Foto: Netflix

Trista rekordet: Över 200 000 unga tvingas bo hemma ofrivilligt

Siffran över hur många unga vuxna som tvingas bo hemma ofrivilligt har inte varit såhär hög på över 20 år. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. Att inte kunna flytta hemifrån skapar dessutom fler problem, som att känna sig tvingad till att vänta med att skaffa barn.

Att flytta hemifrån är en av de största sakerna man går igenom som ung vuxen. Men faktum är att det blir allt färre som faktiskt har möjlighet att flyga ut boet, trots att de vill. I en ny rapport från Hyresgästföreningen om unga vuxnas boende i Sverige framkommer att 238 000 personer mellan 20-27 bor hos föräldrarna ofrivilligt. Fick de själva själva välja skulle de bo någon annan stans.

Idag bor fler unga hemma än någonsin. Årets siffra över hur många av Sveriges unga vuxna som bor hos föräldrarna är 27 procent. Samma siffra låg på 15 procent första gången undersökningen gjordes 1997.

– Det är galet att så många unga vuxna faktiskt inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt. Den här rapporten visar svart på vitt att bostadsbristen hindrar unga från att flytta till utbildning och jobb, eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende, i rapporten.


Tvekar på att skaffa barn

Att inte ha möjlighet att flytta hemifrån skapar fler problem kopplade till hur många unga vuxna vill skapa sig ett eget liv. Till exempel visar undersökningen att nästan var fjärde ung vuxen tvekar på att skaffa barn på grund av att de inte har det boende de önskar.

Samtidigt som allt fler ungdomar jobbar tvingas fler bo hemma, vilket inte låter logiskt vid första anblick. Det borde ju innebära att fler faktiskt har råd att flytta hemifrån. Boven i dramat är bostadsmarknaden.

Det visar sig i siffrorna över de unga vuxna som faktiskt kunnat flytta hemifrån. 35 procent av dessa ligger inkomstmässigt under basnivån satt av Konsumentverket.


Hyresgästföreningen förelår tre åtgärder

Enligt Hyresgästföreningen har byggandet av bostäder stannat av och i rapporten föreslår man tre åtgärder. Dels att reformera bostadsbidraget men även att stärka den statliga finansieringen för att bygga fler hyresrätter. De anser även att man bör införa något de beskriver som kommunala bostadsgarantier. Alltså att låta unga vuxna som inte har en egen bostad få förtur till hyresrätter i bostadskön.

LÄS MER:

Här är de 10 mest klickade bostäderna på Hemnet

Få betalt för att flytta till den här grekiska ön

Inreda när man flyttar ihop – så mixar ni era stilar snyggt