victoria pettersson henry

Designern Victoria Pettersson Henry: ”Jag vill bryta normer för hur kläder produceras”

Entreprenören, kläddesignern och nomaden Victoria Pettersson Henry är grundaren bakom klädmärket Henry Rude. Det är streetwearmärket som produceras i Ghana och med det vill Victoria bidra med ett schysst och självsäkert mode.
10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattan
1:39

Efter reklamen: 10 outfits från MET-galan - kändisarna på röda mattan

(1:39)

Slå på ljud

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, bra saker och som vi vill hylla. I december 2021 är månadens Baaambrud Victoria Pettersson Henry – grundaren bakom varumärket Henry Rude som jobbar för att lyfta fram ett schysst mode med rötter i Västafrikas traditioner.


Victoria är grundaren bakom det Malmöbaserade streetwearmärket Henry Rude, vars kläder känns igen på dess lekfulla färger och mönster. Märket startade hon 2013 och sedan 2014 har hon producerat i Ghana. Under 2016 började de även producera i Burkina Faso.

När Baaam pratar med henne är hon i Ghana, där hon bland annat är på jakt efter fina tyger på olika marknader.

– Den här gången är jag bara här i två och en halv vecka, men under våren var jag här i tre månader. Jag är här lite då och då för att producera för mitt klädmärke, och för att hälsa på min pojkvän, berättar hon.

Inom kort har hon även en resa till Paris inplanerad, en stor inredningsmässa, innan hon åker hem till Sverige och hemmabasen Malmö igen.

Copyright 2021. All rights reserved.

Ser sig själv som en nomad

Just resandet är en stor del av Victorias livsstil och också något som hon tycker definierar henne som person. Hon kallar sig för nomad, och har mer eller mindre bott utomlands de senaste 14 åren av sitt liv.

– Jag har bott i åtta, nio länder, och sedan 2010 har jag haft Malmö som bas. Jag kommer alltid tillbaka dit för att landa och stabilisera mig ett tag. Tills jag blir rastlös och behöver nya intryck och nya miljöer igen, säger hon.

Med åren har Victoria, som utöver sitt klädmärke också arbetar deltid som copywriter och produktdata-assistent och varvar frilansjobb och modelljobb med designjobbet, lärt sig att hon föredrar att leva så.

– Jag kommer nog alltid röra mig mellan olika platser, och mitt jobb kräver ju också att jag kan göra det. Därför är det skönt att man nu för tiden också lite lättare kan leva och arbeta digitalt, säger hon.

Copyright 2021. All rights reserved.

Allt startade i Ghana

Det var också under en resa som Victorias modeintresse startade på riktigt. År 2014 följde hon med sin pappa till Ghana och blev tagen av livet och kulturen där. Alla färgstarka och uttrycksfulla kläder, tygerna, musiken, naturen och de lite smått kaotiska marknaderna.

– Jag hade bara två veckor där, och hade ingen aning om vad som väntade, men första dagen åkte jag till marknaden, köpte in tyger och testade att sy upp provexemplar och en liten kollektion tillsammans med några olika skräddare jag hittade i byn där vi bodde, säger hon och fortsätter:

– I dag arbetar jag fortfarande med flera av dessa skräddare. Fouss och Siaka, till exempel, bor och arbetar i Burkina Faso. Siaka är min högra hand och sköter produktionen av våra väskor genom att köpa in alla tyger och material, samt att fördela skräddararbetet mellan sig själv och sin kusin Fouss.

– I Ghana arbetar jag med Emmanuel, som var en av de första skräddarna jag träffade i Ghana. Han har lång erfarenhet och är väldigt duktig - han har därför flera lärlingar och anställda som hjälper till med produktionen. Hans brorson och två tvillingsöner arbetar också här. I Ghana arbetar jag även med Evans som arbetat som också arbetat som skräddare väldigt länge, och han är den jag använder när jag vill testa nya, lite svårare idéer då han är väldigt skicklig. Han är också den som är bäst på att sy skjortor och syr upp majoriteten av skjortorna idag.

– Det har tagit några år att hitta vårt sätt att arbeta på, och att få allt att rulla på. Det har varit mycket learning by doing, och många misstag, men när det väl blir rätt så får man motivation till att fortsätta framåt!

Copyright 2021. All rights reserved.

”Här går man till sin skräddare och får något uppsytt”

Victoria berättar att de traditionella, handvävda tygerna från Ghana kallas Kente, och har en lång historia bakom sig. Kläderna vävdes från början som tyger att bäras av kungligheter och hövdingar, men kan i dag användas av alla och bärs oftast under större ceremonier och festligheter.

Olika regioner väver i olika stilar, och de färgstarka mönstren och färgerna har också olika betydelser. Enligt Victoria kan det handla om allt från kärlek, vänskap eller pengar, oftast med humoristiska eller ironiska inslag.

– Jag älskar textilier och traditionellt hantverk, vilket det finns otroligt mycket av här! Jag inspireras också mycket av att se hur andra klär sig, och hur kreativa människor kan vara i sin klädstil när de inte har tillgång till allt vi i Sverige har så lättillgängligt, säger hon.

– Här köper man kläder second hand, eller så går man till sin skräddare och får något uppsytt efter ens egna mått och önskemål. Det gör att alla plagg är unika och sydda just för dig.

Vill skapa schysst och hållbart mode som bryter mot normer

Med Henry Rude har hon velat föra vidare den traditionen, och även bryta normer för hur kläder produceras. För henne är det viktigt att producera kläder småskaligt och på gräsrotsnivå, direkt med småföretagare, skräddare, hantverk och tygförsäljare, utan mellanhänder.

– På så sätt kan både jag och mina kunder vara säkra på att kläderna producerats under schyssta villkor, och det är lättare för mig att vara transparent, vilket känns viktigt, säger hon.

Men att producera i liten skala har inte alltid varit enkelt, och trots att hon har ett samarbete som i dag fungerar bra, har det inte alltid varit så.

– Sättet jag producerar på är långt ifrån hur man producerar för större märken. Det begränsar mig såklart i hur mycket jag kan sy upp, och det har också tagit många år av samarbete för att jag och skräddarna ska förstå hur bägge parter arbetar. Det blir fortfarande ofta en del fel och missförstånd vilket kan vara frustrerande, men också lärorikt, avslutar hon.

Foto: Privata

Relaterade artiklar
16 långa dunjackor som håller dig varm i vinter
Iris Apfel fyller 100 år – modeguruns stilresa i 13 ikoniska bilder
Denim och jordnära hos Carin Wester i höst – spana in den nya tidlösa kollektionen