En prinsessas dagbok och Eva och Adam

Filmer och serier alla 90-talister tittade på när de var yngre

One Tree Hill, En prinsessas dagbok och Sjunde himlen... Här är serierna och filmerna från 90- och 00-talet som garanterat väcker minnen!
Karaktärerna i Grey's anatomy förändringar genom säsongerna
0:59

Efter reklamen: Karaktärerna i Grey's anatomy förändringar genom säsongerna

(0:59)

Slå på ljud

Känslan att få komma hem efter skolan, blanda oboy, göra rostmackor med ost och slå på tv:n där Buffy och Vampyrerna visades var helt oslagbar! Men något som inte uppskattades lika mycket var att behöva vänta i en hel vecka för att få veta vad som hände i slutet på den superspännande scenen... Eller hur?

Här listar vi 30 filmer och serier som garanterat väcker minnen. Hur många kollade du på när du var liten?

Eva & Adam

(Två säsonger, 1999–2000)

Eva och Adam
Anders Wiklund/TT

Adam och Eva kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Hur mycket önskade man inte att man själv någon gång skulle få göra inbrott i ett badhus och pussas under ett vattenfall – precis som de två turturduvorna gjorde.

Eva & Adam Fyra födelsedagar och ett fiasko

(2001)

Hur kunde Eva göra slut med Adam? Det är frågan vi alla undra än idag. Och den där Petra som kommer in och förstör allt... Herregud, vilket drama!

En galen dag i New York

(2004)

Mary-Kate och Ashley Olsen, som var 00-talets stora it-personer, fick oss alla att drömma om livet i New York. Även fast deras resa dit var allt annat än felfri…

Livet enligt Rosa

(En säsong, 2005)

Bästisbråk, familjestrul, kärleksdrama och stora drömmar! Serien hade allt och lite till och igenkänningsfaktorn var alltid total.

A Cinderella Story

(2004)

Hur avundsjuk var man inte när Sam tillslut fick sin Prince Charming?

Ella den förtrollade

(2004)

Anne Hathaway, som spelade Ella i filmen, blev förtrollad av en fe och var tvungen att säga ja till allt… Men herregud vilket äventyr hon gav sig ut på. Extra bra var all musik i filmen!

En prinsessas dagbok

(2001)

En prinsessas dagbok film
Rights Managed

Filmen som fick tankarna att flyga iväg om hur trevligt livet som prinsessa ändå hade varit. Vem tackar nej till att åka ner för en rutchkana på madrass, eller att få en supermakeover?

Buffy & Vampyrerna

(Sju säsonger, 1997-2003)

I hela sju säsonger fick vi följa Buffy som slogs mot vampyrer och mörka krafter.

Fresh Prince of Bel-Air

(Sex säsonger, 1990-1996)

”In west Philadelphia born and raised”… Ingen glömmer texten till det magiska introt som fick oss alla att vilja dansa som kusin Carlton.

Sjunde himlen

(Elva säsonger, 1996-2007)

Jessica Biel från sjunde himlen
Aaron Spelling Prods/Courtesy Everett Collection

Herregud! Sju barn och en pastor till pappa som konstant skulle lösa alla andras problem. Familjen hade det allt annat än lugnt och blev ofta indragna i drama. Det var också här vi fick upp ögonen för Jessica Biel som blev ens största idol.

Mitt liv som popstjärnan

(2003)

Hilary Duff i mitt liv som popstjärna
REX

När serien Lizzi McGuire fick en alldeles egen film jublade alla! Och att se hur Hilary Duff (som spelade Lizzi), åkte till Italien på klassresan, blev blixtförälskad och helt plötsligt stod på scenen i direktsänd tv var så coolt.

That 70’s show

(Åtta säsonger, 1998-2006)

That 70's show
Moviestore/REX

Kompisgänget alla fantiserade om att vara med i. Och Ashton Kutcher… Vilken dröm!

Beverly Hills 90210

(Tio säsonger, 1990-2000)

Brenda, Brandon, Kelly, Donna… Alla var så snygga och coola. Men hur mycket bråk och drama kan det egentligen vara i ett kompisgäng?

Svensson Svensson

(Fyra säsonger, 1994 + 1996-2008)

Pappa Gustav, mamma Lena och barnen Max och Lina bjöd på många skratt.

Tre kronor

(Tio säsonger, 1994-1999)

Dramaserien, som utspelade sig i en förort till Stockholm fick hela 123 avsnitt. Men minns någon det hemska slutet?

