X, Millenials, Z och Alpha – Baaam reder ut generationerna

Generation X, Y, Z eller Alpha? Vilken tillhör du och vad karakteriserar de olika generationerna? Baaam reder ut.

Den generation du är född i behöver inte nödvändigtvis definiera hela dig som person. Men faktum är att ditt liv och hur du uppfattar och påverkas av saker går att koppla ihop med vilka år ditt liv pågår under. Hur ekonomin, samhällsutvecklingen och politiken ser ut och har sett ut får konsekvenser för oss alla.

Generationerna de senaste 100 åren har olika namn där vissa är mer logiska än andra. Vissa generationer har till och med flera namn. Generationerna påverkas av stora världsomvälvande händelser som ofta börjar i USA och sprider sig världen över. Till exempel terrorattentatet den 11 september 2001 eller börskraschen 2008. Samtidigt finns det saker som är karakteristiska just för Sverige inom de olika generationerna. Årtalen för vilka år som är inom generationen skiljer sig ibland åt, beroende på källa.

Men låt oss börja från början!


Soldatgenerationen (1905-1924)

Generationen kallas i USA för The Greatest Generation. Stora händelser som karakteriserat soldatgenerationens liv är den ekonomiska krisen (den stora depressionen) som följde börskraschen 1929, andra världskriget och Pearl Harbour. Från att ha varit en generation med väldigt många personer finns idag väldigt få människor kvar från den här tiden. Med tanke på att de levde under kriget är typiska karaktärsdrag för soldatgenerationen att de är sparsamma och plikttrogna. Deras tro på nationella institutioner är stark.


Den tysta generationen (1925-1944)

Till skillnad från soldatgenerationen är Den tysta generationen en mindre generation. Även om de också är präglade av andra världskriget ligger mycket fokus på vägen tillbaka. Stora händelser som Den tysta generationen fått uppleva var bland racet att bli första människa på månen, kalla kriget och koreakriget. Personer från Den tysta generationen följer gärna samhällets regler och vill jobba med systemet, istället för mot det. De är ofta flitiga och lite försiktiga.


Baby boomers (1945-1964)

Ekonomisk tillväxt är temat när den stora generationen Baby Boomers växte upp. Konsumtionen ökade och de hade råd med en högre levnadsstandard än tidigare generationer. Stora händelser i Baby Boomers liv är bland annat Watergateskandalen, festivalen Woodstock och mordet på John F Kennedy. På svenska kallas generationen även lite skämtsamt för Köttberget. Termen myntades från början av politikern Pär Nuder. Baby Boomers är idealistiska och med tanke på att p-pillret blev godkänt på den svenska marknaden 1964 var generationen med om en sexuell revolution.


Generation X (1965-1980)

Generationen kallas även lite tufft och förkortat för Gen X. På svenska kallas den ibland även för Den ironiska generationen. Deras uppväxt har kantats av stora händelser som Berlinmurens fall och Aids-krisen. Stereotypen för en Generation X:are är en slacker. Intresset för populärkultur växer med generationen. Det gör även teknikintresset. Karakteristiska drag hos generationen är att de fokuserar på upplevelser, tror på sig själva och gärna vill ha personliga rekommendationer.


Millenials (1981-1997)

Millenials, eller generation Y, som de också kallas, är den största generationen räknat i folkmängd. De har levt genom betydande historiska händelser som 11 september 2001, valet där Obama blev USA:s president samt uppfinnandet och, framför allt, användandet av internet. Mobiltelefonen och datorn har funnits med Millenials sedan de var ungdomar. Därför är det inte så konstigt att de är mer globala, tycker om att samarbeta, är optimistiska, kan multitaska och tänker nytt om gamla regler. Millenials har också fått smeknamnet Peter Pan-generationen eftersom de ofta är sega på att flytta hemifrån.


Generation Z (1998-2010)

Generationen förkortas precis som Generation X och blir alltså Gen Z men kallas också för iGenerationen. De är digitala infödingar som fötts in i internetanvändningen och växt upp med både smartphone, surfplatta och dator – de är den första generationen som aldrig upplevt ett liv utan internet. Deras liv finns dessutom dokumenterade digitalt från första stund av föräldrarna (så kallad sharenting). Historiska händelser som generation Z tagit och tar del av är finanskrisen 2008, Trumps framfart, global terrorism, klimatkrisen och den stora trenden med Youtube och socialt innehåll. Generation Z är mer oroliga än Millenials, bryr sig mycket om personlig utveckling och vill gärna jobba med något där det uppmuntras.


Generation Alpha (2010-2024)

Det amerikanska alfabetet är slut efter Z. Det verkar därför som att generationer namngivna med endast en bokstav har nått sitt slut. Den prisbelönta författaren Mark McCrindle myntade då uttrycket ”Generation Alpha” och inspirerades av det grekiska alfabetet, precis som man gjorde i USA 2005 när det var så många orkaner att det klassiska alfabetet tog slut. Eftersom generation Alpha inte hunnit leva så länge ännu är det inte helt enkelt att hitta de grejer som definierar generationen. Men i en intervju med Huffpost säger McCrindle att Generation Alpha kommer att bo i hushåll som flyttar oftare. De kommer även byta karriärer mer och bo mycket i stadsmiljöer. Generationen startar samma år som Instagram lanserades och de spenderar mycket tid vid skärmar. Det här kommer förmodligen resultera i att de kan spara mycket tid, eftersom att exempelvis läkarbesök, utbildning och inhandling av mat kan ske med hjälpa av teknik.


Vad kommer efter Generation Alpha?

Om vi skulle fortsätta på samma tema med det grekiska alfabetet skulle det innebära att nästa generation kallas Beta. Dessa skulle enligt McCrindle födas mellan 2025-2039. Därefter skulle det bli Generation Gamma och sedan Delta. Kanske har ordspråket ”Den som lever får se”, aldrig passat bättre in än nu.

Källor:

Buzzfeed

The Brand man

LÄS MER:

Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret

20 låtar som blir 20 år 2020

Mest googlade frågorna 2019 – Baaam svarar på de 10 märkligaste