Man håller mobil kvinna kör bil

17 vardagliga exempel på hur världen har anpassats för män

I en viral TikTok-video visar en användare hur allt från storleken på smartphones till nackstödet i bilen har anpassats för män. Här är 17 exempel vi inte kan släppa.
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

”It's a man's world...”. Ja, James Brown hade rätt i det när han sjöng in sin ikoniska låt för snart 60 år sedan. Och kanske är världen ännu mer manstillvänd än vad du hittills har trott.

TikTok-användaren Allie har i en serie videos blivit viral när hon berättat om hur mycket världen faktiskt är byggd för just män. Den mest sedda videon har över 1,3 miljoner visningar – och vi förstår varför.

I allt från hur nackstöden i bilar ser ut till storleken på smartphones visar hon hur helt vardagliga saker aldrig har anpassats för kvinnor, något BoredPanda var först med att berätta om.

Det här är ju tragiskt nog inget nytt. Den brittiska feministiska aktivisten tillika författaren Caroline Criado Perez släppte 2019 boken Osynliga kvinnor. I den visar hon hur kvinnor systematiskt har ignorerats i framtagandet av produkter och utformningen av vården – och hur fakta om män har fått format vår syn på världen.

Vi listar några av exemplen som verkligen förvånade oss.


Här är 17 vardagliga exempel på hur världen har anpassats för män

1. Kraschtestdockor baseras på manskroppar

Kraschtestdockor baseras på manskroppar Dockorna som används när man kraschtestar bilar är baserade på manskroppar. Det gör att kvinnor i bilolyckor har en nästan 50 % större risk att bli allvarligt skadade än vad män har. Det har bland annat The Guardian skrivit en lång utredande artikel om tidigare.

2. Mediciner testas ofta bara på män

Många mediciner testas bara på män. Det gör att när kvinnor senare får dem utskrivna så finns en risk att de får en alldeles för hög dos av medicinen. Detta eftersom kvinnor ofta har en mindre kropp än män och därför påverkas annorlunda av mängden medicin. En ny studie har gått igenom hur stora riskerna faktiskt är med detta.

3. Nackstödet i bilen är anpassat efter en man

Nackstöden i bilar är byggda efter män (liksom bilen i stort). Det gör att många kvinnor, som ofta är kortre än män, upplever att huvudet trycks framåt av nackstödet, särskilt om man har uppsatt hår. Det påverkar säkerheten eftersom nackstödet ska skydda just nacken vid en eventuell krock.

4. Det anses normalt med biverkningar på p-piller

Många kvinnor får en rad biverkningar av att använda konventionella p-piller och andra preventivmedel. Det anses helt normalt. Men när man försökt utveckla p-piller för män så har exakt samma biverkningar gjort att det varit väldigt svårt att gå vidare med testerna – eftersom män valt att hoppa av dem. Nu tycks ändå preventivmedel för män vara på gång, men det har minst sagt tagit sin tid!

5. Damtoaletter är underdimensionerade

Det är ofta långa köer till damtoaletterna för att de ofta byggs helt underdimensionerat jämfört med herrtoaletter. Det finns en lång artikel i The Atlantic som går på djupet med det här problemet.

6. Symptomen på hjärtinfarkt baseras på män

Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt har nästan 50 % högre risk att få fel diagnos. Varför? För att de typiska symptomen på hjärtinfarkt, som smärta som strålar ut i ena armen, är baserade på hur män ofta upplever hjärtinfarkt. Men symtomen skiljer sig åt när det är en kvinna som drabbas, då är symtom som trötthet och andnöd vanliga, så kallade tysta infarkter. Detta kan du läsa mer om i Caroline Criado Perez bok.

7. Rymdpromenad med kvinnor sköts upp – saknades dräkter

NASA skulle genomföra den allra första rymdpromenad med bara kvinnor – men de var tvugna att ställa in den eftersom de inte hade tillräckligt med dräkter anpassade för kvinnor. Som tur var kunde de senare lösa problemet och under 2019 genomfördes den äntligen.