One Tree Hill

(Nio säsonger, 2003-2012)

Personerna i One Tree Hill
Rights Managed

Serien bjöd på rivalitet, kärleksdrama och graviditeter… Serien hade allt! Vem var du – Team Lucas eller Team Scott?

Tonårsliv

(2004)

I filmen fick vi följa Lola (spelad av Linday Lohan) och hennes flytt till en ny stad. Men Lola som var van att stå i centrum fick det svårt att komma in bland kompisarna (eller snarare kämpa för att bli den populära).

Spice World

(1997)

Spicer girls
Polygram/Kobal/REX

Tjejerna i Spice girls nöjde sig inte med att vara den största tjejgruppen, utan slog också på stort och släppte en spelfilm om livet i turnébussen och bakom kulisserna som megakändisar.

Freaky Friday

(2003)

Vi fick aldrig nog av Lindsay Lohan – och att se henne i rollen som Anna, där hon plötsligt vaknar upp en morgon och har bytt kropp med sin mamma, bjöd på många skratt (och mycket ångest).

Huset fullt

(Åtta säsonger, 1987-1995)

Serien där tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen slog igenom (bara nio månader gamla), handlade om hur en pappa skulle lyckas ta hand om tre döttrar själv efter att hans fru gått bort. Och, det går ju att konstatera att det aldrig var en lugn sekund i huset.

Skärgårdsdoktorn

(Tre säsonger, 1997-2000)

Personerna i skärgårdsdoktorn
Jan Collsi

I den superhyllade serien fick vi följa livet på den idylliska ön Saltö dit läkaren Johan flyttade med dottern Wilma. Men det var hjärtskärande att se hur mycket Wilma kämpade med att passa in och få vänner.

Vänner

(Tio säsonger, 1994-2004)

Monica, Ross, Rachel… Ja, karaktärerna behöver ingen vidare beskrivning och än idag får dem oss att skratta högt.

Rederiet

(Tjugo säsonger, 1992-2002)

Serien blev snabbt en stor succé och sändes i hela tio år. Sammanlagt blev det 20 säsonger och 318 spännande avsnitt! Men livet på båten var allt annat än dramafritt...

Föräldrafällan

(1998)

Åh, vad vi älskade tvillingarnas galna försök till att få deras mamma och pappa att bli tillsammans igen. Och tänk så många timmar vi har spenderat på att lista ut hur Lindsay Lohan kunde spela två personer – samtidigt.

Desperate Housewife

(Åtta säsonger, 2004-2012)

Livet på Wisteria Lane var ju helt galet, men ändå satt man framför tv:n och kände lite avund över det flotta livet. Tänk att det bara är nio år sedan vi fick se Susan, Lynette, Bree och resten av gänget för sista gången.

Bring it on

(2000)

Personer dansar i bring it on
BEACON COMMUNICATIONS LLC / Album

“I said brr it's cold in here”… Handen upp alla som kan i alla fall en av danserna till Bring it on. Och glöm inte – spirit fingers!

Mean Girls

(2004)

Hur många filmer hann Linday Lohan egentligen med under 00-talet?

Scream

(1996)

På 90- och 00-talet fanns det inte alls lika stort utbud av skräckfilmer som det finns idag. Skulle det tittas på skräckfilm var det lätt att Scream spelades. Det spelade ingen roll hur många gånger man såg den vita masken – det var lika läskigt varje gång!

Ensam hemma

(1990)

Liten pojke i Ensam hemma
20th Century Fox

Stackars åttaåriga Kevin blev omedvetet lämnad hemma medan resten av familjen åkte på semester till Paris. Det värsta är inte bara att familjen glömde honom hemma, utan hur lång tid det faktiskt tog innan de insåg att han inte satt med på planet.

Skilda världar

(Sex säsonger, 1996-2002)

Huvudpersonerna i serien skilda världar
Roger Tillberg/TT

Fun fact! Skilda världar var den första serien att sändas fem dagar i veckan i Sverige. Serien innehöll så mycket drama att hälften vore nog. Var är egentligen oddsen att tvillingar som aldrig träffats förut inte ser några som helt likheter i varandra och blir… tillsammans?

Bilder: TT

Relaterade artiklar
9 klassiska filmscener som har helt sjuka (och roliga!) bakom kulisserna-historier
Söndernoppade bryn, jeans med klänning och 7 andra trender från 00-talet vi helst glömmer
7 problematiska låtar som aldrig hade släppts i dag