Artikeln innehåller reklamlänkar

Experten avslöjar vårens största inredningstrender 2017

Emelie Ekman, som har gjort sig känd i inredningskretsar under namnet 34 kvadrat, kartlägger vårens största inredningstrender 2017 – och ger dig enkla knep på hur du uppdaterar hemma.

Emelie Ekman, kanske allra bäst känd under sitt bloggnamn 34 kvadrat, är en expert på inredning. Baaam bad henne kommentera vårens hetaste trender 2017 – och ger tips på hur du med enkla medel kan uppdatera hemma.

Vad är vårens största inredningstrender 2017 enligt dig?

– Trendigast i år enligt mig är att skippa ängsligheten, trendkänsligheten och istället våga leva ut sin egen stil. Men självklart går det att tyda tendenser och trender hos tillverkarna:

• Glas, såväl tonat som klart. Spegelglas verkar vara en av vårens klarast lysande trender. Även här vi sågs tonade varianter. Jag tror även på plexiglas.

• Textilier i sammet, siden och linne.

• Krom och silver tar över tronen från mässingen som länge vart den klarast lysande metallen.

• Ljusa träslag.

Vilka färger kommer att vara trendiga i vår?

– Om blått var 2016 års färg tror jag att 2017 är året du vi låter de gröna nyanserna ta för sig i våra hem. Självklart håller de blåa i sig, liksom det gråa. Grått som bas tror jag kommer få konkurrens av jordiga toner i brunt, beige och greige. Andra färger vi kommer se mycket av i vår är brända toner, i rött; terrakotta, gult och rosa.

Våriga färger är bland annat blått, grått och beige. Bild och kuddar från Ellos Home (länk till butik).

Marmor var ju en het trend under 2016. Håller det fortfarande eller ser vi något nytt på stenfronten?

– Trender dör inte ut över en natt. Självklart funkar fortfarande marmorn, det är ett klassiskt och tidlöst material. Däremot tror jag att den där största hysterin har lagt sig och att andra stenmaterial som till exempel granit ligger och bubblar.

Hur kan jag enkelt göra mitt hem vårigt med enkla medel?

– Plocka in våren! Fyll en vas med vackra snittblommor som tulpaner eller varför inte vackra körsbärsgrenar?

Hur förnyar jag hemma med en liten budget?

– Att byta textiler (länk till butik) är ofta ett enkelt och billigt sett att förnya. På till exempel H&M Home hittar du kuddfodral för under 50-lappen.

Vårigast av allt – hur ska jag tänka när jag inreder balkongen?

– Fundera på vad du ska använda balkongen till, låt funktion gå först. Är det en trevlig matplats du vill skapa? Ett ställe för odling? Eller kanske en plats att ligga och sola på?

Sen då?

– Två detaljer som ofta glöms är golvet och belysning. Räcker inte budgeten till ett klickgolv i trä kan man åtminstone lägga dit en fin plast- eller trasmatta för en mer ombonad känsla. För att balkongen också ska kännas mysig när det börjar skymma är mysbelysningen viktig. Satsa på en fin ljusslinga, massa värmeljus och en lykta.

Men om jag har en liten balkong, hur ska jag tänka då?

– Som alltid när man ska inreda mindre ytor tycker jag att man ska tänka kubikmeter istället för kvadratmeter. Utnyttja gärna väggarna, här kan du placera hyllor för växter och mysig utomhusbelysning. Investera gärna i möbler med dubbel funktion, till exempel sittmöbler med inbyggd förvaring av dynor, en bänk som även kan agera avlastningsbord och så vidare.

Läs även:
23 mysiga balkonger att inspireras av till våren
Ikea släpper färgglatt designsamarbete inför våren 2017 – se alla bilder
13 inredningsdetaljer som gör ditt hem redo för våren

Foto: Emelie Ekman/34 kvadrat, Ellos Home