Din väska är en bakteriehärd

Därför kan din handväska göra dig förkyld

Har du en favorithandväska som du bär nästan varje dag? Du borde tvätta handväskan, och förmodligen oftare än vad du tror, för rimligtvis har det fastnat äckliga bakterier på den.

Många använder sin favoritväska dag efter dag utan att tänka på att handväskan faktiskt samlar på sig bakterier som kan vara riktigt snuskiga – och till och med skadliga. Och att tvätta en handväska tillhör inte vanligheterna, eller hur?

tvätta handväska bakterier

Det kan vara din handväska – som är full av bakterier – som gör dig sjuk.

En undersökning från brittiska Initial visar att din handväska, i synnerhet handtagen på den, består av fler bakterier än en vanlig toalettsits. Och insidan av väskan, där du förvarar smink, telefon och andra nödvändigheter, kan faktiskt vara mer bakterietät än en offentlig toalett. Även undersidan av handväskan, som är mest utsatt om du till exempel lägger väskan på ett offentligt golv, var en riktig bakteriehärd.

handväska rengöra

Kom ihåg att rengöra din handväska med jämna mellanrum!

”Ungefär en tredjedel av väskorna hade bajspartiklar på sig”, förklarade en mikrobiolog för Today show, och förklarade att det finns stor risk att just handväskan kan vara anledningen till att du blir förkyld ofta, på grund av alla bakterier.

Relaterat: Så tvättar och rengör du din mockaväska

Undersökningen visar också att skinnväskor har störst risk att dra åt sig bakterier eftersom lädret absorberar smuts och annat, samt att axelremsväskor är det mest renliga alternativet eftersom de mer sällan kommer i kontakt med dina händer.

En enkel lösning på problemet är att vara noga med handhygienen och att tänka på hur ofta handtagen utsätts för bakteriehärder. En annan lösning är att ha desinficerande servetter i väskan som du torkar av den med med jämna mellanrum. Minst en gång om året borde du rengöra väskan ordentligt – för att slippa bakterier.

Passa på att uppdatera dig om vårmodet 2019: Allt om säsongens största trender

Läs mer:
17 snygga baddräkter som inte kostar en krona mer än 500
20 snygga vårjackor (under 800 kr!) som vill flytta hem till dig
Vårkappor 2019: 25 stilsäkra jackor från budget till lyx
20 stilsäkra trenchcoats vi vill bära så fort det blir vår
Den ultimata guiden till vårens snyggaste jeans
Hello, yellow! 20 fina plagg i vårens trendfärg gul
Vårjackor 2019: 30 trendiga köp i olika prisklasser
Djurmönstrat är helrätt även våren 2019! 20 trendiga köp

Foto: TT