Julmys till alla! Så gör du veganska lussekatter

Julmys till alla! Så gör du veganska lussekatter

Ingen ska gå utan lussekatter i juletider. De här veganska bullarna är gjorda på mjölkfritt margarin och mandeldryck men är lika goda och saftiga som lussekatter ska vara.

Läs mer: Julklappsleken: Uppskattade klappar under 100 kronor

Du behöver:

ca 30 bullar

50 g färsk jäst

175 g mjölkfritt margarin

2 påsar saffran (à 1/2 g)

2 dl strösocker

5 dl mandeldryck

1/2 tsk salt

ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g mjöl)

Till garnering

mjölkfritt margarin

russin


Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke och smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel, rör ner i det smälta margarinet. Tillsätt mandeldrycken och låt degspadet bli fingervarmt, ca 37˚C.

Rör ut jästen i lite av degspadet så det löses upp. Tillsätt resten av spadet, socker och salt. Ha in nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-45 minuter.

Mjöla en arbetsbänk och ta upp degen. Knåda eventuellt i resten av mjölet om det behövs. Forma till lussekatter och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°C. Låt bullarna jäsa under en bakduk i 30-45 minuter. Pensla bullarna med smält margarin och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Recept från Ica.
Foto: TT