrid (8)
 4. Maja (2)
 5. Vera (19)
 6. Ebba (6)
 7. Ella (4)
 8. Wilma (5)
 9. Alma (9)
 10. Lilly (3)

Populäraste pojknamnen 2019

 1. Lucas (4)
 2. Liam (2)
 3. William (1)
 4. Elias (7)
 5. Noah (3)
 6. Hugo (8)
 7. Oliver (5)
 8. Oscar (6)
 9. Adam (9)
 10. Matteo (27)

Hela listan hittar du här.

Nu för tiden vill allt fler föräldrar ge sina barn unika namn, vilket gör att allt färre barn får de populäraste namnen. Ett annat sätt att särskilja barnets namn är att använda en annorlunda stavning, vilket många föräldrar tagit fasta på – vi väljer i dag i större utsträckning alternativa sätt att stava våra barns namn. I topplistan har dock de alternativa stavningarna slagits ihop, så att stavningar som Oscar/Oskar och Lilly/Lily räknas som samma namn.

Nedan hittar du mer namninspiration.

Läs mer:

Tvillingar eller syskon? Här är 42 namn som matchar varandra

Svårt att välja barnnamn? Nu finns appen som ska lösa det

Det heter influencerbarnen – namn att inspireras av

 

Bild: TT

Källa: Statistiska Centralbyrån