Transsibiriska järnvägen din ultimata guide

Transsibiriska järnvägen – ultimata guiden för dig som planerar en resa

Våga ta järnvägen österut! Här är bästa tipsen för dig som vill ta tåget via tundran till Asien.

Funderar du på att resa med transsibiriska järnvägen, den nästan 950 mil långa och mytomspunna sträckan som tar dig från Moskva hela vägen till Vladivostok alternativt Peking? Det är en resa som lockar många, ändå väljer de flesta som packar för en tågluff att lägga rutten söderut i Europa.

Transsibiriska järnvägen kan blir ett äventyr, här är bästa tipsen

Maria Edeskog bjussar på sina bästa tips för dig som är sugen på transsibiriska järnvägen.

Maria Edeskog, till vardags undervisningsråd på Skolverket, är en av de entusiaster som vill att fler ska våga kliva ombord tåget österut. Resan blir både prisvärd och episk om du läser på och planerar din tripp.

Här ger hon Baaam sina bästa tips – från optimala sträckan och packlistan till turistfällor värda att missa på vägen.


Varför valde du att resa med transsibiriska järnvägen?

– Jag hade funderat på den resan i flera år och läst på mycket om den. Det var dock först när jag träffade min pojkvän 2016 som planerandet tog fart eftersom han också hade funderat på samma resa ett tag. Då tänkte vi att eftersom vi båda drömde om att åka transsibiriska då var det lika bra att ta tag i det hela.

Hur la ni upp rutten?

– Vi bestämde oss för att ta den transmongoliska sträckan och klev på i Moskva och avslutade resan i Peking . Vi valde att göra två stopp på vägen; Irkutsk vid Bajkalsjön och sedan i Ulan Bator i Mongoliet. Efter några dagar i Peking fortsatte vi med snabbtåg till Shanghai.

Vilka var de bästa stoppen på vägen?

– Helt klart Mongoliet. Ett starkt minne är när vi hade åkt ett par timmar ut från Ulan Bator och stannade för att titta på storslagna naturen och det plötsligt kom en grupp vildhästar galopperandes bara några meter bort. Mäktig upplevelse. Även Listvyanka vid Bajkalsjön var väldigt fint

Och vilka var de värsta?

– Vi hade nog inga större trassligheter på resan. Men om jag ska hitta något så började tågvärdarna under den sista sträckan fram till Peking av oklar orsak stänga nästan alla toaletter på tåget. Blev lite svettigt innan jag till slut hittade en som var öppen.


”Ibland tar vissa maträtter slut”

Vad äter man om man åker transsibiriska? 

Det finns restaurangvagn på alla tåg. Det är dock varierat utbud och ibland tar vissa maträtter slut. Vi tog med nudlar, varma koppen, havregryn, tepåsar, snabbkaffe och mjölkpulver hemifrån. Det är lätt att laga mat i kupén med hjälp av varmt vatten som finns i alla vagnar på tåget. Vill man ha mer rejäl mat så kan man ta med friluftsmat. Det går även att handla lite enklare mat på många av stationerna när tåget stannar och släpper av och på folk. Tips är piroger med kål i. Billiga och goda.

Vilka typer av människor kan man räkna med att möta?

Det var mer varierad skara människor än vad jag hade trott. Vi hade allt från ryska barnfamiljer, norska pensionärer, portugisiska backpackers, koreanska läkare och medelålders svenskar i vår vagn.

Är det någon du skulle avråda från att göra resan?

– Jag upplevde att det är mindre bra anpassat för personer med funktionsvariation. Jag tror inte att någon som sitter i rullstol får en optimal resa. Det är ganska små utrymmen i tåget och smala sängar. Resan passar nog för de flesta åldrar men man har gissningsvis mest behållning som tonåring och uppåt.


Vad kostar det att resa med transsibiriska järnvägen?

– Gissningsvis 30 000 per person för flyg till Moskva, hotell,  tågresa, tre visum och campvistelse i Mongoliet. Vi valde också att ha egen kupé under de första dygnen på tåget (dvs 2 personer i en 4-bäddskupé). Även tågresan till Shanghai är inräknad samt flyg hem till Sverige.

Vill man komma ner i pris då kan du dela kupé med andra och bo på vandrarhem på de olika stoppen!


Läs och lär det här innan du åker

Var bredd på att det är olika standard på olika tåg. Lågt tågnummer är oftast bättre standard. Högre tågnummer är det motsatta.

Kolla över försäkringar. Titta även på t.ex. vad det kostar om du vill ringa eller surfa under resan.

Spontansurf är väldigt dyrt. Eller så tar man resan som en detox från sociala medier.

Sociala medier i Kina  fungerar för det mesta inte. Tänk på att du inte kan kolla din gmail till exempel.


Missa inte!

Om man reser den transmongoliska rutten, alltså via Mongoliet till Kina, så bör du göra ett stopp i Mongoliet. Stanna gärna flera dagar och åk ut på landsbygden.

Missa heller inte Moskvas tunnelbana, den är helt fantastisk!

… men du kan hoppa över

Åk INTE till kinesiska muren en måndag eftersom alla andra åker dit då. Förbjudna staden är  nämligen stängd på måndagar och då vallfärdar alla till muren istället.


Att tänka på innan du bokar

Hur mycket tid och pengar vill du lägga på resan?

Vilken sträcka vill du åka? Det finns flera tåglinjer att välja på. Transsibiriska som går genom hela Ryssland bort till Vladivostok, transmongoliska som går via Mongoliet och slutar i Peking och så transmanchuriska som också slutar i Peking.

Ska du boka via resebolag? Se till att vara konkret och ha en tydlig tidsperiod, antal stopp och boende när du tar kontakt med dem.

Var ute i god tid så att du får plats på de önskade tågavgångarna och hinner ordna med visum (till transmongoliska behövs tre visum). Resebolagen kan hjälpa till med detta.

Anpassa väska och packning utifrån längd på resan. Vi hade ryggsäckar. Vissa andra reste med rullväskor


Transsibiriska järnvägen – din optimala packlista

Ta med sköna kläder att chilla i på tåget.

Några bra böcker, till exempel Lonely Planets bok om transsibiriska järnvägen!

Kåsa och bestick

Sköna skor och ett par badtofflor

Midjeväska för värdesaker

Kamera, extra batteri och extra minneskort

Tvättmedel i pulverform (för att kunna tvätta upp kläder under tidens gång)

Öronproppar och ögonmask

Grenuttag (en del tåg har uttag i kupén men inte alla)

Powerbank

Litet lexikon (engelskakunskaperna är väldigt varierade på de man möter under resan).

Foto: Privat och IBL