Bröllopsplanerarens bästa tips: ”Så väljer du rätt brudklänning”

Bröllopsplanerarens bästa tips: ”Så väljer du rätt brudklänning”

Hon kan allt om bröllop och förberedde Kenzas stora dag. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson är tjejen som gör drömmen till verklighet – enda ut i kjolspetsen.

Toppbloggerskan Johanna Kajson jobbar med att göra drömmar till verklighet – nämligen bröllop. Baaam får ta del av bröllopstrenderna samt hennes personliga tips och inför den stora dagen.

Var hittar jag inspiration till mitt bröllop? 

– Det finns massor med fantastiska bröllopsbloggar världen över. Den bästa enligt mig är Style Me Pretty, och sedan måste jag ju nämna Pinterest som verkligen är det smartaste bildverktyget för en blivande brud. Skapa egna moodboards och spara ner allt som du gillar och inspireras av.

Vad brukar vara skillnaderna vara mellan vår- och hösttrender när det kommer till bröllop?

– Vårbröllopen är ljusare, ljuvare och speglar den spröda grönskan, medan hösten bjuder på lite mer tyngd, både kläd- och miljömässigt. Då brukar den tunna tyllen bytas ut mot kraftigare spets och ängsblommorna byts ut till blockljus.

Var kan man vända sig för stilrådgivning?

– Jag tycker man ska börja med att vända sig till sin egen garderob. Vad finns det för klänningar där? Vilka klänningar trivs du bäst i och vad har dessa klänningar gemensamt? Bär du till exempel alltid axelbandslöst så är det högst troligt att detta är något du älskar och trivs i. Många glömmer bort sin personliga stil och snöar in sig i någon slags bröllops-fluff-dröm, vilket slutar med att man inte alls ser ut som sig själv på den stora dagen.

Sen då?

– Därefter skulle jag ta med några familjemedlemmar ut på klänningsjakt och prova, prova, prova. Genom att testa olika modeller märker du snabbt vad du gillar. Många går hem med något annat än de trodde från början, så det gäller bara att våga!

Vad är viktigt att tänka på när man väljer klänning?

– Att den andas DU. Det är viktigt att klänningen sitter bra och inte klämmer åt någonstans. Stäm av att den går att sitta bekvämt i – en bröllopsmiddag är många, långa, härliga timmar!

Vad ska man tänka på när man väljer skor?

– Oh, här finns ju två läger: antingen struntar du i bekvämligheten för att du är en total skoälskare – och i det fallet kör du på det vackraste paret du skådat, oavsett höjd på klacken. Jag rekommenderar att även köpa ett par flats som är sköna att varva med. Om du vill köra på det andra lägret, bekvämlighet, så satsar du på ett par sköna skor med en klackhöjd som du klarar av att gå i. Detta är ju helt klart mest praktiskt, men oavsett vad du väljer så bör du lägga flera kvällar på att gå in skorna. Ha på dig dem hemma medan du städar och diskar, eller varför inte ha dem som kontorsskor en vecka? Då har du chansen att gå in i dem ordentligt innan den stora dagen!

Hur ska man tänka när man väljer accessoarer?

Det är viktigt att tänka på att accessoarerna matchar vigselringarna och att de framhäver dig och klänningen, men samtidigt inte tar över för mycket. Välj det du gillar, det finns inga regler om att man måste bära pärlor eller tunna silverarmband. Älskar du till exempel två breda bangles, så kör på det. Det snygga är att du är just DU.

Något designmärke som är värd att lyfta lite extra?

– Det brukar jag ju akta mig för eftersom det viktiga är att du hittar det du älskar och som passar både dig och din plånbok. Men vill man spana in något riktigt drömmigt så är ju Fadi el Khory, en designer som skapar otroliga konstverk för brudar.

Din personliga smak?

– Den förändras hela tiden med åren, men jag älskar kombon av spets och tyll. Och något som får mig att hoppa jämfota är långa slöjor!

Någon brudklänning som fick dig att tappa hakan?

– Min systers som hon och hennes väninna Emmy Andersson designade tillsammans. Den hade flera lager av olika tyger och längst ned på volangerna satt det fjädrar, allt för att ta fram min systers coola personlighet. Det ljuva, romantiska och tunna valdes bort helt. Är man en cool brud ska man bära en cool klänning, helt enkelt!

Foto: Day fotografi, Johanna Kajson/Anna Roström, IBL