vad betyder Hot girl summer?

Vad betyder egentligen ”Hot girl summer”? Baaam reder ut begreppet

Är ”hot girl summer” ett feministiskt och peppande uttryck? Handlar det om att ligga runt? Låt oss reda ut vad ”hot girl summer” egentligen står för!
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

På Instagram, Tiktok och Twitter blir uttrycket ”Hot girl summer” allt vanligare. Vissa taggar sig själva med hashtaggen #hotgirlsummer, medan andra ryter ifrån när någon kommenterar uttrycket ”Hot girl summer” följt av eld-emojis på en bild med en tjej i bikini.

Denna ambivalenta inställning till begreppet gjorde oss djupt förvirrade. Och intresserade! Därför kavlade vi upp ärmarna och gav oss ut på The World Wide Web för att ta reda på vad Hot girl summer egentligen står för!

Vad kommer uttrycket Hot girl summer ifrån?

För att förstå var begreppet föddes blickar vi tillbaka till 2019. Megan Thee Stallion, rapparen med över 22 miljoner följare på Instagram har länge kallat sig och sina följare ”Hot girls”. Kanske har du även hört talas om uttrycket ”doing hot girl stuff”? Det kommer också från rapparen.

2019 blev begreppet ”Hot girl summer” viralt efter att Megan skrev låten med samma namn tillsammans med Nicki Minaj & Ty Dolla $ign. Än idag, två år senare håller begreppet fortfarande i sig, och trendar just nu i Sverige på sociala medier.

Här kan du se musikvideon till Hot girl summer:

Vad betyder Hot girl summer?

Enligt Megan Thee Stallion, som alltså myntat begreppet, är detta definitionen:

”Det handlar om att kvinnor (och män) är sig själva utan att be om ursäkt för sig, har en asbra tid, hypar upp och peppar sina vänner, bara är sig själva utan att bry sig ett skit om vad någon annan har att säga om det”. Det säger Megan till tidningen The Root.

Två tjejer i en bil som skrattar

Att leva sitt "bästa liv" och skita i andra hör en "hot girl" till, enligt skaparen till uttrycket.

Är Hot girl summer ett feministiskt begrepp?

Ja, i alla fall enligt grundtanken kring begreppet. I USA står ordet för feminism och är ett ”fuck you, jag gör som jag vill”-begrepp. En av världens största magasin för kvinnor, Glamour magazine har tillägnat en stor artikel till begreppet.

De skriver att det häftiga med uttrycket är att du varken behöver vara tjej eller se ut på ett visst sätt för att ”ingå i gemenskapen” kring Hot girl summer.

”Alla är välkomna och definitionen av begreppet är flytande, men har ett uppdrag: att normalisera tjejer och kvinnor som får vara sitt bästa autentiska jag utan att skämmas. Med det menar vi att utrota samhällets normer som är starkt baserade på kvinnohatande maktstrukturer och endimensionella definitioner på hur man ska vara en ”bra kvinna”, skriver Glamour Magazine i artikeln.

På sociala medier finns dock två läger, de som tycker att uttrycket är bra och stärkande för kvinnor - och de som anser att det sätter onödig press. Vissa menar att "Hot girl summer"-rörelsen bara spär på den utseendehets och press som redan finns på kvinnor om att "se bra ut" och "jämt ha roligt".

Alice Stenlöf pratar om "Hot girl summer" i ny video

I influencern Alice Stenlöfs senaste YouTube-video tar hon upp begreppet. Alice sitter i sin bil medan hon förklarar att hon mått dåligt psykiskt under året, men att hon nu ska ha en ”Hot girl summer”.

”Jag planerar ju att ha en hot girl summer, precis som hela mitt Tiktok-flöde. Men jag tycker att det är lite otydligt vad Hot girl summer innebär?” frågar sig Alice i videon. Hon menar att vissa anser att det bara går ut på att ligga runt och flörta.

”Men min tolkning är att jag ska vara sååå snygg, men jag ska också vara så jävla lycklig, utan press. Jag vill vara på en plats där jag skrattar mig igenom sommaren”.

Alice Stenlöf om Hot girl summer

I Alice Stenlöfs video på YouTube pratar hon om begreppet. Här kan du se hela videon.

I kommentarsfältet till videon diskuterar folk vad begrepppet egentligen betyder:

”Hot girl summer är från början när man ska ha en checklista på saker och få poäng, som typ att ligga med en kille. Vet inte varför alla missuppfattat det och glömt bort meningen detta år men yes” skriver en följare.

”Hot girl summer är att man ska älska sig sjäv så mycket och känna sig så fucking snygg, och bara vara självsäker och ha de fett kul med kompisar”, skriver en annan.

Hot girl summer i fem meningar

Känns det fortfarande rörigt? Vi avslutar med en sammanfattning av alla de hundratals ”regler” och definitioner som går att googla fram kring ordet.

Detta är internets definition av "Hot girls summer" i fem meningar:

1. Att veta ditt värde och din styrka

2. Kräva respekt

3. Vara självsäker i din kropp och vara snäll mot den

4. Äga din sexualitet

5. Gör det du vill, när du vill och inte be om ursäkt för det

Foto: TT, YouTube

Relaterade artiklar
Vad betyder Karen och Heather? Baaam reder ut namnen på Tiktok
16 saker alla kompisar borde göra ihop minst en gång i livet
Britney Spears avslöjar vad de kryptiska Instagraminläggen betyder