Guide: Viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet

Guide: Viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet

När du ska köpa bostadsrätt är det mycket att tänka på. Hur får man lånelöfte? Vad innebär en budgivning? Hur många visningar bör du gå på? Baaam guidar dig och listar några viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet.

Läs mer: Fixa spakänslan på budget – 3 ansiktsmasker du kan göra hemma

Bostadsmarknaden kan kännas som en djungel. Räntor, amorteringskrav, budgivningar och lånelöfte – det är både jätteroligt och lite läskigt att köpa en lägenhet. Hur får man lånelöfte? Vad ska man tänka på under en visning? Hur går en budgivning till? Baaam listar viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet – och guidar dig till din drömbostad!

Vad har du för budget?

Innan du börjar leta efter bostadsrätt kan det vara bra att se över din ekonomi. Vad har du råd med? Du kan låna upp till 85 procent av lägenhetens värde, resten måste du kunna betala på egen hand. Ett lån innebär dessutom alltid en risk, så det är viktigt att ha marginal om räntan stiger. I juni 2016 infördes ett amorteringskrav, vilket innebär att du måste amortera 2 procent per år om du har lånat halva bostadens värde.

Hur får man lånelöfte?

Det är bra att ha ett lånelöfte innan du börjar leta efter lägenhet. Då vet du vilken nivå du kan lägga dig på, och de flesta mäklare kräver dessutom att du har ett lånelöfte för att du ska kunna lägga ett bud. Vad du kan få i lån baseras på dina inkomster, utgifter samt tillgångar. Kontakta din nuvarande bank – men även andra banker. Det går att förhandla ner räntan genom att sätta ett löfte mot ett annat. Glöm inte det! Värt att veta är att ett lånelöfte inte är en garanti, banken kan ändra sig om de till exempel anser att bostaden du vill köpa har ett för högt pris.

Rörlig eller bunden ränta?

Rörlig ränta är, som namnet avslöjar, rörlig, vilket innebär en högre risk. Men historiskt sett har rörlig ränta inneburit lägre kostnad i längden. En bunden ränta är tryggare, för då vet du vad du kommer att betala kommande år. Du kan också dela upp lånet och köra fast ränta på en del och rörlig på den andra. Glöm inte att du även här kan förhandla med banken.

Gå på många visningar

Och när du har gått på många, gå på några till. Titta även på lägenheter som kanske inte ser ut exakt som du önskar, eller som ligger i ett annat område än du tänkt. Du lär dig både vad du vill ha och vad du inte vill ha genom att se flera bostäder.

Ta med en vän på visningen

Fyra ögon är bättre än två. Ta med dig en vän eller en familjemedlem när du går på visning. Det är lätt att missa viktiga detaljer som kan påverka ditt intryck av lägenheten. Så att ha någon att bolla dina tankar med är guld värt!

Hur mycket är lägenheten värd?

Budgivning kan lätt trissa upp priserna. Innan du budar, räkna ut kvadratmeterpriset och kolla upp vad liknande lägenheter har gått för i området. Då får du en bättre bild av vad lägenheten faktiskt är värd.

Anmäl intresse för slutpris

Ett sätt att få koll på vad lägenheterna brukar gå för i det område du är intresserad av är att beställa slutpris på bostäder som ligger ute. Det gör du på mäklarbyråns hemsida. Anmäler du ditt intresse för slutpris kommer du få ett mail eller sms av mäklaren med information om vad lägenheten såldes för.

Låt dig inte luras av inredningen

Det är svårt, vi vet, men försök att inte påverkas för mycket av stylingen. Se förbi snittblommorna och doftljuset och titta på det som är viktigt för dig. Är planlösningen passande? Är läget bra? Är det viktigt att det finns hiss? Behöver du mycket förvaringsutrymmen? Finns det plats för tvättmaskin?

Kolla upp bostadsrättsföreningen

När du köper lägenhet äger du en del av bostadsrättsföreningen. Läs igenom föreningens årsredovisning, samt framtidsplaner innan du skriver på kontrakt. Har föreningen stora skulder? Finns det några kommande stora renoveringar som kan påverka din hyra? Kontakta gärna ordföranden och ställ frågor, de brukar vara väldigt ärliga.

Läs också: Därför borde varje kvinna ha ett fuck off-konto

Undersök lägenheten noga!

Eventuella fel som du borde ha upptäckt när du såg lägenheten, kommer du själv få bekosta i efterhand. Som köpare har du stor undersökningsplikt. Så undersök bostaden noggrant. Särskilt badrum och köket! Det kan kosta väldigt mycket om du tvingas renovera i våtutrymmen. (Psst! Det är faktiskt okej att flytta på ett skåp för att se hur väggen ser ut bakom!) Kolla även upp vad som ingår i hyran.

Budgivning

Det är allra vanligaste vid lägenhetsförsäljning är budgivning. Det är lätt att ryckas med och tävlingsinstinkten kan få dig att buda mer än du hade tänkt. Oops… Sätt gärna en övre gräns för vad du kan tänka dig att betala redan innan du börjar buda, för att riskera att inte buda för högt – och håll dig till den gränsen! Viktigt att veta är dock att ett bud inte är bindande. Innan du har skrivit kontrakt kan du ångra ett bud.

Skriva kontrakt

Att inget bud är bindande innebär även att det kan trilla in ett högre bud efter att du har ”vunnit” budgivningen. Så se till att skriva kontrakt så snart du kan om du vet att du vill ha lägenheten. Kontraktskrivning sker vanligtvis hos mäklaren och du har oftast fem bankdagar på dig att betala handpenning på 10 procent. Resten betalar du vid tillträdesdatum – och då får du också nycklarna!

Hittar du inte din lägenhet?

Har du letat länge och hittar inte den perfekta lägenheten? Tänk på att flera bostäder säljs redan innan de kommer ut på sajter som Hemnet. Kontakta därför gärna några olika mäklare och berätta vad du letar efter – storlek, prisnivå samt område – och be dem höra av sig till dig om det dyker upp ett passande objekt.

Lycka till!

Bildkälla IBL

Källa: Nordea, Swedbank, SBAB, HSB, Hemnet, Länsförsäkringar