Vi lät tre Iphone-älskare byta till Android i fem dagar – så gick det

Vi lät tre Iphone-älskare byta till Android i fem dagar – så gick det

Har du funderat på att byta bort din Iphone men inte vågat? Vi också. Därför lät vi tre medarbetare testa androidtelefoner i fem dagar – och så här gick det.

Läs mer: Så får du mobilbatterier att hålla längre i kylan

Apple har länge haft en helt klart dominerande ställning på smartphonemarknaden och i många kretsar har man setts som en udda fågel om man inte haft en Iphone. Men på senare tid har debatten skiftat.

När Iphone 7 lanserades och det stod klart att tillverkaren plockat bort hörlursuttaget var det många som drog öronen åt sig. Sedan dess höjs fler och fler kritiska röster – men vågar man ens byta? Är det inte superkrångligt? Hur får man över alla sina saker? Och framförallt, kan man överhuvudtaget hantera att använda något annat än en Iphone efter år av vanebeteenden?

Sagt och gjort lät vi tre Iphoneberoende medarbetare testa varsin ny Android-telefon och bad dem att föra dagbok under de första fem dygnen. Vad tyckte de om? Vad hakade de upp sig på? Vad förstod de inte alls? Och så den springande punkten – kan de efter 5 dagar tänka sig att byta bort sin Iphone?


Läs mer: Så får du mer minne i telefonen – utan att radera något

Oneplus – Oneplus 5

Dag 1

Den ser väldigt mycket ut som en iPhone. Alltså typ exakt. Men den är lite större och tunnare. Tycker att den känns gedigen och solid.

När jag sätter på den startar direkt en guide som frågar om man vill överföra innehåll från sin Iphone. Överföringen bygger på en backup från Google drive som kräver en del utrymme men som är smidig. Dock följer inga appar med i överföringen så jag måste börja med att ladda ned dem.

Testar att skriva ett sms och det går lättare än jag trott. Och detta folk säger att vissa appar inte finns på Android är inget jag noterar. Dock verkar alla program hamna på två ställen, både i en meny och på ett av ”skrivborden”. Förstår inte riktigt om de ena är genvägar? Och nu har jag ungefär 100 appar igång och fattar inte alls hur man stänger av dem. Tar lång tid att hitta den funktionen.

Tar också ett tag att förstå hur jag tar selfie (viktigt ju!). Inser att jag är i fel kameraläge, man kan visst inte ta selfies i porträttläget. Känns oklart. Dock är kameran sjukt bra och alla mina bilder ser ut som systemkamerabilder. Kommer få så många fler följare på Instagram nu.

Dag 2

Det är något med scrollningen som gör att jag får ont i huvudet. Jag vet inte om det är en vanesak eller om det är något som är knas. Jag tar i alla fall en paus. När jag återvänder märker jag inte av det alls, måste varit något tillfälligt.

Mobilen känns inte som hemma än. Så fort jag använder jobbets Iphone är det som att landa och allt känns lugnt. Ändå inser jag att jag redan försöker backa genom att trycka bredvid hemknappen, som man gör på Oneplus. Så det verkar ha satt sig snabbt.

Ska ladda upp en bild på min nya, bättre Instagram och inser att smileysarna är så jävla fula. Alltså verkligen, förlåt men det är sant. Kanske inte så himla viktigt men ändå. Fult.

Det är också lite förvirrande att skicka sms. Det tog ett tag för mig att inse att jag måste stänga rutan innan jag kan klicka på skicka. Istället gjorde jag en galen massa blankrader. Och varje gång jag ska skriva mellanslag blir det en punkt.

Hittar inte anteckningar eller påminnelser i mobilen. Måste visst ladda ned externa appar för det. Drygt.

Dag 3

Jag har nu förstått att jag inte får de där röda notifikationerna om att det hänt saker i appar och det kastar mig in i en hel värld av andoridtrådar på nätet. Uppenbarligen kan man installera appar som ändrar hur hela telefonen ser ut. Magi eller förbannelse?

