Populära resmål semester Sverige

Topplista: Populäraste resmålen på semestern i Sverige

Semester i Sverige är hett! Det bekräftas av en ny undersökning, som även avslöjar de mest populära resmålen, städerna och turistattraktionerna i Sverige sommaren 2019.
7 svenska öar att uppleva i sommar
Slå på ljud

Trenden är tydlig: Allt fler väljer bort långa flygresor. SJ och Sifo har grävt lite i detta och släpper topplistor med de svenska städer och turistmål som vi helst besöker i sommar: Storstäder, stränder och skräckblandad tivoliförtjusning är hett. Men den mest populära staden är inte helt oväntat Visby.

I år stannar 6 av 10 svenskar (59 procent) i Sverige på semestern och var fjärde svensk (22 procent) säger sig också resa mer inom landet i år än de senaste tre åren, enligt undersökningen. Och även om den drömmigaste staden ligger på en ö, så är vi många som tar tåget i sommar; hos SJ har bokningarna för juni till augusti ökat med 32 procent jämfört med förra året.


Hit vill vi helst resa på Sverige-semestern

Några resmål sticker förstås ut som extra heta. Här kan du kika på favoriterna och få inspiration till populära platser att besöka. Eller kanske tvärtom, om du hör till dem som helst spenderar ledigheten i stillhet på turistfria ställen.

Här är de mest populära svenska semesterstäderna

Alla städer på tio i topp-listan ligger vid havet. Visbys kullerstenar, barer och ruiner lockar allra flest den här sommaren, tätt följt av Sveriges två största städer, på varsin kust. Och på fjärdeplatsen hamnar strandstaden Halmstad.

1. Visby

2. Stockholm

3. Göteborg

4. Halmstad

5. Malmö

6. Karlskrona

7. Varberg

8. Ystad

9. Kalmar

10. Helsingborg

Den allra mest populära staden går inte att nå med tåg. Men du kan numera ta dig till Visby från Nynäshamn med en färja som går på naturgas, och det ger 20 procent mindre utsläpp av koldioxid än en resa med en vanlig färja enligt rederiet Destination Gotland.


Här är de svenska turistattraktionerna som lockar mest

Är du peppad på en havsutsikt eller fjälldal som tar andan ur dig, eller en hisnande berg- och dalbanefärd (för dig eller barnen) i sommar? Du är inte ensam. Enligt statistiken från SJ och Sifo är 17 procent av oss ute efter mer naturupplevelser i år än vi varit de senaste tre åren. Men nöjesparken Liseberg i Göteborg kniper förstaplatsen på topplistan.

1. Liseberg

2. Gotland

3. Stockholm

4. Kolmården

5. Fjällen

6. Gröna Lund

7. Öland

8. Visby

9. Höga Kusten

10. Västkusten

Listan bygger på SJ:s Sifo-undersökning, där 1000 respondenter i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel svarat på öppna frågor som ”vilken svensk semesterstad reser du helst till?” och ”vilken svensk turistattraktion vill du helst besöka i sommar?”.

Källa: SJ

Toppbild: Gotland och Liseberg. Foto: Shutterstock och Liseberg

Läs mer:

Svenskarnas semesterfavoriter – topplistan på udda platser

Superguide till Stockholm – ställen att ha koll på

Skärgårdsguide: 12 härliga öar utanför Stockholm