Charlotte Halsius från Mr French blandar vinterns hetaste drinkar

Charlotte Halsius från Mr French blandar vinterns hetaste drinkar

Ge din vinterfest en nivå till genom att kröna den med säsongsanpassade drinkar signerade Charlotte Halsius från Mr French.

Förhöj känslan på festen genom att anpassa drinkarna efter årstiden. Vi tog experthjälp av Charlotte Halsius som vet hur man gör för att få vinterfeeling i drinkglasen.

– Jag gillar enkla drinkar, jag tycker att det krånglas lite för mycket ibland, säger hon och avslöjar att hon själv är en sucker för piña colada.

Charlotte Halsius har jobbat som bartender i fem år men redan hunnit göra sig ett namn i branschen. Efter att ha jobbat på barer i London har hon hunnit med flera namnkunniga stockholmskrogar och dessutom vunnit den globala bartendertävlingen Diplomatico World Tournament 2017.

– Jag har alltid rest mycket och gästspelat utomlands i olika barer. Det största var när jag fick vara på American Bar på Savoy i London, säger Charlotte Halsius när vi möter upp henne på nuvarande arbetsplatsen Mr French i Stockholm.

Här blandar hon drinkar med vinterkänsla både i smak och färgtoner och som är ett måste för vinterns fester.

New York Christmas Sour

”Du kan välja om du vill toppa med rödvin eller portvin istället för glögg. Glöggen lägger sig i botten och drinken ändrar smak medan du dricker den. Om du inte blandar den förstås.”

Du behöver:

5 cl whiskey (gärna Bourbon)

3 cl citronjuice

2 cl sockerlag (se recept nedan)

2 cl äggvita

3 cl glögg (välj gärna din hemgjorda favorit)

2 skvättar Angostura bitter

Se Charlotte göra drinken här:

New York Christmas Sour
Slå på ljud

Gör så här: Lägg samtliga ingredienser utom glögg i en shaker eller en syltburk eller något annat som kan slutas tätt. Skaka så att äggvitan blandas upp. Tillsätt is och skaka igen. Sila upp genom tesil i glas. Tillsätt is. Häll försiktigt ner glöggen i drinken. Ta hjälp av sked för att bromsa flödet. På detta sätt skiktar sig glöggen vackert i drinken

Så gör du sockerlag: 

1 del vatten

1 del socker

Koka upp vattnet och tillsätt sedan sockret. Rör runt till sockret löst upp sig. Låt svalna.

The Mandarin

”Det här är en riktigt läskande drink som också funkar jättebra i jul när man är trött på all tung julmat och söt glögg.”

Du behöver:

4 cl vodka

6 cl mandarinjuice

2 cl sockerlag (se recept ovan)

2 cl limejuice

En skvätt soda

Nyponsaltad kant

Garnityr: clementinskiva

Se Charlotte göra drinken här:

The Mandarin
Slå på ljud

Gör så här: Ta ett glas och fukta kanten med vatten. Doppa kanten i nyponsalt. Häll samtliga ingredienser i ett glas och fyll på med is. Toppa med sodavatten. Rör runt. Garnera med en clementinskiva.

Så gör du nyponsalt:

Blanda 1 del krossat havssalt med 2 delar torkat nyponskal.

Vermut Ginger Ale

”Den här dricker jag på sommaren också. Man kan få den att passa året runt genom att garnera med frukter som är i säsong. Ingefära, till exempel, känns lite vintrigt. Drinken är en bra törstsläckare som man kan göra till sin genom att välja sina favoritfrukter.”

Du behöver:

5 cl röd söt vermouth

10 cl ginger ale

Säsongens favoritfrukt

Se Charlotte göra drinken här:

Vermut Ginger Ale
Slå på ljud

Gör så här: Häll samtliga ingredienser i ett glas och fyll upp med is. Rör runt. Garnera med dina favoritfrukter och örter som är i säsong. Servera med gärna med sked så att det går att fiska upp den goda frukten.

Exempel på passande frukt: fikon, clementin, apelsin, äpplen, grapefrukt, vindruvor, päron, slånbär.

 

Drinkfilmerna är filmade på Mr French i Stockholm

 

Läs mer:

Mocktail istället för cocktail – här är 5 alkoholfria trenddrinkar

3 bubbliga drinkar som gör en fredagskväll extra lyxig