Systembolaget satsar på hemleverans.

Vin till dörren! Systembolaget satsar på hemkörning

Snart är det slutkånkat på tunga kassar från Systembolaget. För nu kan alla i Sverige (över 20 år) beställa varor och få dem levererade till dörren.

En stor fest väntar runt hörnet och du fasar redan nu för hur du ska få hem alla flaskor från Systembolaget. Eller så är du bara less på att bära hem din vanliga konsumtion? Nu kan Systembolaget lösa det här problemet åt dig genom att erbjuda hemleverans av sina varor.

Hemleverans från Systembolaget har funnits som ett försök sedan 2012, men nu ska det inte längre bara vara ett försök, utan bli en permanent verksamhet.

– Nu kommer det bli möjligt, oavsett var man bor i Sverige, att kunna beställa alkohol från Systembolaget. Man kan hämta den hos ett ombud och möjligheten till hemleverans utökas, säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

Det hela drar igång den 1 juli, men det betyder inte att alla i hela landet kan beställa pronto, utan det kommer att ta ett tag att bygga ut verksamheten tills den sträcker sig över hela landet. Och du måste förstås vara över 20 år för att kunna beställa.

Ökar inte alkoholkonsumtionen

Det är naturligtvis inte gratis att få hem sin alkohol, utan man får betala lite för frakten. Den minsta frakten som är mellan 1–12 flaskor kostar 120 kronor och sedan ökar fraktkostnaden upp till 96 flaskor som kostar 680 kronor.

Varor från det ordinarie sortimentet får du inom fyra till sex dagar och om du är inne och botaniserar i beställningssortimentet kan du få vänta upp till 12 arbetsdagar innan leveransen kommer.

Att Systembolagets försök går över till att bli en permanent verksamhet är för att de ska kunna möta de nya konsumtionsmönster som konsumenterna, alltså vi, har. Vi beställer allt mer varor på nätet, och vin och sprit ska inte vara ett undantag. Dessutom vill man möta konkurrensen från andra aktörer som man kan beställa vin och sprit från i dag.

Under försöksperioden har man inte sett någon ökad alkoholkonsumtion i de områden där man kunnat beställa alkohol hem till dörren. Förmodligen är det de långa leveranstiderna som gör att konsumtionen inte går upp. Man kan inte spontanbeställa en massa varor och sedan få dem hem efter en timme. Därför ser inte Systembolaget att det här på något sätt går emot deras uppdrag att hålla nere alkoholkonsumtion.

Foto: TT

Läs mer:

Alkoholfritt alternativ till Systembolaget öppnar på stor matsajt

Fräscha brunchdrinkar  – med och utan alkohol

Fira sommaren med lyxiga och enkla romdrinkar