Ska man ge Android något så är det verkligen att din telefon kan se ut precis som du vill att den ska se ut. Ställer in skrivbordet och ändrar ikonerna och nu ser telefonen hela annorlunda ut. Helt suveränt faktiskt. Och gillar detta med att ha ett skrivbord och inte se alla program hela tiden. Känns cleant och snyggt. Och till skillnad på en Iphone ser man också sin bakgrundsbild nu!

Dag 4

Har nu först börjat lita på väckarklockan (det är ett stort steg!) men råkar ofta göra fel kommandon. Jag stänger program av misstag, backar i webbläsaren när jag vill öppna ett annat program och jag lyckas fortfarande oftare lägga på när jag försöker svara i telefonen. Det är något med att man ska svepa nedåt istället för åt sidan som känns väldigt konstigt. Det är väl småsaker men ändå småsaker som förvirrar i vardagen. Men är också något man vänjer sig vid.

När man chattar på Facebook får man upp en liten bubbla som lägger sig över alla andra program. Det är sjukt najs och minns att Iphone hade det förut men funktionen togs bort. Förstår ej varför, älskar detta. Mer!

Fingeravtrycksläsaren är också knivskarp och mycket enklare att använda än Apples. Och den stora skärmen är riktigt trevlig att titta på. Instagram blir finare. Facebook blir tydligare. Pinterest blir magiskt.

Efter att jag har ställt in nytt tema och anpassat skärmen känns mobilen också mer personlig än en Iphone någonsin gjort, även om det verkar stört omöjligt att få tag i notifikationsikoner. Kanske är bra för mobilberoendet dock?

Dag 5

Har börjat vänja mig ordentligt nu. Har däremot inte hittat ett bra sätt att göra anteckningar eller påminnelser. Laddar ned en Google app för det men den är svår och inte så lättöverskådlig.

Jag råkar fortfarande bara göra semikolon istället för utropstecken och det får mig att se ut som en kulturdouche. Och råkar fortfarande ibland stänga program av misstag. Så fort jag använder en Iphone vill jag dock använda min nya backa-knapp. Och när jag testar min jobbmobil känns skärmen suddig och liten och jag vill inte ens öppna Instagram på den. Fast det bara gått några dagar verkar jag ha vant mig vid den andra telefonen.

Kan du tänka dig att byta bort din Iphone efter detta?

Ja, faktiskt. Trodde aldrig jag skulle säga det.


Huawei – P10 Plus

Dag 1

Den här mobilen är riktigt snygg. Den är stor, känns tung i handen och ser dyr ut. Jag blir genast livrädd för att tappa den. Kan dock för mitt liv inte förstå hur märket ska uttalas.

Innan jag inser att det finns en egen gmail-app så försöker jag lägga till mitt mejlkonto i mobilens ”vanliga” mejlapp. Men Google blockerade försöket med hänvisning till att appen kan ”utgöra en fara för Google-kontot”. Hmmm. Jag blir lite nervös men testar med Gmail-appen istället, det går fint.

Dag 2

Jag ger mig in på att försöka lära mig det här med Swiftkey, som är ett sätt att sms:a där man drar fingret mellan bokstäver istället för att släppa fingret mellan. Sjögren blir till skogen som blir till sugen. Går sådär alltså.

En smart grej med mobilkameran är funktionen stor bländare. Det gör att mer ljus kommer in i kameran och det gör det i sin tur lättare att fotografera i mörka miljöer. Överlag så är blixten mjukare på den här mobilen jämfört med Iphone och det blir inte lika hårda skuggor i ansiktet.

Varsågod för fantastisk bild på mig när jag försöker klura mobilkameran:

Dag 3

Jag hittar en rolig funktion – skärminspelning! Kan vara för att den är lätt att hitta genom att dra fingret neråt på hemskärmen. Det funktionen gör är att man med den helt enkelt spelar in vad som händer på telefonens skärm, vilket är väldigt bra om man ska visa hur man göra vissa grejer osv.