8. Röstigenkänning hör män bättre

Röstigenkänningen som används i alla typer av teknik är programmerade för en manlig röst. Det är till exempel 70 procent mer sannolikt att Googles röstverktyg förstår en man än en kvinna. Dessutom, när Apples rösttjänst Siri lanserades i USA kunde hon enkelt guida till var man kan köpa Viagra men inte var det gick att göra en abort.

9. Autismdiagnoser baseras på mäns symptom

Kvinnor får mer sällan än män en autismdiagnos. Det beror inte på att färre kvinnor befinner sig på autismspektrat utan för att kriterierna för diagnosen är skrivna för hur den ofta uttrycker sig hos män. Samma sak gäller även för diagnoser som ADHD. The Guardian går igenom allt detta i den här artikeln.

10. HLR-dockor har manskroppar – få får öva på kvinnor

Dockorna som man övar hjärt- och lungräddning på har nästan genomgående manskroppar. Detta trots att den allra första HLR-dockan kallades Annie, men hade då inte heller bröst eftersom det ansågs opassande. Detta gör att de allra flesta som lär sig HLR inte vet hur man korrekt ska genomföra det på kvinnokroppar. Nyligen har dock en docka med kvinnokropp lanserats för att ändra på just detta, men den är långt från standard.

11. Kontorets temperatur anpassas för män

Många kvinnor upplever att det är kallt på kontor och det är inte konstigt. Den perfekta kontorstemperaturen är nämligen framtagen genom att titta på mäns kroppstemperatur. Kvinnor har ofta lägre kroppstemperatur än män och får således frysa mer i kontorsmiljö.

12. Stolar är gjorda efter mäns kroppar

Och när vi ändå talar om kontor. Kvinnor har rapporterat att de har svårt att sitta på stolar och samtidigt ha hela fötterna i marken. Detta då de i snitt är kortare än män, som stolarna har tagits fram för. Men självklart är det ett problem för kortare män också.

13. Smartphones storlek baseras på manshänder

I sin bok Osynliga kvinnor berättar Criado Perez om något hon kallar för ”one-size-fits-men” – detta är sant för bland annat dagens smartphones. De är framtagna för att passa perfekt i den manliga handen men gör att många kvinnor upplever att mobilerna är för stora för att hålla i på ett bekvämt sätt och har svårt att nå knapparna på den. Och då har vi inte ens gått in på hur svårt det är att få plats med dem i de små fickor som alla kvinnobyxor har.

14. Ansiktsmasker sitter inte rätt på kvinnor

Coronapandemin har fått oss alla att bli bekanta med ansiktsmasker. Men en ny studie har kunnat bevisa att den vanliga N95-masken inte sitter rätt över kvinnors ansikten. Detta är något som utsätter kvinnor för större risker eftersom masken behöver sitta tätt för att fungera korrekt.

15. Verktyg anpassas för mäns händer

Om du som är kvinna brukar använda exempelvis slagborrar eller kantsnurror i trädgården så kan de ibland kännas rejält obekväma. Detta är såklart för att de är gjorda med de större manshänderna i åtanke.

16. Kök är byggda efter en normallång man

Och när vi pratar om storlek så är faktiskt ett helt vanligt kök byggt efter medellängden på en man. Det gör att många kvinnor inte når upp till högsta hyllan i skåpen. Här går det att läsa mer om det.

17. Tangentbord och möss är gjorda för män

Tangentbord och datormöss är (surprise!) också konstruerade för manshänder. Det gör att det är vanligare bland kvinnor än män att utveckla olika symptom i händer och armar, som karpaltunnelsyndrom.

Källa: Bored Panda
Foto: TT

Relaterade artiklar
5 bevis på att världen är anpassad för män – och inte kvinnor
Banbrytande uppfinningar av kvinnor – som ingen pratar om