En annan riktigt bra grej är att man i appen Telefonhantering kan rensa tex minne, onödiga cachefiler, blockera sms från okända nummer som innehåller särskilda nyckelord och kolla om mobilen har dragit på sig några virus. Smart!

Dag 4

Jag ber om ursäkt till mina vänner flera gånger om dagen eftersom jag ständigt skriver fel i konversationer. Telefonens förslag på vilka ord jag försöker skriva blir bara… fel. Jag inser också hur totalt beroende jag är av emojis eftersom alla emojis på den här telefonen förvandlas till brutalt fula små gula klumpar (och är mycket färre?). Som en emoji som liksom gett upp och slutat gå till gymmet.

Med den här mobilen njuter jag verkligen av att använda bildbaserade appar som Tumblr och Instagram. Det kanske beror på att det är en större skärm, kanske också på att skärmen är bättre. Bilderna ser skarpare och klarare ut. Dessutom är scrollfunktionen mjukare än på en Iphone.

Dag 5

Jag använder timern för första gången när jag ska koka pasta och får fullständig panik när tiden går ut och jag hör det MEST FRUKTANSVÄRDA LJUDET NÅGONSIN. Allvarligt talat, det är gällt och fruktansvärt och låter som en brandvarnare. Varför finns det här ljudet på telefonen? Paniken intensifieras när jag för inte klarar av att stänga av det.

”Svep neråt”

”Men jag sveper ju!!!!” skriker jag på telefonen. Jaja.

Så ett hett tips är att ändra från det förinställda pipandet till något som inte får öronen att blöda.

Dag 10

Jag har fortfarande inte förstått hur Swiftkey fungerar.

Kan du tänka dig att byta bort din Iphone efter detta?

Nej, trots att mobilen är så bra har jag sålt min själ till Apple.


Sony – Xperia XZs

Dag 1

Skärmen man får upp när man startar telefonen är riktigt trevlig och lättförstådd. Dessutom kan jag direkt föra över allt från min Iphone till mobilen, vilket är smidigt. Däremot förstår jag inte hur man för över telefonnummer och telefonen kan inte laddas förrän man stänger av den, måste varit något tillfälligt fel. Det är också lite krångligt att få över sparade sms.

När jag trycker på knappar ger den ifrån sig ett vibrerande ljud, det är inte så dumt. Dock tycker jag att telefonen känns tung, ganska klumpig och lite hal? Känns som den lätt kan tappas och behöver kanske något slags skal för att den ska kännas bra i handen.

Dag 2

Jag testar att skriva men att komma åt sifforna är ganska knepigt. Först lyckas jag inte ens hitta dem. Känns ointuitivt.

Jag inser att jag inte har fått ett enda sms på över ett dygn men jag lyckas inte få över dem. Det är väldigt krångligt. Jag blir lite uppgiven och använder min jobbmobil istället.

Dag 3

Dag 3 utan sms.

Något jag dock har insett är att det är väldigt smidigt att mobilen är synkad med Google. Att ha så lätt tillgång till deras tjänster är väldigt bra och gör det lättare för mig att jobba. Stort plus!

Dag 4

Jag har märkt att de enda appar jag faktiskt använder på telefonen är Facebook och Instagram. Mest för att de är enklast att använda och inte kräver att jag anstränger mig så mycket. Kanske är jag lat men det är jobbigt att plötsligt behöva tänka på allt sådan som vanligtvis bara går av själva farten.

Jag börjar bli alltmer frustrerar och övergår till att använda min jobbmobil istället. Då syns alla olästa sms som aldrig kom fram. Förstår forfarande inte riktigt varför, går nog att fixa men listade inte ut hur.

Dag 5

Jag ger upp. Det är svårt att säga men jag förstår nu att jag aldrig kommer att sluta använda Iphone. För mig är den telefonen så enkel och när man använder en sak så mycket som jag använder min mobiltelefon är det helt enkelt för jobbigt att byta. För mig, i alla fall.

Kan du tänka dig att byta bort din Iphone efter detta?

Aldrig i livet.